Hogyan tehetem hatékonnyá a pénzügyi kockázatkezelést?

A vállalati kockázatkezelést ma már nem lehet félvállról venni, mivel egy cég száz partneréből átlagosan négy szűnik meg egy éven belül fizetésképtelenség miatt. Az új vevők mellett a meglévő üzleti partnerek kockázatkezelését is szükségszerű elvégezni ahhoz, hogy a nem fizetések rizikója a lehető legkisebbre csökkenjen. A meglévő partnerek kockázatértékelése során a legegyszerűbben alkalmazható megoldás valamilyen monitoring, azaz csőd-, vagy kockázatfigyelés szolgáltatás igénybevétele. Ezzel akár napi szinten értesülhet partnereivel kapcsolatos olyan változásokról, melyek befolyásolják a működését, és az Ön kintlévőségeink beérkezési valószínűségét. A kockázatfigyelés, azaz a Rating monitoring figyelmeztet az fizetésképtelenséget előidőző eseményekre, és azonnal beavatkozást tesz lehetővé. Ilyenkor még valószínűleg fizetőképes a vállalkozás, de megnőtt a kockázatossága, ekkor még van esélye kintlévősége behajtására, amennyiben elindul a felszámolás, jelentősen csökken az pénzhez jutás esélye is.

Sok vállalat ma már felismerte ennek veszélyeit, de általában csak utólag cselekednek és csak a követelések behajtására koncentrálnak. Pedig a kockázatkezelés folyamata már akkor elkezdődik, amikor ajánlatot kér egy potenciális ügyfél, vagy amikor proaktívan a cég megrendelőket keres, és a teljes együttműködés során is végigkíséri az ügyfélciklust.

Kockázatkezelés a gyakorlatban

Amikor egy új vevővel, ügyféllel találkozik, mi alapján dönti el, hogy az adott partner átutalással vagy készpénzzel egyenlítse ki számláját? Végez Ön kockázatkezelést egy üzlet lebonyolítása előtt? Van kockázatkezelési politikája? Utólagos fizetés esetén, ha el akarja kerülni a nem vagy késve fizetéseket és az ebből következő veszteséget, elengedhetetlen a kockázatkezelés már a szerződéskötés előtt. Magyarországon az átlagos fizetési határidő 29-30 nap, a késedelem pedig 23-25 nap, azaz egy utalásos számla kiállítása után átlagosan csak 52-55 nap múlva jut pénzéhez, ezen idő minimalizálásában is segítséget nyújt a kockázatkezelés.

A körültekintő kockázatkezelés esetén nem elég csak a partner pénzügyi adatait megvizsgálni, arra is figyelmet kell fordítani a kockázatértékelés során, hogy milyen egyéb iparági, szervezeti, demográfiai sajátosságok befolyásolják az adott vállalat kockázatosságát. Számtalan információ befolyásolja egy vállalat fizetőképességét, amit kockázatkezelés keretében meg kell vizsgálni. A Bisnode statisztikai módszerekkel összesít minden olyan adatot, ami a cégek kockázatosságát befolyásolhatja, kezdve a pénzügyi adatoktól, a negatív információkon keresztül, egészen a sajtóközleményekig, fizetési szokásokig. Az eredményeket a Bisnode kockázatossági mutatószámokban összesíti, melyek alapján a különböző cégek is összehasonlíthatók, valamit a cégek életében bekövetkezett változások nyomon követhetők.

A

kockázatkezelés

összetett folyamat, ami számos információ alapján ad iránymutatást a partner megbízhatóságára vonatkozóan. Mindenre kiterjedő információgyűjtést és számítást saját erőből csak nagyon sok erőforrással és rengeteg idő alatt lehet elvégezni, ehhez nyújt támogatást a Bisnode.

Folyamatos kockázatelemzés, kockázatkelezési politika

A meglévő vevők, partnerek kockázatkezelését sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mivel a behajthatatlan követelések 80 százaléka a meglévő partnerektől származik. Megalapozott üzleti döntéseket meghozatalkor, létfontosságú, hogy azonnal értesüljön a vállalatok üzleti környezetében bekövetkező változásokról.

A Meglévő ügyfelek kockázatának folyamatos figyelése lehetséges egyszerű csőd, változás vagy Rating figyelés szolgáltatásokkal, azonban léteznek ennél még kifinomultabb vállalati kockázatkezelési eszközök is. A Bisnode online kockázatkezelési megoldásaiban és a Portoflio Managerben az összes ügyfelét egy helyen láthatja és a teljes portfóliójának kockázatelemzését elvégezheti. A megoldások segítségével nyomon követheti ügyfélportfóliója kockázatának változását, kintlévőségeit kumuláltan láthatja kockázat szerinti csoportosításban, és azokra az esetekre koncentrálhat, amelyek valóban nagyobb rizikót jelentenek.

Egy cég életében a kockázatkezelési folyamat, a kockázatkezelési politika kialakítása jelentős eredményeket hoz a kintlévőségek csökkentésének terén. Amennyiben egy teljes folyamat kialakul és maga az értékesítés is foglalkozik a kockázatkezeléssel, nemcsak a pénzügy, jelentősen javíthatók a cég eredményei. Ha a kockázatkezelési már ott elkezdődik, hogy az értékesítés a megbízható, jól fizető cégeket keresi meg, illetve kisebb esetekben önálló döntéseket is hozhat a fizetési feltételekről, akkor nő a cég stabilitása, sőt a profitabilitása is.

Szeretné megtudni, hogy milyen megoldásokkal tudja a Bisnode segíteni kockázatkezelését, vagy akár érdekelné egy teljes kockázatkezelési politika kialakítása.

Kérjen ajánlatot és tanácsadóink felveszik Önnel a kapcsolatot!

Ajánlatkérés
Kontakt

Bisnode Magyarország Ügyfélszolgálata

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!
+36 1 815 8500
info@bisnode.hu

Vagy adja meg adatait