2014. 11. 19.

Már nem bújhatnak el a csaló cégek

 

A hazai cégstruktúra miatt szükség van a csaló cégek és cégtulajdonosaik kiszűrésére, amennyiben a cégek el szeretnék kerülni a nemfizetési kockázatokból adódó veszteségeket. Szerencsére ma már létezik olyan eszköz, ami a korábban rosszul fizető, vagy csaló vállalkozások számos adatát és kapcsolatát vizsgálja, így ma már nem bújhatnak el ezek a vállalkozók. Újabb és kreatívabb kockázatkezelési eszközökre van szükség, hangzott el több előadótól is a Bisnode csoport november 18-án megrendezett V. Bisnode D&B Credit Risk Management konferenciáján.  A rendezvényen a magyar credit management szakma képviselői számoltak be tapasztalataikról, illetve arról, hogy a gazdasági helyzet milyen kihívásokat jelentett, és milyen változásokat idézett elő a vevői és szállítói kockázatkezelésben az utólagos számlafizetés engedélyezésekor.  

 

A konferencia bevezető előadását a jól ismert biztonságpolitikai szakértő, Dr. Nógrádi György tartotta, aki kitért arra, hogy jelenleg mi zajlik Ukrajnában, illetve a nagyhatalmak milyen együttműködésekre törekednek. A szakértő megvilágította, hogy új stratégiát alakított ki az USA és szövetséget hozott létre Ausztráliával és Japánnal Kínával szemben, emellett pedig komoly taktikai összefogás van Kína és Oroszország között. Ezen kívül erős fenyegetést jelent a világra az Iszlám Állam, melyet a szakértő szerint szét kell verni, csupán az a kérdés kik fogják ezt megtenni. Az ukrán helyzetre is kitért Nógrádi György. Elmondta, hogy Magyarország számára sem egyszerű a helyzet, mivel felváltva érkeznek hazánkba orosz és amerikai kérések, utasítások. Sajnos a jelenlegi külpolitikai helyzet korántsem mondható nyugodtnak, ami sok esetben befolyásolhatja a vállalkozások, különösen az érintett területekre exportáló cégek gazdasági teljesítményét.

 

Ezután Rónai-Horst László, a Business Lease Hungary Kft. Finance Managere tartotta meg előadását, melyben kifejtette, hogy számos dolog átalakult az elmúlt időszakban az autólízing cégek kockázatkezelésének terén. Korábban egy cég életében az értékesítés volt a hajtóerő, de ma már rájöttek, hogy egyensúlyba kell hozni a risk-kel. A Business Lease az elmúlt években továbbfejlesztette kockázatkezelését és három fő lépést hajtott végre. Ezek közül az első, hogy tréningelte értékesítőit, hogy felismerjék a kockázatos cégeket, a belső scoring mellett ROE modellt is alkalmaz, illetve elkezdte a beszállítók ellenőrzését is. A beszállítók ellenőrzése, kockázatossági minősítése ugyanis egy lízingcég számára is fontos, mivel az ügyfelek elégedettsége nagyban függ attól, hogy jól működő partnerekkel, szervizekkel legyenek kapcsolatban.

 

A Shell Hungary-tól Nagy Orsolya arról beszélt, hogy mennyire fontos a csaló cégek kiszűrése. A probléma ott kezdődik, hogy hazánkban gyakorlatilag korlátlan cégalapítás lehetséges, ugyanis a felszámolás alatt lévő cégek tulajdonosai másik céget alapíthatnak saját vagy családtagjaik számára. De az is gyakran előfordul, hogy eladják a felszámolás alatt lévő céget, mely így már nem a régi tulajdonoshoz kötődik. A székhelyszolgáltatás szintén kockázatot jelent a vállalat számára. Ezen okok miatt a Shell olyan rendszert használ a Bisnode megoldásain belül, ahova saját „feketelistáját” feltöltötte, és így információt kap minden olyan vállalkozásról, amelyik valamilyen módon kapcsolódik olyan céghez vagy személyhez, akikkel már valamilyen problémája volt. Lehet, hogy a kapocs csupán egy e-mail cím, de a rendszeren keresztül még így is össze tudják kapcsolni a vállalatokat, mellyel kiszűrhetik a csaló vagy korábban rosszul fizető cégeket. Az új csalásszűrési rendszer használatával jelentősen csökkent a csalások és csaló cégek száma.

 

Dr. Balázs Katalin ügyvédnő a Bisnode konferenciáján arról beszélt, hogy jogi úton mit lehet tenni, ha valaki nem, vagy nem időben fizet. A telefonhívás mellett célszerű e-mailt küldeni, és mivel a  következő másfél két évben mindenkinek le kell majd adnia e-mail címét a Cégbíróságon, ezzel az eszközzel gyakorlatilag mindenki elérhető lesz. Az ügyvédnő azt is javasolja, hogy már a szerződéskötésnél célszerű egy üdvözlő e-mailt küldeni a partnernek abból a célból, hogy ellenőrizzük valós-e, működik-e a cégbíróságra leadott e-mail cím. Ezután a pénzbehajtás érdekében a klasszikus eszközökhöz folyamodhatunk: levél, fizetési meghagyás, peres út.

 

Kristóf Anikó és Hajdú Máté a Bisnode csoport képviseletében a meglévő vevők kockázatának kezeléséről beszélt. A szakértők kifejtették, hogy az új ügyfelek minősítése szerződéskötés előtt már sok cégnél jelen van, azonban a meglévő ügyfelek vizsgálatáról sokan megfeledkeznek. Egyre több nagy cégnél tapasztalható, hogy rendszeresen újraminősítik a cégeket, azonban az igazi megoldás a folyamatos monitoring, azaz a partnerek kockázatosságának figyelése. Elengedhetetlen a meglévő vevők ellenőrzése, mivel a kintlévőségekből adódó veszteségeknek 80 %-a meglévő, nem pedig új ügyfelektől származik.

 

Sipeki Anita, a Celanese vegyipari alapanyaggyártó vállalat kockázatkezelésért felelős csoportvezetője arról beszélt hogy működik az országokon átívelő kockázatkezelés egy Shared Service Center esetén. A szakember kitért arra, hogy nagyon fontos a társosztályokkal való együttműködés, az értékesítés, az ügyfélszolgálat és a master data csapat összehangolása. Lényeges a személyes találkozó az egy es országok munkatársai között, még ha rengeteg országot is kapcsol össze a szolgáltató központ, ezért az egyes országok képviselői rendszeresen találkoznak.

 

Szolnoki Rita az Intrum Justitita Követeléskezelő Zrt. kereskedelmi üzletágvezetője szerint fontos, hogy a cégek ne csak a követeléskezelésre fókuszáljanak, hanem a megelőző szolgáltatásokra is. Az Intrum Justitia felméréséből kiderül, hogy a cégek általában az alábbi okok miatt nem fizetik ki számláikat: adós pénzügyi nehézségei, szándékos késedelem, adminisztratív okok, vitás helyzetek. Ezen tényezőkben az európai és a magyar adatok nem mutatnak eltérést. A szakember elmondta, hogy 30 napos késedelem esetén már mindenképpen érdemes komoly lépéseket tenni a tartozás behajtására, és megfelelő követeléskezeléssel átlagosan még a hosszú ideje fennálló tartozások 55 % is behajtható.

 

Ákossy Gábor a  MART Építőipari Kft. kockázatkezelési folyamatát ismertette a Bisnode konferencián. Fizetőképesség terén jelentős problémák vannak az építőiparban, mivel a körbetartozások, cégbedőlések nagy számával kell kalkulálni. A megelőzés ebben az iparágban is fontos, azaz már a hitelezésnél meg kell kezdeni a kintlévőség-kezelést. A klasszikus biztosítékok – készfizető kezesség, közjegyzős kezesség, jelzálogjog bejegyzés, bankgarancia, váltó, engedményezés – mellett a cégnél bevezetettek egy ösztönző-büntető, úgynevezett bonus-malus rendszert, mely nemcsak a  késve fizetést bünteti, hanem az előre fizetést is díjazza. A szakember szerint az igen nagy, 180 napos tartozások is kezelhetőek a megfelelő eszközökkel.

 

Az előadásokból kiderült, hogy a kockázatkezelők, gazdasági szakemberek továbbra sem ülhetnek a babérjaikon, mivel a gazdasági környezet újabb és újabb kihívásokat támaszt. Szerencsére számos új és kreatív megoldás létezik, de elmondható az is, hogy a cégek egyre kockázattudatosabbak. A legnagyobb vállalkozásoknál már nemcsak az új üzleti partnerek kockázatát mérlegelik, hanem néhány helyen már a meglévő vevők kockázatának figyelésére is hangsúlyt helyeznek. A jövőben a cégek kockázattudatosságának további növekedése várható, ami hosszú távon egy biztonságosabb piaci környezethez vezet.

 

 

 
 
Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537