2013. 03. 21.

A legkockázatosabb cégek ezerszer nagyobb rizikót jelentenek, mint a kis kockázatú vállalkozások

A gazdasági változások valamint a sajnálatos módon folyamatosan növekvő – és mára 4 százalékos – cégbedőlési arány is motiválta, hogy a Bisnode csoport –  mely többek között olyan márkákkal van jelen Magyarországon, mint a Dun & Bradstreet (D&B) és a PartnerControl –  új, még jobb cégminősítéssel, kockázatossági mutatószámmal jelenjen meg a piacon. Az új Bisnode Rating a korábbinál meglepően nagyobb pontossággal jelzi előre a cégbedőléseket, és különíti el a rossz illetve jó vállalkozásokat, hangzott el a Bisnode sajtótájékoztatóján.

A Bisnode csoporthoz tartozó, Dun & Bradstreet Hungária Kft. 2007-ben bevezetett kockázatossági mutatószámának, az úgynevezett Failure Score megalkotásakor még 2,1 százalék volt a cégek bedőlési aránya, míg mára ez a szám felkúszott 4 százalékra. Ez a jelentős változás, valamint a Bisnode adatbázisának, fizetési tapasztalatok programjának dinamikus bővülése motiválta egy új, a korábbinál hosszabb megfigyelési alapon nyugvó, minden eddiginél jobb előrejelző képességgel rendelkező kockázatossági mutatószám kifejlesztését.

„Az új Bisnode Rating a korábbi egy éves vizsgálati időszakkal ellentétben 3 év adatainak elemzésével készült.” – nyilatkozta Keleti József, a Bisnode Magyarország Country Managere. „A gazdasági instabilitás megkövetelte, hogy az eddigi egy éves adatokon nyugvó modellt még stabilabb lábakra és nagyobb megfigyelési esetszámra építsük, hogy pontosabb képet kapjunk a cégek kockázatosságáról. Az így létrejött modell még jobban megkülönbözteti a rossz és a jó cégeket, ugyanis a legkockázatosabbá és a legkevésbé kockázatossá minősített vállalkozások között 1000-szeres a kockázati eltérés.”

 

 

„A magyarországi vállalatokra vonatkozó hivatalos és egyéb, a statisztikai modell által bizonyítottan meghatározó szerepű információval, történetileg rendelkezésre álló tényadattal dolgoztunk, és az új modellben minden eddiginél nagyobb súlyt kapott a Bisnode-nál egyedileg elérhető, több millió fizetési tapasztalati információ, valamint az egyéb negatív és pozitív események ” – mondta Keleti József. „A teljes állományt 3 évre visszamenőleg a magyar csapat az összesen 50 évnyi scoring-alkotási tapasztalattal rendelkező nemzetközi csapattal együttműködve elemezte. A projekt az óriási adatmennyiség és a komplexitás miatt közel 1 évig tartott.”

„Az eredmények Bisnode szinten is a vártál nagyobb meglepetést hoztak, mely visszavezethető a Bisnode magyar adatbázisának jelentős fejlődésére, a korszerűbb elemzési és modellalkotási technikákra, valamint a korábbi minősítés és ügyfélvisszajelzések alapján szerzett tapasztalatok felhasználására. A minősítés teljesítménye Európa szerte is kiemelkedő, mivel akár a vállalati bedőlések 92,76 százalékát is azonosítja. A Bisnode Rating a legmagasabb kockázattól a legalacsonyabb kockázatig, 1-től 100-ig terjedő skálán mozgó pontszáma előrejelzi, hogy egy adott cég az elkövetkező egy év alatt milyen valószínűséggel kerül csőd- vagy felszámolási eljárás alá.”

A Bisnode csoport cégminősítését évek óta a legjelentősebb hazai és külföldi vállalatok használják üzleti partnereik kockázatosságának meghatározására, kintlévőségeik menedzselésére.  Keleti József az új Bisnode Rating jelentőségét abban látja, hogy az eddigieknél nagyobb adathalmazra épülő modell sokkal rugalmasabban módosítható a gazdasági és szabályozási környezet változásával. „Mivel a minősítési rendszer 4 modulra épül, melyek a demográfiai jellemzőket, negatív eseményeket, pénzügyi adatokat és fizetési tapasztalatokat fedik le, így az egyes modulokat érintő változásokat akár modulonként is le tudja követni a teljes rendszer újrahangolása nélkül a Bisnode. Ez a gyors reakció azért is szükséges, mivel számos új, a cégek kockázatosságát érintő bírság, határozat jelenik meg időről időre, mely fontos információkat árul el a vállalati megbízhatósággal kapcsolatban. A minősítési rendszer az eddigiekhez hasonlóan figyelembe veszi az iparági sajátosságokat is, viszont ezt is rugalmasabb, könnyebben módosítható formában teszi.

 

 

A minősítés használata a gazdasági helyzet miatt egyre fontosabbá válik. A banki hitelezés helyett vagy mellett végzett vállalati hitelezéshez korszerű eszközökre van szükség, ezek megléte, a jó döntési alapok nagymértékben hozzájárulnak a cégek és a gazdaság biztonságos növekedéséhez. Amennyiben például 4%-os leírás veszteséggel számolunk, ezt a Bisnode minősítésével akár 90%-kal csökkenthetjük, így sokkal több pénz marad a korrekt vállalkozások zsebében, melyet üzletük fejlesztésére, a megfelelő, megbízható célpiacok meghódítására használhatnak fel. A Bisnode minősítésével a cégek gyorsabb, okosabb és magabiztosabb döntéseket hozhatnak, hitelezésünk megalapozottabbá válik és kereskedelemi forgalmuk nő. Monitoring vagy automatizált és integrált megoldásokkal a vállalati hitelezés hatékonysága még tovább növelhető.

A Dun & Bradstreet Hungária Kft. és a Bisnode Magyarország Kft. (korábbi nevén HBI Company Data Kft.) svéd Bisnode csoport tagja, mely Európa egyik vezető üzleti információszolgáltatója.  A nemzetközi Bisnode csoport évszázados tudásának és tapasztalatának beépítése történt az új modellbe, mely az eddigieknél még hatékonyabban támogatja az üzleti döntéshozatalt, a kintlévőségek csökkentését és a nemfizetési veszteségek megelőzését.

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537