2013. 09. 17.

Számlázással kapcsolatos érdekességek, esetleges buktatók

"Szeretnék az alábbi cikkben a számlázással kapcsolatban néhány érdekességet, ellentmondást megosztani, amivel szembe találkozván megállapíthatja mindenki, hogy nem igazán egyszerű feladattal állunk szembe egy látszólag egyszerűnek tűnő számlázás kapcsán sem.

Gyűjtőszámla és a határozott idejű elszámolás, előleg, előre fizetés mindenkinek azt hiszem az egyik kedvenc témaköre, de miről is van szó konkrétan?

Az elszámolási időszakos teljesítésekről kiállított számlák esetében a teljesítés dátuma megegyezik a fizetési határidővel, ha pedig az ilyen számlát devizában állítjuk ki, úgy a számla kiállítási napjával kell átszámítani magyar forintra az összeget, mert a teljesítési dátuma és a fizetési határidő egy jövőbeli dátum.

A gyűjtő számla pedig az egyes teljesítéseket foglalja magába és nem azonos az elszámolási időszakos teljesítésű számlákkal. A gyűjtőszámlának nincs saját teljesítési dátuma, csak kiállítási dátuma és az egyes teljesítéseket darabonként tartalmazza, így ilyen esetben, ha devizában szeretnénk gyűjtőszámlát kiállítani, akkor az egyes teljesítések dátumán kell átszámolni magyar forintra.

A fentiekből következően a két számla kiállítási típusa ellentétben van egymással, illetve sokszor a gyakorlatban az a kérdés merül fel, hogy az elszámolási időszakos teljesítésekről kiállított számlát gyűjtőszámlával korrigálják, mely minden tekintetben ellentétes a törvénnyel.

Másrészről fontos megjegyezni, hogy a gyűjtőszámla egy egyszerűsítés lenne a törvényben, viszont a valóságban csak „kevesebb papírral jár”, mivel egy számlát kell kiállítani a teljesítésekről, viszont teljesítési időpontra kell a könyvelést elvégezni.

Az elszámolási időszakos teljesítésekről kiállított számlák esetében pedig az előleg fogalma nem értelmezhető, mivel az előleg adózási kezelése az, hogy a bankszámlára történő jóváírással egy napon kell számlát kiállítani, mely az elszámolási időszakos teljesítésekről kiállított számlák esetében mint önálló teljesítésként értelmezendő, ugyanis az elszámolási időszakos teljesítésekről kiállított számlák esetében a felek utólagosan számolnak el egymással a teljesítésekről, mely az előleg esetében így nem lehetséges.

Másik kérdés mindig a letét, előleg, foglaló, előre fizetés témaköre, ugyanis a letét, foglaló fizetése nem minősül alapesetben az általános forgalmi adó szempontjából adóköteles ügyletnek és az előre fizetés sem, kizárólag az előleg.

Mi a különbség az előleg és az előre fizetés között?

Az előre fizetés esetén nincs előleg bekérő és a beszámítása sem biztosított, mert vissza is lehet utalni, az előleg esetén pedig előleg bekérő alapján a termék/szolgáltatás ellenértékének egy részeként fizetik és a végszámlába beszámításra kerül.

Mikor érdemes letétet, foglalót fizetni?

Akkor amikor csak biztosítékot szeretnénk fizetni, azaz valamit le szeretnénk foglalni, de ezeket a pénzösszegeket nem számíttatjuk be a vételárba."

Forrás: Adófórum

A bevételek megszerzésének, behajtásának a helyes számlakiállításon túl, egy másik aspektusa is lehet, az egyes cégek számlafizetési szokásainak vizsgálata és ettől függően szigorúan, vagy kevésbé szigorúan, a kiállított számla kiegyenlítésére vonatkozó határidő megszabása. Szeretne tájékozódni partnereinek, beszállítóinak számlafizetési szokásairól, a kifizetett, esetleg késve, vagy nem kifizetett számláik arányáról, nagyságrendjéről? 

A Bisnode Fizetési Tapasztalat Program abban segíthet Önnek, hogy ellenőrizze az Önt érdeklő cég számlainformációit, fizetési szokásait, ezáltal elkerülheti, hogy behajthatatlan kintlévőségei keletkezzenek, vagy határidőn túl, Önt kényelmetlen helyzetbe hozva egyenlítsék ki kiálított számláit.

Bővebben a Bisnode Fizetési Tapasztalat Programról

 
 
Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537