2014. 01. 08.

Javuló számlafizetések: a cégek már számláik több mint 60 százalékát időben fizetik

Ma számláik 62 százalékát fizetik időben a cégek, míg egy évvel korábban csupán 56 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató fizetési tapasztalat programjából. Nemcsak a határidőben fizetett számlák aránya nőtt, hanem a fizetési fegyelmet leíró egyéb mutatók is javultak, ugyanis a cégek rövidebb határidőre, és kisebb késéssel teljesítenek.

Az önkéntes csatlakozáson alapuló díjmentes Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból – mely évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel – az derül ki, hogy ma a cégek átlagosan 28 napos fizetési határidővel egyenlítik ki számláikat. A fizetési határidő a számlán szereplő napok száma, amíg a kiállító cég hajlandó várni a pénz beérkezéséig. Ez a szám minimálisan, de csökkent az elmúlt évben, mivel 2012-ben a cégek több mint 29 napra fizettek.

 A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, a papíriparban és az építőiparban kell számolni, ahol 40-50 napos átlagos számlafizetési határidővel kell számolni.

Átlagos számlafizetési határidő és késedelem alakulása (napokban)

Mérsékelten ugyan, de mind az átlagos fizetési határidő, mind pedig az átlagos késedelem csökkent az elmúlt időszakban. A számlák jóval nagyobb arányát fizetik határidőben a cégek, ami szintén üdvözölendő. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a cégek fizetési moráljában javulás történt.

Jelenleg az oktatással, az információval és kommunikációval foglalkozó cégek késnek a legtöbbet számláik kiegyenlítésével, de magas a számlafizetési késedelem a papíriparban is. A bedőlésektől igencsak fenyegetett építőipar legkésőbb fizető iparágakat felsorakoztató listán „csupán” a kilencedik.

10 szektor, ahol a legnagyobb a cégek számlafizetési késedelme

Megyei szinten Heves megyében késnek a legtöbbek számláik kifizetésével a cégek (35 napot), de a fővárosban is magasabb (23 nap) a fizetési késedelem az országos átlagnál.

10 megye, ahol a legnagyobb a cégek számlafizetési késedelme

 

 

Bizakodásra ad okot, hogy javul a cégek számlafizetési fegyelme. Nem szabad elfelejteni, hogy a javulás sajnos csak igen kicsi, és még így is nagyon magas a számlafizetési késedelem és a határidő. Ma Magyarországon ugyanis átlagosan 49 napot kell egy vállalkozásnak arra várnia, hogy hozzájusson pénzéhez. Ez idő alatt történhet olyan esemény, ami a megrendelő fizetőképességét érinti, ezért nem elég szerződéskötés előtt ellenőrizni a partner megbízhatóságát, hanem folyamatosan nyomon is kell követni azt. Amennyiben olyan esemény történik, ami a fizetőképesség csökkenésére utal, érdemes időben elkezdeni a behajtást. 

 

 

Wendler Andrea
Marketing & Communication Manager
+36 1 815 8537