2013. 01. 14.

Saját kárán tanult az elmúlt években a cégek nagy része – egyre többen válnak fizetésképtelenné

 

2008-ban még 2,33 százalékos bedőlési arány (felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya) volt jellemző a hazai vállalkozásokra, mára ez az érték már elérte a 4,07 %-ot. A válság elején 100 cégből átlagosan kettő vált egy év alatt fizetésképtelenné, mára ez a szám már 4. 2008 és 2012 között gyakorlatilag lineárisan nőtt a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya. A legnagyobb ugrás a válság kezdete után (2008-2009 fordulóján) volt, azóta évente átlagosan 0,4 százalékponttal nőtt a bedőlési arány. Keleti József, a Bisnode csoport magyarországi Country Managere elmondta, hogy sajnálatos módon jól látszik, hogy évről évre egyre több vállalkozás válik fizetésképtelenné, és még mindig nem beszélhetünk arról, hogy ez a tendencia megfordulna.  Keleti József hozzáfűzte, hogy az elmúlt években a növekvő fizetésképtelenségi kockázatot és az ebből adódó veszteségeket egyre több cég sajnos a saját bőrén tapasztalta meg, így az üzleti tudatosság, a nemfizetési kockázatok kivédésére való törekvés egyre inkább jelen van a magyar gazdaságban, a vállalkozások egyre óvatosabbak. Hosszú távon azonban azok a cégek lehetnek sikeresek, akik a romló helyzet ellenére nem csupán előrefizetéssel szolgáltatnak, hanem azok, akik üzleti partnerenként egyenként mérlegelik a nemfizetés kockázatát és ennek megfelelően alakítják ki a fizetési feltételeket.

 

A magyarországi társas vállalkozások bedőlési aránya 2008 és 2012 között

 

A felszámolások és csődeljárások növekvő száma mellett az tapasztalható, hogy ugyan még mindig nő hazánkban a vállalkozások száma, azonban a növekedés mértéke egyre kisebb és az elmúlt évben lényegesen kisebb mértékű a cégszám-gyarapodás, mint a korábbi években. Ma közel 562 ezer cég működik Magyarországon, míg 2008 elején majdnem 490 ezer működő vállalkozást jegyeztek hazánkban. Az elmúlt 5 év alatt azonban nem azonos mértékben nőtt a cégek száma. 2008-ról 2009-re még 5 százalékos cégszám-növekedéssel kellett számolni, 2011-ről 2012-re 1 százalék alá süllyedt a cégek számának emelkedése. Amennyiben a jelen tendencia tovább folytatódik 2013-ban akár a mainál kevesebb aktív vállalkozással számolhatunk. Ez nem feltétlenül negatív tendencia, amennyiben egy kisebb, de stabilabb és fejlődni, növekedni képes cégszerkezetet eredményez. Az elmúlt időszakban a hatóságok, a NAV is több olyan lépést tett, ami a látszatvállalkozások létezését, valamint a korábban tartozásokat maguk után hagyó cégek más néven, büntetlenül történő újraalapítását próbálta megfékezni. Emellett a cégek növekvő kockázattudatossága is ezt a tendenciát erősíti, mivel a korábbi évekkel ellentétben már nem bíznak meg „vakon” üzleti partnereikben. Remélhetőleg a válságból való kilábalás mellett egy stabilabb cégszerkezetet is kapunk majd.

 

Működő társas vállalkozások éves átlagos száma Magyarországon 2008 és 2012 között

 

Magyarországra az elmúlt évekre egy tanulási folyamat volt jellemző. Mára a cégek nagy része  - cégmérettől függetlenül – felismerte, hogy nemfizetésből adódó kockázatok csökkenthetők, a veszteségek nagy része megelőzhető. Így ma már egyre több cég áll tudatosan az üzletkötéshez, és ellenőrzi szerződéskötés előtt üzleti partnere megbízhatóságát. A jövőben az várható, hogy még több cég lép erre az útra, és a kisebb méretű vállalkozások közül is egyre többen fognak élni a cégminősítés lehetőségével, hogy elkerüljék a veszteségek.

 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537