2013. 04. 17.

Nem mozdul a gödörből a foglalkoztatottság

Az elmúlt 12 hónapban mindössze egyszer – tavaly júniusban – haladta meg a foglalkoztatottak száma a 2 millió 600 ezret a gazdasági társaságok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok elemzése alapján. A fővárosban 1 millió körül stagnál a dolgozók létszáma, Nógrád megyében viszont volt olyan hónap, amikor a 20 ezret sem érte el – derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.

 

Március* végén 2 millió 544 ezer embert foglalkoztattak a cégek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok alapján, ami 30 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban, viszont 20 ezerrel több mint 2011 márciusában – derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.

– Statisztikáink azt bizonyítják, hogy a munkaerő-piac képtelen kitörni a stagnáló állapotból. A helyzet viszont legalább nem romlott lényegesen – mondja Keleti József, a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode ügyvezető igazgatója.  

Az elmúlt 12 hónapban Magyarországon a gazdasági társaságok által foglalkoztatottak száma mindössze egyszer – tavaly júniusban – haladta meg a 2 millió 600 ezret a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok alapján.

Minden jel arra utal: a cégek többsége már elvégezte a gazdasági visszaesés miatt szükségessé vált leépítéseket, és jelenleg kivárnak, figyelve a magyar és az európai – kiemelten a német – gazdasági folyamatokat.  Az új beruházásokra és ennek következtében a foglalkoztatottak számának bővülésére azonban még várni kell.

Foglalkoztatottak létszáma a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok alapján (országosan, illetve a két legfejlettebb régióban)

 

Budapesten 1 millió, Pest megyében pedig jellemzően 310 ezer fő körüli értéket mutatnak a számok havonta. Ez a két legerősebb régió a gazdaság fejlettségét, a foglalkoztatottak számát tekintve is. Növekedés azonban még ezeken a területeken sem látszik.

Tavaly márciushoz képest Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye kivételével mindenhol csökkent kismértékben a foglalkoztatottak száma a Bisnode adatai szerint. A legjelentősebb csökkenés Komárom-Esztergomban következett be: itt csaknem 8 százalékkal esett vissza a cégeknél bejelentett dolgozók száma a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok elemzése alapján. A legnagyobb – 1,9 százalékos – növekedés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, majd Győr környéke következik a képzeletbeli toplistán 1,6 százalékkal. Bár Veszprémben is bővült a foglalkoztatottak köre, mindössze 73 fővel.

– Ha hónapról hónapra elemezzük a területi adatok változását, összességében megállapítható: a magyar munkaerő piac még mindig tetszhalott állapotban van. Sem a létszámcsökkenés, sem a -bővülés mértéke nem jelentős egyik megyében sem – mondja Keleti József.

 

Foglalkoztatottak létszáma a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok alapján (megyei bontás)

 

 * A Bisnode márciusi adatok alatt a NAV oldalán március végén lekérdezett és elérhető adatokat érti.

 

 

 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537