2013. 06. 11.

Csak a nagy taxicégeknél látható némi nyereség

Nyereség évek óta nincs, az árbevétel is csökken
A taxizásból élő vállalkozásoknak a legjelentősebb piacot érintő fővárosi taxi rendelet miatt, változásra kell felkészülniük a jövőben, ezért vette górcső alá a főtevékenységként taxis személyszállítással foglalkozó cégeket a Bisnode üzleti információs szolgáltató. Az elemzés szerint az érintett társaságoknak az elmúlt években rosszul ment az üzlet, árbevételük kedvezőtlenül alakult, miközben összesítve folyamatosan veszteségesek voltak. Bedőlési arányuk tavaly pedig jóval meghaladta az országos átlagot.

 

Mindenképp változik a taxisokra vonatkozó fővárosi szabályozás, de lesz még egyeztetés a pontos feltételekről. Egy dolog azonban biztos, a következő időszakban mindenképpen változásra kell felkészülniük a taxisoknak, mivel a Fővárosi Közgyűlés az egységes arculatot szeretne és megszabott műszaki paramétereknek megfelelő autókat engedélyez majd.

Az átalakulás feltehetően tisztulást hoz majd a piacon, amelynek szereplői igen érdekes adatokkal rendelkeznek a Bisnode üzleti információszolgáltató friss elemzése szerint, amelyben a taxis személyszállítást főtevékenységként megjelölő vállalkozások teljesítményét vizsgálta 2007 és 2011 között.

A vizsgált időszakban jelentősen emelkedett az ominózus vállalkozások száma, 2007-ben 605 taxis cég volt a Bisnode statisztikája szerint, számuk 2011-re 870-re emelkedett. Az érintett cégeknek a fele adott le árbevételi és nyereségadatokat, amelyek kedvezőtlen képet festenek a személyszállítással foglalkozó cégekről.

 

Ugrás után került lejtőre a taxisok forgalma

Az adatokat benyújtó társaságok árbevétele 2007-ben még 3,44 milliárd forint volt, egy évvel később azonban nagyot ugrott, 2008-ban ugyanis már 6,3 milliárd forintnál jártak. Ezt követően viszont a válság hatására évről évre csökkent a bevétel, 2011-ben már kevesebb mint 5 milliárd forintos árbevételt tudtak felmutatni. Az egy cégre vetített árbevétel alapján is hasonló görbe rajzolódik ki, a legjobb év 2008 volt, akkor egyenként 17,6 millió forint volt az átlagos árbevétel, ez 2011-re 12,4 millió forintra apadt.

Az egyre gyengébb árbevétel mellett az összesített eredményadatok a szektor kedvezőtlen helyzetére utalnak: a vizsgált időszakban ugyanis egyetlen évben sem értek el nyereséget a taxis vállalkozások. Az összesített veszteség 114 millió forint volt 2007-ben, egy évvel később

- amikor jelentősen nőtt a forgalom - a veszteség meghaladta az 1,3 milliárdot. A következő években pedig összesen 393-684 milliós veszteséget termeltek. Az egy cégre vetített veszteség az vizsgált – 2007-től 2011-ig terjedő - időszakban 392 ezer és 1,3 millió forint között szóródott.

 

A legnagyobbak nyeresége aprópénz

Az összesített adatok azt mutatják, hogy a taxizás nyereségképtelen tevékenység, a legnagyobb árbevételű cégek adatai azonban kedvezőbb képet festenek. A tíz legnagyobb taxis vállalkozás ugyanis 2011-ben bő 2,2 milliárdos bevételt realizált, a taxis vállalkozások összbevételének 44 százalékát. A tíz cég közül mindössze egy volt veszteséges 2011-ben, a többiek pluszban zárták azt az évet. Ugyanakkor a nyereség egyáltalán nem mondható irigylésre méltónak: a tíz legnagyobb taxizásból élő vállalkozás összesen 56 millió forintos bruttó eredményt termelt.

 

 

Jó adós vs. rossz adós

A gyenge adatok alapján nem meglepő, hogy a cégek és a felszámolási és csődeljárások hányadosából adódó bedőlési mutató jelentősen emelkedett 2007 óta, abban az évben még csak 1,2 százalékos volt a taxis cégek bedőlési aránya. 2011-ben már 5,06 százalékos volt, tavaly pedig megközelítette a 6 százalékot. Ezzel az eredménnyel a taxizás a legrosszabbak közé tartozik, tekintve, hogy az összes ágazatra vonatkozó országos Bisnode Bedőlési Index tavalyi, 4,08 százalékos értékét bőven meghaladja, és közel van az egyik legrosszabb 2012-es bedőlési indexel rendelkező építőipar 6,32 százalékos eredményéhez.

 

A Bisnode csoport csak a rendelkezésére álló adatok alapján állította össze kimutatását, és hangsúlyozottan csak azoknál a vállalatoknál, amelyek főtevékenységként (TEÁOR-szám: 4932): a taxis személyszállítást tüntették fel beszámolóikban.

 

 
 
Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537