2013. 07. 09.

Kitisztíthatja a piacot az új tőkeszabály

Közel kétszázezer kft. jegyzett tőkéje van egy millió forint alatt. Jövőre jelentős átalakulás indulhat meg a magyarországi cégpiacon, mivel a kft-k működtetéséhez szükséges tőkekövetelmény a hatszorosára, pontosan 3 millió forintra emelkedik. Ha már működő cégekre is vonatkozik majd a tőkeszabály, akkor több 100 milliárdos tőkeigény keletkezik.

Minden bizonnyal komoly átalakulás vár a magyarországi cégek piacára, miután a Polgári Törvénykönyv egyik jövőre életbe lépő rendelkezése szerint a jelenlegi 500 ezer forinttal szemben legalább 3 millió forint jegyzett tőke kell majd egy kft. alapításához. A 3 millió forintos tőkekövetelmény nem újdonság, egy 1997-ben született törvény alapján a korábbi 1 millióval szemben 3 millió forintos tőke kellett egy kft. elindításához. 2006-ban fordult a kocka, jelentős könnyítés lépett életbe: egy kft. létrehozásához már elegendő volt 500 ezer forint. 

A Bisnode üzleti információszolgáltató cég a várható szabályváltozás miatt áttekintette, milyen hatással lehet az új rendelkezés a magyarországi cégpiacra. A május végi adatok szerint a 389 ezer működő kft.-ből több mint 194 ezer volt, amelyeknek a jegyzett tőkéje nem érte el a 3 millió forintos összeget. Ha a következő időszakban – akár átmeneti időszak beiktatásával – előírják a működő kft-k számára, hogy visszamenőlegesen teljesíteniük kell az előírt tőkekövetelményt, akkor összességében igen jelentős tőkeemelési hullámra lehet számítani a következő években. Az persze kérdés, hogy, ha a jogszabály előírja, akkor a cégtulajdonosok képesek lesznek-e végrehajtani a szükséges tőkeemelést.

Százmilliárdos tétel lehet

A Bisnode statisztikái szerint a 194 ezer 3 millió forintnál alacsonyabb jegyzett tőkével rendelkező kft. döntő része, 96 százaléka 1 milliónál alacsonyabb a törzstőkével működik, vagyis, amennyiben számukra is kötelező lesz a 3 milliós tőke, akkor közel 187 ezer cég esetében kell legalább 2 millió forintos tőkeemelést végrehajtani. Ez pedig 374 milliárd forintos értékű tőkeemelési kényszert feltételez a következő időszakban. 

 

 

Az elmúlt másfél évben alapított kft-nél is hasonló a helyzet. Tavaly közel 33 ezer kft-t alapítottak Magyarországon, 93 százalékuk, azaz 30,8 ezer törzstőkéje nem érte el a 3 millió forintot. 2013-ban, május végéig, 12 660 darab kft. jött létre, amelyből 11 408-nak a törzstőkéje elmarad a 3 millió forinttól, vagyis mindössze az új kft-k tizede lépte át a 3 milliós küszöböt – mutat rá a Bisnode elemzése. 

Tisztulás jöhet

A Bisnode szakértői úgy vélik, hogy a tőkekövetelmény megemelése komoly terhet jelenthet számos társaságnak, ugyanakkor a szabályváltozás egyúttal tisztulást eredményezhet a piacon. Csak azoknak a tulajdonosoknak, cégeknek lesz érdeke végrehajtania a tőkeemelést, akik tényleges tevékenységet végeznek, azaz a gyakorlatban is tovább akarják működtetni az adott vállalkozást.

A statisztikák szerint ugyan működőképesként nyilvántartott, de a gyakorlatban valós tevékenységet nem végző társaságok eltűnhetnek a piacról – fogalmaznak a Bisnode szakemberei. További fontos szempont lehet, hogy a tőkekövetelmény megemelése hozzájárulhat a kft-k pénzügyi stabilitásához - derül ki az elemzéséből.

 

 
 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537