2012. 06. 18.

UEFA Euro 2012: kockázatosság a futball nemzeteknél

A Dun & Bardstreet (D&B) – nemzetközi cégminősítő – a labdarúgó Európa-bajnokság 2012. június 8-ai kezdetekor megvizsgálta a 16 résztvevő nemzet, ország kockázatossági rangsorát. A csúcson Németország és Svédország van, hiszen nemzetközi összehasonlításban itt a legalacsonyabb az üzletkötés kockázata. Franciaországban, Angliában, Hollandiában és Dániában hasonlóképpen alacsony a veszteség valószínűsége. A kilátások már sokkal kevésbé kedvezőek Olaszországban, a Csehországban és Lengyelországban, ahol az üzleti kockázat miatt körültekintés szükséges. Írország, Spanyolország és Portugália cégeivel már sokkal kockázatosabb üzletet kötni, míg annak, aki Oroszországban, Ukrajnában, vagy Görögországban szeretne üzletelni, egészen óvatosnak kell lennie. A vállalkozásoknak azzal azonban tisztában kell lennie, hogy külföldi cégekkel való üzletkötéskor nem elég csupán az adott lehetséges partner pénzügyi helyzetét felmérniük, hanem az adott ország politikai, pénzügyi és gazdasági állapotáról is tájékozódniuk kell. A D&B éppen ezért készíti el minden héten 130 nemzetre vonatkozóan az országkockázatok elemzését.


 
A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság résztvevő országainak kockázatossága térképen

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság résztvevőinek kockázatossági rangsora az ország kockázatossági mutató alapján

Az első helyen Németország és Svédország osztozik, ahol az üzletkötésekhez kapcsolódó kockázat elhanyagolhatónak tekinthető. A következő, a gazdasági környezet bizonytalanságait jól kompenzáló, szintén alacsony kockázati faktorral rendelkező csoportban Anglia, Franciaország és Hollandia található, akiket Dánia szorosan követ. Horvátországnál és Olaszországnál valamelyest jobb eredménnyel végzett a Cseh Köztársaság és Lengyelország. Ezekben az országokban a D&B már aktív kockázatkezelést javasol. A lista hatodik helyén Írország áll, nem sokkal lemaradva tőle pedig Portugália és Spanyolország jön, ám ezek az országok már a jelentős kockázatokat hordoznak. A rangsor legalján helyezkedik el Görögország, Oroszország és Ukrajna, aki ezekben az országokban szeretne üzletet kötni, számolnia kell bizonytalansággal. A D&B azt javasolja, hogy csökkentsük minimálisra a kapcsolatot ezen országok cégeivel, illetve alkalmazzuk a kockázatkezelést nagyon körültekintően.      

 

A D&B ország kockázati mutató  

A D&B ország kockázati indexe megmutatja, hogy egy gazdasági tevékenységnek mekkora kockázata van egy országban. A mutató négy tényezőn alapul: 1. politikai, 2. kereskedelmi, 3. makrogazdasági, és 4. külső kockázatok. A rangsorban a legkisebb kockázatot a DB1 érték jelöli, míg a legnagyobbat a DB7. Ezeken belül további négy kockázati értékre bonthatjuk az egyes kategóriákat (a,b,c,d), ahol „a” reprezentálja a legjobbat és „d” a legrosszabbat. A D&B ország kockázati mutató segítségével tehát a vállalkozások megállapíthatják az egy-egy üzletkötésükhöz kapcsolódó kockázat szintjét.

 

Csoportos rangsor: A résztvevő nemzetek ország kockázata csoportonként

 A D&B tanulmányozta 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportjait gazdasági stabilitása szempontjából. Az egy csoportba tartozó négy nemzet ország kockázati mutatójának átlagai láthatóak a táblázat utolsó sorában.
 
A legbiztonságosabb a B csoporttal üzletelni, 2.25-tel ugyanis ennek lett a legalacsonyabb kockázati értéke. a második helyezett a D csoport 2.5-tel, míg a harmadik a C csoport, viszonylag magas 3.5-ös értékkel. Az utolsó helyezett az A csoport 4-es átlaggal.
 
 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537