2012. 07. 26.

A 100 legnagyobb cég árbevétele egy év alatt összesen 10 százalékot növekedett – továbbra is a MOL a listavezető

A stabil élmezőny
 
A százas lista első 10 helyezettét vizsgálva csak egy cég, az orosz gázt Magyarországra szállító Panrusgáz Gázkereskedelmi Zrt. esett ki az előkelő TOP 10-ből. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. pedig bekerült az élmezőnybe, mivel tavalyi 13. helyét 16 százalékos árbevétel növeléssel, idén a 8.-ra tornázta fel. Az MVM jó teljesítményéhez hozzájárult a Paksi Atomerőmű jó szereplése és sikeres villamosenergia-kereskedelmi tevékenysége is.

 

 

2008-ról 2009-re a Top 100 cégek árbevétele még közel 10 százalékkal csökkent, 2009-ről 2010-ra azonban már 11,6 százalékkal emelkedett. A 2011-es élmezőny szintén 10 százalék körüli növekedést, pontosan 10,3 százalékos árbevétel emelkedést ért el 2010-hez képest. Ez az érték különösen magas, ahhoz viszonyítva, hogy a nemzeti össztermék csupán 1,7 százalékot nőtt.  Mivel a Top 100 listában évek óta csak kisebb átrendeződések történnek, az iparági megoszlás nem változik. A legtöbb cég a nagykereskedelemből, gépiparból és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása szektorból kerül be a listába.

 

Nagy pozícióváltók a TOP 100 cégek körében
 
A 100-as listában 12 új belépő van, 7 vállalat ugrott előre több mint tíz helyet és 7 cég rontott több mint 10 helyezést. A legnagyobb bukást a még listában szereplők közül a Chevrolet Central and Eastern Europe Autóforgalmazó Kft. szenvedte el, 33 helyes visszaesésével és 34 százalékos árbevétel csökkenésével.  A 10-nél több helyett rontó 7 cég közül három - GDF SUEZ,  EDF DÉMÁSZ és az ÉMÁSZ - az energetikai szektorból került ki. A listából kikerülők közül a legnagyobbat a GDF SUEZ Csoportba tartozó „Dunamenti Erőmű Zrt.” rontotta, mely 40 százalékos árbevétel csökkenésével a 114. helyen szerepelne, pedig tavaly még a 65. volt. A társaság tavaly még a nettó hazai villamosenergia termelés 4,6%-át biztosította (2010-ben 6,6 %-át), ami nagyrészt a gázos erőművek importtal szemben versenyképtelensége miatt csökkent. A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. tavaly az 52. helyen szerepelt, idén azonban abból az okból nem került be a 100-as listába, mert adatai még auditálás alatt állnak. Sajnálatos módon a TOP 100 listában szereplő cégeket is érinti a fizetésképtelenség. A tavalyi listában a 68. helyen szerepelt még az EMFESZ és a 78. helyen a MALÉV árbevételük alapján, mára azonban mindkét cég felszámolás alatt van. Az EMFESZ a két évvel ezelőtti listában még a 35. helyen szerepelt, a MALÉV pedig a 61.-en. Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy ma már 4,14 százalékon áll a magyar cégek bedőlési aránya, míg egy évvel korábban ez a szám „csak” 3,30 % volt, ami a teljes gazdaság állapotáról sajnos fekete képet fest. Ugyan a Top 100 cégkör a számok alapján stabilitást mutat, de még ebben a körben is akadtak bedőlő vállalkozások. Ebből következik, hogy üzletkötés esetén cégmérettől függetlenül körültekintőnek kell lenniük a magyar cégeknek, ha el akarják kerülni partnereik nemfizetéséből adódó veszteségeket. 
 
A legtöbb pozíciót javító vállalat a PORSCHE HUNGARIA Kereskedelmi Kft. lett az 59. helyről 38. helyre történő előreugrásával. A PORSCHE 67 %-os árbevétel emelkedést ért el a gépjármű-kereskedelemre jellemző válság ellenére. Az új székesfehérvári gyárat is nyitó GRUDFOS Kft. is szépen növekedett az elmúlt évben és a 75. helyről a 64.-re tornázta fel magát.  A SAPA Profiles Kft. 32 százalékos árbevétel növekedésével a 74. helyre ugrott előre a listán köszönhetően annak, hogy míg a hagyományos iparágak alumínium felhasználása jelentősen esett, növekedésnek indult a napenergia szektor és az autóipar alumíniumigénye.

 

A nagy foglalkoztatók
 
A listában az 5 legnagyobb foglalkoztató a  Magyar Posta, a MOL, a Tesco, a MÁV és a SPAR összesen több mint 120 ezer főt foglalkoztat. Az 5 legnagyobb munkaadóból a SPAR kivételével mind csökkentette alkalmazottai számát, összesen 2500 fővel. 
 
Nagy munkahelyteremtő a 100-as listában a tavalyi évhez hasonlóan a - közelmúltban Pécsett is telephelyet nyitó -  Jabil Circuit amerikai elektronikai gyártó Kft., amely 2010-ről 2011-re 46 százalékkal, több mint 2500 fővel növelte alkalmazottai létszámát. A cég alkalmazottai számának növelését többek között egy 23 millió eurós államilag is támogatott beruházás tette lehetővé.
 
Létszámot tekintve a TOP 100-as listában már megállni látszik a nagy leépítési hullám. Az átlagos statisztikai létszám a MOL-nál csökkent a legjobban, több mint 1700 fővel, de ez csupán a cég alkalmazottaink 5 %-a. A GE, a Nokia, a MÁV és a Rail Cargo is közel 500-500 fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztatott 2011-ben, mint 2010-ben, és mint tudjuk van olyan cég, ahol a leépítési folyamat nem állt meg. A 2009-ről 2010-re az ALCOA-KÖFÉM Kft. még 42 százalékkal (több mint 1000 fővel) csökkentette alkalmazottai számát, 2011-re azonban már 6 %-os létszámemelkedés történt a cégnél. 
 
 
 
További érdekességek és trendek
 
A TOP 100 listában két cég is árbevételt duplázott egy év alatt. A gumiabroncs gyártással foglalkozó HANKOOK TIRE Kft., mely 2011-ben gyárat is bővített Rácalmáson 57 milliárdról 119 milliárdra növelte árbevételét. A minőségű autó audió rendszereket gyártó Harman Becker Kft 40 milliárdos árbevételét 84 milliárdra tudta növelni.
 
 A nagy kiskereskedelmi láncok közül a Lidl és a Penny-Market árbevétel nőtt a legjobban,  6 %-ot meghaladó mértékben. A Tesco és az Auchan árbevétele 5 százalékkal nőtt egy év alatt, míg a SPAR nettó árbevétele fél százalékot csökkent.
 
A TOP 100 cégből 49 cég árbevételének több mint fele exportból származik. Az exportértékesítés a Top 100 vállalatok körében több mint 15 százalékkal nőtt 2011-ben. A cégek kétharmada tudta növelni tavaly az exportól származó árbevételét, azaz a hazai keresletcsökkenést sokan exporttal helyettesítik.
 
A 2011-es év a TOP 100 vállalatok fejlődését és növekedését hozta. Elmondható, hogy a Magyarországon tevékenykedő nagyvállalati kör már túl van a válságon és a legtöbben racionalizálták működésüket, a nagy leépítéseken már a legtöbben túl vannak. A teljes magyar vállalati szféra azonban sajnos a felszámolások és végelszámolások magas aránya alapján még nem lábalt ki a válságból, és nem indult el a növekedés útján. A Dun & Bradstreet és a Bisnode csoport adatai alapján gyakorlatilag az összes iparágban nő a cégek bedőlési aránya, ezért nem beszélhetünk arról, hogy vége van a válságnak.  Az országos átlag azt mutatja, hogy egyre több és több cég válik fizetésképtelenné, ezért elengedhetetlen, hogy a vállalkozások már üzletkötés előtt megvizsgálják megrendelőik pénzügyi helyzetét, azok megbízhatóságát.  Ráadásul ma már azt sem szabad elmulasztani, hogy a meglévő, stabil megrendelők fizetőképességét is nyomon kövessék a cégek, mivel a jelenlegi gazdasági környezetben a megbízhatónak hitt partnerek is bajba kerülhetnek, ahol pedig pozitív trendeket látnak, ott érdemes növelni az együttműködés szintjét.

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537