Hogyan minimalizálhatom behajtásra kerülő kintlévőségeimet?

Magyarországon egyre több problémát okoz a vállalatoknak a kintlévőségek kezelése, a tartozások behajtása. Mivel a fizetésképtelenségi eljárások naponta átlagosan 60-65 céget érintenek, egy vállalat sem engedheti meg magának, hogy ne fordítson figyelmet partnerei fizetőképességére. Sajnálatos magyar gyakorlat az, hogy egy tartozás behajtása egy felszámolás esetén igen nagy nehézségekbe ütközik, és csak a hitelezők kis százaléka jut hozzá pénzéhez. A fő oka ennek, hogy a fizetésképtelenségi eljárásokban résztvevő cégek 80 százaléka már vagyon nélküli vállalat. Még az olyan „A” besorolású hitelező, mint az APEH is csak kevesebb, mint 5 százalékát tudja behajtani követeléseinek. Ebből következik, hogy egy hátrább sorolt adósnak alig van esélye arra, hogy hozzájusson pénzéhez, és ha több esetben nem tudja a behajtás során sem érvényesíteni követelését, akkor igen súlyos akár milliós nagyságú veszteségeket szenvedhet.

A Bisnode célja annak megelőzése, hogy az Ön cége olyan helyzetbe kerüljön, hogy partnere megbízhatatlansága miatt ne jusson hozzá pénzéhez. Valamint segítséget szeretne abban nyújtani, hogy milyen fizetési feltételeket érdemes meghatározni, hogy kis eséllyel kerüljön sor behajtásra. A Bisnode nem a behajtás folyamatában vesz részt, hanem behajthatatlan tartozás kialakulását szeretné megelőzni. Mint az egészség területén, az üzleti életben is a megelőzés a legfontosabb, azaz a behajtás elkerülése.

A vállalati bedőlések száma növekvő tendenciát mutat, ami azt vonja maga után, hogy a sikertelen behajtások száma nő. Nem elég a behajtásra koncentrálni és csak akkor rohanni a pénzünk után, ha már baj van. Mivel Magyarországon a csődeljárások száma kevés és sok esetben a csőd más fizetésképtelenségi eljárásba, felszámolásba torkollik, ezért a hitelezők nehéz helyzetben vannak, ha egy követelésük csak ebben a stádiumban kerül behajtásra.

A megelőzés egyik kiváló eszköze a partnerek előzetes minősítése, amivel sok esetben elkerülhetőek a nagy erőforrást igénylő behajtási folyamatok. A Bisnode minősítése ugyanis egy kockázatossági mutatószámban jelzi, hogy az adott vállalkozással való üzletkötés mekkora kockázatot rejt magában. Másik fontos eszköz a folyamatos csődfigyelés és a Rating monitoring. A Rating monitoring előnye, hogy már akkor tájékoztat az üzleti partner kockázatosságának növekedéséről, amikor még nem fizetésképtelen a cég. Ebben az esetben a behajtás sokkal nagyobb sikerrel járhat, és saját erőforrásokkal is elvégezhető. A csődfigyelés az eljárás megindulására figyelmezet, amikor a határidő betartására és a gyors lépések meghozatalára van szükség.

Amikor már a

behajtás

következik jelentős többletköltségeket okoz az erre fordított emberi erőforrás, vagy a behajtóknak fizetendő jutalék. Utalásos számla kiállítása előtt, ezért mindig tanácsos a partnerek alapos vizsgálata, és kockázatos vevők esetén a készpénzes fizetés kikötése, mellyel sok fejfájástól kímélheti meg magát, és elkerülheti a nemfizetési veszteségeket.

Ha kíváncsi arra, hogy a Bisnode milyen megoldásokkal tudja segíteni azt, hogy a behajtásra kerülő tételei csökkenjenek, kérje ajánlatunkat!

Kontakt

Bisnode Magyarország Ügyfélszolgálata

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!
+36 1 815 8500
info@bisnode.hu

Vagy adja meg adatait