2014. 09. 03.

Az összes bedőlt közúti áruszállító fizetésképtelenségét 3 hónappal előre beazonosította a Bisnode

Az augusztusban a csőd vagy felszámolási eljárás alá került vállalkozások 90,55 %-át 3 hónappal a bedőlés előtt már az átlagosnál nagyobb kockázatúnak, azaz 3-as vagy 4-es Bisnode D&B Ratingűnek értékelte a Bisnode nemzetközi cégminősítő. Ezen cégekkel szemben 3 hónapja még semmilyen eljárás nem indult, a Bisnode minősítése, mégis nagyon nagy biztonsággal előre jelezte a vállalkozás fizetésképtelenségét.

 

Már egy évvel előre is megjósolható a fizetésképtelenség

A Bisnode minősítés nemcsak azt mondja meg, hogy jelenleg mennyire kockázatos egy vállalkozás, hanem előrejelzi azt is, hogy a jövőben milyen valószínűséggel válik fizetésképtelenné az adott cég. Jól mutatja a minősítés teljesítményét, hogy már egy évvel a bedőlés előtt is az augusztusban fizetésképtelenségi eljárással érintett  - de 12 hónapja még eljárás alá nem vont - cégek 82,43 %-a az átlagosnál nagyobb kockázatú kategóriába esett, azaz a Bisnode D&B Failure Score értéke 40 alatt volt. Tehát a Bisnode minősítése már egy évvel a fizetésképtelenség előtt előre jelezte a bedőlő cégek közel 83 %-át.

A Bisnode minősítés használatával utólagos fizetés engedélyezése esetén elkerülheti a rosszul fizető megrendelőket. Amennyiben alacsony minősítésű megrendelővel találkozik, nem kell lemondania az üzletről, hanem érdemes előrefizetést kérnie, vagy biztosítékot építenie a szerződésbe.

Ezen az oldalon talál egy kalkulátort, melynek segítségével megbecsülhető, hogy mennyi veszteségre számíthat utalásos vevőivel szemben fennálló kintlévőségei miatt. A táblázat a Bisnode Rating országos megoszlását vetíti az Ön partnerállományára, és az átlagos kintlévőség megadásával számítja a várható veszteséget, mely partnerei fizetésképtelenné válása miatt érheti Önt. A Bisnode Minősítés használatával azonban ezt az értéket jelentősen csökkentheti. Ha például a Bisnode Rating 1-10-es partnereit a jövőben készpénzfizetés ellenében látja el áruval, a várható veszteség felével nem kell számolnia.

 

A Bisnode minősítés háttere

A Bisnode minősítés több hivatalos forrásból származó adaton alapul, úgy, mint Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium adatai, cégbíróság bejegyzései, NAV és más hatóságok adatai. A hivatalos források adatai mellett beépíti a vállalatra vonatkozó pénzügyi információkat, úgy, mint mérlegadatok, eredmény-kimutatás, trendek. A minősítés figyelembe veszi a cég vagy szervezet demográfiai adatait, azaz a cég életkorát, tevékenységét, méretét, tulajdonosait. A Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból beépíti a minősítésbe, hogy az adott vállalkozás határidőben vagy késéssel, azaz milyen fizetési fegyelemmel egyenlíti ki számláit. A fentieken kívül számos egyéb gyűjtött információt is hozzátesz a rendszer a kockázatossági mutatószámhoz, úgy, mint végrehajtási adatok vagy a gépjárművek száma, sajtóhírek.

A minősítés teljesítménye folyamatosan visszamérésre kerül, és az előrejelzés teljesítménye a kiemelkedően jónak mondott 70- es Performance Indexet is meghaladja, 79-es értékével.

 

A közúti áruszállítással foglalkozó cégek 100%-ának fizetésképtelenségét 3 hónapja beazonosította a Bisnode minősítés

Augusztusban a legtöbb vállalkozás éttermi, mozgó vendéglátás, lakó- és nem lakó épület építése, saját tulajdonú ingatlan adásvétele, italszolgáltatás, közúti áruszállítás főtevékenységgel dőlt be. Azaz az országos átlagnak megfelelően ebben a hónapban is építőipari és vendéglátóipari cégeket érintett kiemelkedően nagy arányban a fizetésképtelenség. 

 

Az 5 legnagyobb mértékben fizetésképtelenné vált iparág (főtevékenység alapján) kockázati megoszlása a Bisnode minősítés alapján augusztusban

 

Augusztusban az éttermi, mozgó vendéglátás fő TEÁOR számmal rendelkező cégek esetén indult a legtöbb fizetésképtelenségi eljárás, a Bisnode minősítés ezen esetek 92 %-át is előre jelezte. Lakó- és nem lakó épület építése területén is számos cég – 50 vállalkozás - dőlt be az év 8. hónapjában, melyek 90 %-a magas kockázatot, azaz 40-esnél alacsonyabb Bisnode D&B Failure Scoret kapott, azaz a minősítés már jóval korábban előrevetítette a bedőlést. Az augusztusban fizetésképtelenné vált 22 közúti áruszállító mindegyikéről, már 3 hónapja megmondta a Bisnode a bedőlést.

A nagy cégek sincsenek biztonságban, de a baj előre látható

Az augusztusi felszámolási listából kiemeltünk 3 olyan céget, amelyek esetében például már jó előre látható volt a fizetésképtelenség. Ezek egyike a PREMIER ABLAKRENDSZEREK Építőipari és Szolgáltató Kft. A cégnek több, mint 2,5 milliárdos árbevétele volt, ennek ellenére cég már 12 hónappal ezelőtt alacsony 20-as Failure Score értéket kapott, de 3 hónappal ezelőtt, még kisebb – 11-es – volt a vállalkozás minősítése, ami már jó előre jelezte azt az eseményt, ami augusztus 12-én bekövetkezett, azaz felszámolás alá került a cég. A közel félmilliárdos árbevételű VORFERTIGUNG Szerelőipari és Szolgáltató Kft. is felszámolás alá került augusztusban. Ez az esemény is már egy évvel előre látszott, ugyanis a cég minősítése 12 hónappal ezelőtt 6-os volt.  Szintén már 6-os volt egy éve a Failure Scorja a BÁZIS SZERKEZETÉPÍTŐ Kft.-nek, ami szintén felszámolás alá került augusztus 15-én.

Hogyan csökkenthetőek a nemfizetési veszteségek

A Bisnode minősítést használva jelentősen csökkenthetők a vállalat nemfizetésekből adódó veszteségek. Amennyiben egy cég csak akkor lép, amikor egy partnere fizetésképtelenségi eljárás (csőd vagy felszámolás) alá került, akkor már nagy valószínűséggel lemondhat pénzéről. A minősítés használatával, azonban egy évre előre nagy valószínűséggel előre jelezhető ez az esemény, és a kockázatosnak minősített partnereknél megtehetők a szükséges lépések, biztosítékok vagy előrefizetés kérhető. Amennyiben átlagosan az utólag fizető vevők 27 százalékánál szigorít a fizetési feltételeken a szállító, akkor a fizetésképtelenné váló vállalkozások 90 %-a kiszűrhető.

Természetesen ez az érték vevőportfoliónként eltérő lehet. Amennyiben szeretné megtudni, hogy az Ön vevőportfoliója mekkora kockázatot rejt, kockázatosabb-e, mint az országos átlag, kérje ingyenes portfolió elemzését ITT. Az elemzésből megtudhatja, hogy a vevőkörében mekkora a kockázat, milyen mértékben csökkenthetné a nemfizetésekből adódó veszteségeket.

 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537