2012. 02. 06.

Rákapcsolt a NAV

Azon cégek ellen, akik nem adják le mérlegüket, a NAV adóhatósági eljárást indít, melynek eredménytelensége esetén a cégbíróság elrendeli a kényszer-végelszámolást. Erről az intézkedésről a cégbíróság levélben tájékoztatja a céget és a levél kézhezvételétől számítva 15 napja van a vállalkozásnak, hogy a szükséges dokumentumok benyújtásával leállítsa a végelszámolást.

 

 

 


2010-ben 6600 kényszer-végelszámolás indult, 2011-ben pedig már több mint 17 000, ami azt jelzi, hogy a NAV az eddigieknél szigorúbban jár el a beszámolót nem leadó vállalkozásokkal szemben. 2011-ben átlagosan havi 1500 darab kényszer-végelszámolást kezdeményeztek, ami megközelíti a felszámolások és végelszámolások számát.

 

Hazánkban felszámolásból havonta átlagosan 1700, míg végelszámolásból 1900 indul. A kényszer-végelszámolások átlagos havi 1500-as értéke megközelíti a többi negatív esemény számát, különösen ha azt nézzük, hogy 2010-ben még havonta átlagosan 550 ilyen esemény indult. A mérlegleadási határidőket a fokozódó szigor miatt mindenképpen érdemes betartani, mivel a 2012-ben hatályba lépett új cégtörvény tovább szigorítja a szabályokat kikerülők életét. Januártól ugyanis az adóhatóság megtagadhatja az új adószám kiadását azok esetében, akik 5 éven belül vezető tisztségviselői voltak olyan cégnek, amely 15 millió Ft-nál nagyobb adótartozást hátrahagyva szűnt meg, vagy adószámát annak felfüggesztését követően jogerősen törölték.


Keleti József, a PartnerControl.hu döntéstámogató céginformáció rendszert üzemeltető Bisnode csoport Ország igazgatója a NAV szigorítását üdvözlendő folyamatnak tartja, mivel segít megfékezni, hogy a nagy tartozásokat maguk után hagyó vállalkozások új cégek mögé bújva ismét tartozásokat halmozzanak fel. A NAV az adótartozók, illetve a dokumentumleadást elmulasztók cégalapításait tiltja ugyan, de sajnos a más vállalkozásokat „átverő” cégeket nem bünteti a rendszer. Van azonban megoldás a rosszul fizető cégek kiszűrésére, mivel még szerződéskötés előtt egy alapos cégvizsgálattal nagy eséllyel elkerülhetők a „csaló” vállalkozások. Minden eseten érdemes megvizsgálni, hogy az adott cég vezetői és tulajdonosai milyen más cégekben érdekeltek, korábbi vállalkozásai milyen körülmények között szűntek meg. A cégérdekeltségek mellett fontos információ az is, hogy egy cég milyen gyakran költözik más megyébe, mivel ilyenkor cégjegyzékszámának változása miatt akár hitelezői elől is el tud tűnni. Mivel központi intézkedésekkel nehezen fékezhető meg ez a mentalitás, minden cég saját felelőssége, hogy partnereit körültekintően megvizsgálja, ha nem akar veszteségeket elkönyvelni.

 

 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537