2013. 05. 08.

A megugró bedőlésekkel tisztul a dísznövényesek piaca

Felemás helyzetben készültek az Anyák napjára a virágkereskedők

A közeledő május első vasárnapja, az Anyák napja, alkalmából a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode csoport áttekintette a Magyarországon főtevékenységként dísznövény-nagykereskedelemmel foglalkozó cégek teljesítményét. Az elemzés szerint az adatokat szolgáltató cégek árbevétele 2003 óta több mint 300 százalékkal 26 milliárd forint fölé nőtt, közben pedig az ezzel foglalkozó, mérleget leadó cégek száma több mint a duplájára emelkedett. Azonban a válság hatása is látványos, a tíz évvel ezelőtt mért minimális, 0,33 százalékos bedőlési mutató a múlt évben már 6,6 százalékos volt.

Az utóbbi években jól látszott a különböző ágazatok teljesítményén, hogy a visszaeső lakossági fogyasztás komolyan sújtotta a hazai vállalkozásokat, nem csak az élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek kereskedelmében, hanem többek között a pénzügyi szolgáltatások, a művészet, a szórakozás és a szabadidő területén is. Az Anyák napja és a ballagások miatt májusban nagyüzemre készülő dísznövény-nagykereskedelemmel foglalkozó cégek helyzete azonban nem ennyire egyértelmű, adataik felemás helyzetről tanúskodnak – derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató elemzéséből.

 

A kedvező adatok

A dísznövény-nagykereskedők számos mutatója látványos növekedést mutat a 2003 óta eltelt időszakban. A Bisnode-csoportnak adatokat szolgáltató vállalkozások beszámolói szerint, míg 2003-ban a 145 főtevékenységként dísznövény-nagykereskedelemmel foglalkozó cég összesen 8,2 milliárd forintos árbevételt ért el, addig ez a szám 2007-ben már több mint a két és félszeresére, 21,2 milliárd forintra nőtt, 2011-ben pedig már 26,2 milliárd forintra rúgott. Előbbi összeget 270, utóbbit 324 cég érte el. Ebből pedig kiderül, hogy az adatokat benyújtó dísznövény-nagykereskedő cégek 2003-ban egyenként átlagosan 56,5 millió forint éves árbevételt értek el, 2007-ben már egyenként átlagosan 78,7 milliót, 2011-ben pedig 81 millió forintot, vagyis 8 év alatt másfélszeresére emelkedett az egy cégre vetített átlagos árbevétel. (A tavalyi adatok még nem érkeztek be minden vállalkozástól, ezért az árbevétel esetében csak a 2011-es adatok szerepelnek az elemzésben.)

Az árbevétel jelentős emelkedésével párhuzamosan a cégek átlagos száma is nőtt: 2003-ban még csak 301 céget tartottak nyilván, számuk évente harminccal nőtt, így 2012-ben már átlagosan 499 olyan cég volt, amely főtevékenységként dísznövény-nagykereskedelemmel foglalkozott.

 

 

 

 

…és a kedvezőtlenek

Az adózás előtti eredmények tekintetében azonban nincs trendszerű növekedés, sőt, nagy ingadozások, visszaesések figyelhetőek meg. 2003 és 2011 között három évben (2004, 2006, 2011) volt negatív az ominózus cégek összesített adózás előtti eredménye, a legnagyobb bruttó nyereséget pedig 2007-ben érték el, akkor az összesített eredmény megközelítette az 500 millió forintot. A dísznövény-nagykereskedelemmel foglalkozó cégeknél foglalkoztatottak létszáma a 2008 végén feljegyzett 1397-ről 2011 végére 1656-ra nőtt, tavaly azonban visszaesett, 2012 december végén 1473 voltak bejelentve ezeknél a vállalkozásoknál.

A dísznövény-nagykereskedelemmel foglalkozó cégek esetében a bedőlési mutatókon látszik leginkább a válság hatása – fűzte hozzá az elemzéshez Keleti József, a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode-csoport ügyvezető igazgatója. A vállalkozások 2008 előtt viszonylag alacsony bedőlési mutatókat produkáltak, a bedőlési arány 2003 és 2008 között 0,33 és 2,81 százalék között mozgott, később ez az arány jelentősen emelkedett, tavaly már 6,61 százalék volt, ami a nagyobb szektorokban is magas értéknek számít. A felszámolások számán is jól látszik ez a trend: 2003-2005 között mindössze hat felszámolási eljárás indult a dísznövény-nagykereskedelemmel foglalkozó társaságokkal szemben, míg 2006 és 2011 között évente 6-19 felszámolás indult ellenük, tavaly pedig már 33 felszámolási eljárást regisztráltak a Bisnode szakértői.

 

 

 

 

Keleti József azonban elmondta: „Egyfelől tény, hogy a bedőlő cégek között van, amelyek működése a válság eredményeként visszaeső kereslet miatt ellehetetlenült, másfelől azonban a stabil, jó stratégiát követő vállalkozások megmaradnak, vagyis tisztul a piac. Ez pedig nem csak a dísznövény-nagykereskedelemre, hanem valamennyi ágazatra jellemző”

 

Cégek toplistája

A Bisnode csoport elemzéséből az is kiderül, hogy az adatokat benyújtó cégek között a tíz legnagyobb árbevétellel büszkélkedő vállalkozás közül - a 2011-es adatok alapján - a dobogó első helyén 1,51 milliárdos forintos árbevételt elérő társaság áll. A második helyet 1,2 milliárddal lehetett megszerezni, a harmadikhoz pedig 1,03 milliárdos forgalom kellett. A top tízes lista cégei foglalkoztatottainak száma 7 és 36 között szóródik.

 

 

 

 

A ranglistán helyet foglaló többi cég árbevétele nem érte el az 1 milliárd forintot, a tizedik 570 millió forintos forgalmat ért el tavalyelőtt. A top tízben szereplő vállalkozások összesen több, mint 8,5 milliárd forintos árbevételt realizáltak, azaz az egy vállalkozásra eső átlagos árbevétel 2011-ben 854 millió forintot tett ki.

 

Forrás: A Bisnode a dísznövény-nagykereskedelmet főtevékenységként végző cégeket vizsgálta, a dísznövény-kiskereskedőket nem, mert utóbbiak a TEÁOR-besorolások alapján egyéb termékek eladásával is foglalkoznak, ami nagyban torzíthatja a számokat. Emellett sok cég foglalkozik melléktevékenységként növénykereskedelemmel, tehát az elemzés nem mutatja be a teljes piacot, azonban a trendek alakulásáról helyes képet ad.

 
 
 
Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537