2012. 03. 06.

Hiába tiltott a NAV eddig, újra vezetők lettek

Az eltiltott tisztségviselők cégalapítását már a 2006. évi IV. törvény (Gt.) is szabályozta, de csak 2009-ben kezdődött a vezető tisztségviselők tevékenységtől való eltiltása. 2009-ben szigorították a törvényt, és többek között azon személy, amelyek a felszámolás alá került cég ki nem fizetett tartozásaiért jogerősen felelt, öt évig nem vállalhatott vezető tisztségviselői pozíciót más gazdasági társaságban. Az idén életbe lépett új csődtörvény tovább szigorítja a feltételeket, és nehezíti a már eltiltott vezetők cégalapításait és más cégekbe való magas vezetői pozíció vállalását. Keleti József, a Bisnode Csoport Ország igazgatója üdvözlendőnek tartja a szigorítást, mivel eddig többször előfordult, hogy az eltiltott tisztségviselők a NAV intézkedése ellenére más cégben tisztségviselők maradtak, vagy új céget alapítottak, sőt akár ugyanabban a vállalkozásban is vezetők maradtak. A PartnerControl.hu elemzéséből látszik, hogy az eddig eltiltott 840 cégvezetőből 147-en más cégben lettek vezetők, és 182-en pedig új, frissen alapított vállalkozásban kerültek vezető pozícióba. Ráadásul az eltiltottak közel 7 százaléka, azaz 56 vezető ugyanabban a cégben maradt vezető, és 63-an ma is tulajdonosai ugyanannak a cégnek.

 

2012-ig a NAV 840 vezető tisztségviselőt tiltott el vezetői tevékenysége gyakorlásától. Látható, hogy a törvény életbe lépése óta negyedévente átlagosan 120 tisztségviselőt köteleztek tevékenységének befejezésére. A legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető az építőiparban, a kis és nagykereskedelemben tevékenykedik. Mivel Budapesten tevékenykedik a legtöbb vállalkozás, azt gondolhatnánk, hogy itt van a legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető. Ez azonban nem így van: 30 százalékuk  Heves megyei, 22 százalékuk Fejér megyei, 19-19 százalékuk pedig Baranya és Hajdú-Bihar megyében tevékenykedik, és csak egy a fővárosi eltiltott tisztségviselő. Feltehetően a hatóságok ezekben a megyékben jártak el kevésbé szigorúan az eltiltott vezetőkkel kapcsolatban.

Érdemes megvizsgálni, hogy  az eltiltott tisztségviselők milyen más cégekben tulajdonosok vagy vezetők. A PartnerControl.hu érdekeltségi gráfjából például kiderül, hogy fenti 60 cégből az árbevétel szerinti legnagyobb vállalkozás vezetője még másik 6 cégben is vezető vagy tulajdonos, és ezen mindegyike ellen van valamilyen jogi vagy bírósági eljárás, illetve a legtöbb közülük már évek óta nem adta le éves pénzügyi beszámolóját.

Az idén hatályba lépett módosításokkal már nem lehet eltiltott vezetőként új céget alapítani. Eddig ugyanis csak nyilatkozni kellet arról, hogy nem áll a vezető eltiltás alatt, most azonban új cég alapításnál már nem elég a nyilatkozat, a NAV személyesen is megvizsgálja többek között ezt a tényt is. Remélhetőleg ez az intézkedés megakadályozza, hogy a más cégeket bedöntő – sokszor csaló – vállalkozók tevékenységüket az előzőekhez hasonlóan más vállalkozásokban folytathassák, és akár újabb kifizetetlen számlákat hagyjanak maguk után. Ennek ellenére nem árt résen lenni, és üzletkötés esetén a cég összes fellelhető adatát, korábbi cégkapcsolatait és jelenlegi érdekeltségeit megvizsgálni.

 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537