2013. 08. 21.

Megjelent az új banki feketelista

2013 második negyedévében jóval kevesebb panasszal éltek az ügyfelek a pénzpiaci szektort, a bankokat érintően, sőt összességében is kevesebb gond volt a pénzügyi szervezetekkel kapcsolatban.

2013 második negyedévében összesen 1665 fogyasztói kérelem érkezett a pénzügyi felügyelethez - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összesítéséből. Ez az előző negyedévitől 18,6 százalékkal marad el, az előző évihez képest pedig 9,6 százalékos az elmaradás.

                       

(Forrás: PSZÁF)

Szektorális bontásban a legtöbb panasz változatlanul a pénzpiaci szektort érintette, ám itt is a fogyasztói kérelmek száma csökkenést mutat negyedéves és éves bázison is. A második negyedévben benyújtott 1143 kérelem ugyanis 21,4 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél és 10,7 százalékkal a 2012 azonos időszakinál.

Emellett viszont a biztosítási szektorral kapcsolatban 2,9 százalékkal több panaszt nyújtottak be az ügyfelek április és június között, mint 2012 azonos időszakában. 

A pénzpiaci szektoron belül abban semmi változás nincs, hogy továbbra is a hitelekkel kapcsolatos a legtöbb panasz. A szolgáltatástípusokat nézve azonban minden kategóriában mérséklődött a fogyasztói kérelmek száma, az előző negyedévhez képest. A gépjárműhitelek esetében viszont több gond volt idén a második negyedévben, mint egy évvel korábban. 

A vizsgált időszakban ezzel a terméktípussal volt a legtöbb probléma, a második "legproblémásabb" termék pedig a lakáshitel volt, míg a dobogó "harmadik fokára" a jelzálogalapú szabad felhasználású hitel került.

A PSZÁF jelentése szerint a leggyakrabban előforduló öt kérelemtípus közül csak az elszámolásokkal, megbízások teljesítésével kapcsolatos ügyek száma emelkedett jelentősebb mértékben (15 százalék) 2012 azonos időszakához képest.

Második leggyakrabban pedig a szolgáltatás minőségére volt panasz.

A második negyedévben összesen 95 esetben bírságolt a PSZÁF és összesen 101,35 millió forint bírságot szabott ki. Ebből 91,6 millió érintette a pénzpiaci szektort, 8,4 millió pedig a biztosítási piacot.


Forrás: mfor.hu

 
 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537