2012. 04. 19.

KOCKÁZATOSSÁG, FIZETÉSI KÉSÉSEK, IPARÁGI VÁLTOZÁSOK 2012 ELSŐ NEGYEDÉVÉBEN

A Bisnode Csoporthoz tartozó nemzetközi cégminősítő, a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) elkészítette elemzését, mely 2012 első negyedéve vonatkozásában vizsgálja a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak jelentőségének, kockázatosságának állapotát, változását, a fizetési késések alakulását.

Társas vállalkozások száma, összetétele, új cégalapítások

A társas vállalkozások száma az elmúlt 12 hónapban tovább növekedett Magyarországon és 2012. április 1-jén megközelítette az 575 ezret. A növekedés több mint 3 %-os volt, mivel 2011 áprilisának elején még csak 557 ezer magyar működő vállalkozást számoltunk. A válság előtt ugyan még évi 5-6 százalékos cégszám-növekedés volt a jellemző, azaz a vállalkozások számának bővülése nem állt meg, de a növekedés kisebb ütemű volt. 2012 első negyedévben azonban jelentősen több céget alapítottak, mint 2011 azonos időszakában, ami betudható a törvényi változásoknak és az új cégbejegyzési folyamatoknak, valamint a cégbejegyzés drágulásának is. 2012 első negyedévében 18 600 új céget jegyeztek be, míg 2011 elején ez a szám csupán 14 000 volt. Nem várható azonban, hogy ez a tendencia tovább folytatódik idén, mivel azok, akik fontolgatták a cégalapítást, az illetéktörvény cégtörvényt érintő módosításai miatt március elseje elé hozták vállalkozásuk megalapítását, illetve a bejegyzési kérelem benyújtását.

 

Új cégalapítások alakulása 2011 és 2012 első negyedévében (darab)

A vállalkozások száma egy év alatt csökkent a papíriparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén, a bútorgyártásban és az építőiparban. A pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozó és a kommunális tevékenységet végző cégek száma azonban 10 százalék nőtt.
 
Az elmúlt időszakban csak Nógrád megyében csökkent a cégek száma 2,03 %-kal, míg Komárom-Esztergom megyében 5,61%-kal több vállalkozás működik idén, mint 12 hónappal korábban. A középső és észak-nyugati megyékben nőtt jelentősen a cégek száma, míg általában dél-keleten kisebb mértékű növekedés volt tapasztalható.
 


 
Cégszám-változás megyénként 2011.04.01-2012.04.01

 

Fizetési határidők, fizetési késedelmek

Az átlagos fizetési határidő  jelenleg 27 nap körül van Magyarországon. Ha az elmúlt 3 hónap adatait vetjük össze 2011 első negyedévével, akkor minimálisan ugyan, de csökkent is ez a szám, mely 2011 azonos időszakában még 28 nap volt.

A Bisnode csoport partnerségen és ingyenes csatlakozáson alapuló fizetési tapasztalat programjának adataiból az derül ki, hogy 2012 első negyedében a számlák 54 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 50 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. Sajnos ezzel egyidőben a fizetési késedelem nőtt, ami arra utal, hogy a több határidőben kiegyenlített számla  nem a fizetési morál javulásának, hanem annak következménye lehet, hogy a fizetési feltételek szigorodtak. Az elmúlt három hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 22 napot, ami meglehetősen magas, mivel 2011 első negyedévében ez „csak” 19 nap volt.  Ma átlagosan egy számla kiállítása után közel 50 napot kell várnia egy cégnek, hogy pénzéhez juthasson.

A papíripari cégekkel való üzletkötéskor eddig is nagyon sokáig tartott, amíg a cégek pénzükhöz jutottak, de az elmúlt időszakban ez  az idő még hosszabb lett. Jelenleg átlagosan 83 napig tart, míg egy papíripari vállalkozóval kapcsolatban álló cég a pénzéhez jut, ami az elmúlt évinél több mint 10 nappal több.  Az építőipar szereplőivel szemben továbbra is nagyon hosszú a pénzhez jutási idő annak ellenére, hogy ez 3 napot csökkent egy év alatt. Az építőiparnak szállító cégek jelenleg 66 nap alatt jutnak pénzükhöz, míg 2011 első negyedévében ez közel 69 nap volt.

Fizetésképtelenségi eljárások, szektoriális kockázatok   A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya sajnálatos módon folyamatosan emelkedik, és ismét negatív csúcsokat döntött. Míg a 2011 első negyedéve előtti 12 hónapban 3,20 % volt a cégek bedőlési aránya (felszámolási és csőeljárások cégszámhoz viszonyított arány), addig ma ez a szám már 3,90 %. Sajnos a bedőlési arány folyamatosan növekszik, ezért várható, hogy hamarosan átlépi a 4 %-os határt is. Idén a felszámolások száma 2011 első negyedévéhez képest 34 %-kal emelkedett, és naponta 65 cég ellen indul fizetésképtelenség miatt eljárás. Ez a szám egy évvel korábban még csak 49 volt.

A fizetésképtelenségi eljárások (csőd, felszámolás) mellett a végelszámolások száma is jelentősen megemelkedett. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, és nem a hitelezők külső kényszere, hogy nem folytatja a cég tovább tevékenységét. Míg egy évvel korábban átlagosan 62 cég ellen indult végelszámolás, addig 2012 első három hónapjában 102 ilyen bejegyzés történik naponta, ami majdnem 100%-os emelkedést jelent.

Felszámolások és végelszámolások számának alakulása 2011 és 2012 első negyedévében (darab)

A D&B negyedévente közzéteszi a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját a gazdaság szereplőinek tájékoztatása érdekében.
 


A 10 legkisebb bedőlési arányt felmutató iparág

A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág

A magas bedőlésű iparágak listáját már hosszú ideje az építőipar vezeti, de jelentős átrendeződések történtek idén a sorrendben. A keresletcsökkenés és a gazdasági helyzet minden eddiginél jobban meglátszik a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátással foglalkozó cégek teljesítményén. Jelenleg közel 6 %-os a bedőlési arány ebben a szektorban, míg 12 hónappal ezelőtt 4,2 % volt. A textilipar is rontott pozícióján, ma már a legnagyobb bedőlésű szektorok listájának 3 helyén szerepel, míg korábban a 7. volt. Több pozíciót javított a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása, valamint a szállítás és raktározás, azonban egy év alatt - kisebb mértékben ugyan, mint a többi szektorban -, de itt  is nőtt a bedőlési arány. A teljes gazdaság negatív irányát jelzi, hogy csupán három területen (közigazgatás, védelem,  gumitermék gyártása és a nemfém ásványi termék gyártása) csökkent a bedőlési arány, azonban a javulás itt is nagyon mérsékelt volt.
 
Mi várható az év hátralévő részében?
 
Számos negatív tendenciát látunk jelenleg a gazdaságban: jelentősen nő a bedőlési arány, nő az átlagos fizetési késedelem, megugrott a végelszámolások száma. Ez mind azt jelzi, hogy egyre több vállalkozás van nehéz helyzetben, ráadásul ez a tendencia már évek óta tart. Nem beszélhetünk arról, hogy a gazdasági válság elérte csúcspontját, és azok a cégek, amelyek nem tudtak a kihívásoknak megfelelni már bezártak. Sajnos újabb és újabb vállalkozások küzdenek a fizetésképtelenséggel, arányuk jelentősen és folyamatosan nő. Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a mutatók mind arra utalnak, hogy egyre nehezebb a helyzete a gazdasági szereplőknek és már a korábban jól működőnek hitt vállalkozások is fizetésképtelenné válhatnak. Ezért minden üzletkötés alkalmával és azt követően is nyomon kell követni az üzleti partnerek megbízhatóságát, fizetőképességét, amennyiben el akarják a cégek kerülni a  nemfizetési veszteségeket és ezáltal saját fizetőképességük romlását is. A nehéz gazdasági körülmények önmagukban nagy kihívást jelentenek a vállalkozásoknak. Egy stabil, megbízható kockázatkezeléssel legalább a vevői kockázatok minimalizálhatóak, így a vállalatok piacaik stabilizálására tudnak koncentrálni, és nem arra kell energiáikat fordítaniuk, hogy a működésüket veszélyeztető, nem vagy rosszul fizető megrendelőket kezeljék és az ebből adódó veszteségeket kompenzálják.

 

 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537