2012. 10. 29.

Nehéz a sorsa a nagykereskedelemnek, nehéz a sorsa

A nagykereskedelem iparágban mind a csőd-, mind a felszámolási és a végelszámolási eljárások száma is nagymértékben emelkedett. A legjobban a végelszámolásoké, amely több mint 60%-kal lett magasabb  2011-hez képest. Jelenleg átlagosan naponta 7 nagykereskedő cég ellen indul felszámolási, és 8 nagykereskedő esetében végelszámolási eljárás. Ráadásul az eljárások száma az elmúlt 12 hónapban jelentősen megemelkedett. A  növekedés a felszámolások esetén 18 százalék, a végelszámolásoknál 54 százalék.

Negatív események a nagykereskedelem iparágban 2012 és 2011

Keleti József a magyarországi Bisnode csoport ország igazgatója, arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú távon azok a nagykereskedő cégek tudnak talpon maradni, amelyek rendszeresen kézben tartják vevőik nemfizetési kockázatát. Azon vállalkozások, amelyek erről megfeledkeznek, és úgy szállítanak utólagos fizetéssel árut partnereiknek, hogy nem mérlegelik a kockázatokat, és nem építenek kockázatos partner esetén megfelelő biztosítékokat a szerződésbe, könnyen likviditási problémákba ütközhetnek.

Nagykereskedelmi cégek bedőlési aránya megyénként 2012-ben

 

A térképen jól látható, hogy Nógrád megyében dől be a legtöbb (több mint 10 %) kereskedelmi cég, ami nem meglepő adat, hiszen  az országos átlag alapján is Nógrád megye áll a bedőlési lista élén. Szintén elég magas ez  az arány Békés megyében is.

A nagykereskedelemi cégek 5,30 %-os bedőlési arányának átlagértékéhez képest Csongrád, Komárom-Esztergom és Pest megye jobb helyzetben van, hiszen itt kevesebb cég dől be.

A Bisnode fizetési tapasztalat programból kiderül, hogy a tavalyi évben a nagykereskedelmi cégek körében az adott fizetési határidő átlagosan 31 nap volt, ami most 30 nap ugyan, de kifizetésre váró számlák esetében az átlagos fizetési késedelem viszont 16 napról 19-re nőtt egy év alatt. Az átlagos pénzhez jutási idő napokban nézve így már 50 a tavalyi 48-hoz képest. Jól látszik tehát, hogy azok a cégek, amelyek késnek számláik kiegyenlítésével, jelenleg néhány nappal később fizetnek mint korábban, a fizetési határidő azonban jelentősen nem változott.

Az elhúzódó válság okozta egyre csökkenő vásárlóerő fokozottan sújtja a kereskedelem minden ágát, így a nagykereskedelmet is. A nagykereskedelemmel foglalkozó cégek száma a tavalyi évhez képest alig emelkedett, a piac növekedési üteme lelassult. 2011 és 2012 szeptembere között több mint 700 céggel kevesebb újat jegyeztek be, mint 2010 és 2011 hasonló időszakában. Ez az idei évben alig 1 %-os piaci növekedést jelent. Sokszor hallani a híradásokban, hogy az ország kilábalásához mennyire fontos lenne a vállalkozások támogatása, a kereskedelmi aktivitás növelése. Az egyre növekedő - mind a magánszemélyeket, mind pedig a cégeket sújtó adóterhek miatt -  emelkedő árak miatt azonban az elkölthető pénz reálértéke csökken, mely nem vetít előre pozitív jövőképet, és a számok azt mutatják, hogy a nagykereskedelem fellendülése továbbra is késik.

 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537