2014. 05. 26.

A tartozók is megkapják az egy százalékot

A korábbi évek gyakorlatától eltérően már azokhoz a civil szervezetekhez is eljutnak a személyi jövedelemadóból származó felajánlások, amelyek köztartozást halmoztak fel. Az idén tovább egyszerűsödött a kedvezményezetti  feltételek igazolása. Ha a civil szervezetnek köztartozása van, az adóhatóság  a felajánlott összegből az általa nyilvántartott köztartozást kiegyenlíti, majd a megmaradó összeget átutalja a szervezetnek – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Napi Gazdaságot.

Tavaly a felajánlható elvi keret csaknem 25 milliárd forint volt, ám az szja-bevallást készítők alig több mint fele élt csak a lehetőséggel, hogy adója 1+1 százalékával valamilyen civil szervezetet vagy egyházat támogasson, illetve az összeget valamely kiemelt költségvetési előirányzat támogatására szánja.

A felajánlások legnagyobb része továbbra is a civil szervezetekhez kerül, bár érdemes megjegyezni, hogy az összeg kismértékű és  2009 óta folyamatos csökkenést mutat. Abban az évben kaptak a legtöbbet a civilek,10 milliárd forintot meghaladó összeget, azaz a teljes felajánlott pénz 58 százalékát. Az elmúlt hat évben egyébként jobbára e körül volt a civil szervezetek aránya, bár tavaly valamelyest visszaesett, 56 százalékra.

A NAV korábbi tájékoztatása szerint tavaly csaknem egymilliárd forint támogatástól esett el a nonprofit szektor. Ennek hátterében természetesen nemcsak az állt, hogy a köztartozást felhalmozó civil szervezetek tavaly még nem kaphatták meg a nekik szánt összeget, hanem sok esetben a hibásan kitöltött vagy a határidő után elküldött adónyilatkozat okozta a gondot. Gyakori, hogy a kedvezményezett adószámát tüntetik fel hibásan, de az is megtörténik, hogy valaki ugyanazon kedvezményezetti körből választ két szervezetet. Nem lehet ugyanis két egyháznak vagy két civil szervezetnek felajánlani az 1+1 százalékot, ebben az esetben mindkét felajánlás érvénytelennek számít.

Az adózók által felajánlott összeg a korábbi években a költségvetésbe került és a köztartozásokkal bíró civil szervezetekhez nem jutott el. A NAV adatai szerint 2014-ben 1444 civil szervezet volt kizárva a kedvezményezettek közül.

Forrás: http://www.napigazdasag.hu/cikk/13508/

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537