2013. 11. 19.

Így adózunk 2014-ben

A mindennapi életet könnyítik meg az elfogadott adótörvények Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint. A változások sokkal egyszerűbbé nem, de talán vállalkozásbarátabbá teszik jövőre az adórendszert.

Az utolsó pillanatban 87 ponton módosította a jövő évi adótörvényeket a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott javaslatcsomag, amelyet az Országgyűlés elfogadott. Hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy a szabályosan működő vállalkozások terhei csökkenjenek. Olyan módosításokat fogadtak be, amelyeknek egy részét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen, javaslataikat meghallgatva kezdeményeztek.

Többek között befogadták a katás vállalkozók azon igényét is, hogy a magasabb közteher fizetése mellé járjon magasabb társadalombiztosítás és munkanélküli ellátás. A szőlő-bortermelőknek jó hír lesz, hogy a jövedéki törvény módosítása megengedi a kisebb vendéglátóknak, szállásadóknak, hogy saját szőlőborukat is akár borvacsoraként értékesítsék.

A vállalkozói környezet javításának eszközeként említette a miniszter, hogy 40-ről 60 százalékra nő annak a társaságiadó-kedvezménynek a mértéke, amelyet a kis- és közepes vállalkozások a tárgyieszköz-beruházás céljából felhasznált kölcsönök kamatai után vehetnek igénybe. Ez a miniszter szerint segíti majd a beruházásokat. A társasági adózást érintő változás, hogy az éttermi költségek számla nélkül is elszámolhatók lesznek, ha bankkártyával fizetnek értük.

Az első olyan év 2014, amikor nincs adóemelés, új adót sem vezetnek be, csakis kedvezően változnak az adótörvények – jelentette ki az új adótörvényekről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október végén parlamenti expozéjában. Mint annak idején elmondta, a célok nem változtak, a legfontosabb szempont a hosszú távú stabilitás. A jövő évi adótervekben az adóterhelés súlypontját a jövedelmet terhelő adókról a fogyasztás típusú adókra helyezte át a kormány. Ennek legfontosabb elemei a családok adó-, járulék- és illetékterheinek csökkentése, a vállalkozások terheinek csökkentése, az adózás adminisztrációs terheinek csökkentése és a gazdaság kifehérítése.

Nem minősül majd főállású kisadózónak az, akit több munkaviszonyban együttesen heti 36 órát meghaladóan foglalkoztatnak, illetve aki után más vállalkozásban már megfizették a járulékokat, így számos kisadózó havi tételes adója az eddigi összeg felére, 25 ezer forintra csökken.

A legalább heti 36 órás munkaviszonnyal is rendelkező nyugdíjas egyéni és társas vállalkozók után megszűnik a fix összegű egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség.

A szabad vállalkozási zónákban működő vállalkozásoknál bővül azoknak a munkavállalóknak a köre, akik után kedvezményt lehet érvényesíteni a szociális hozzájárulási adóból. A hallgatói munkaszerződés alapján dolgozó fiatalokat mentesítik a biztosítási és járulékfizetési kötelezettség alól.

A hatályos rendelkezések értelmében a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) hatálya alá tartozó vállalkozó a helyi iparűzési adóban a tételes adóalap szerinti egyszerűsített adóalap-megállapítást csak a KATA alanyisága időszaka egészére választhatja. Vagyis csak akkor „léphet ki” az egyszerűsített adóalap-megállapítási szabályok alól, ha a KATA alanyiságát is megszünteti. A módosítás eredményeként lehetővé válik, hogy a KATA alany adóévre válassza az egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert, ezért ha valamilyen okból már nem tartja racionálisnak az ilyen módon történő adóalap-megítélést, választhatja az általános szabályok alkalmazását, míg továbbra is KATA alany marad.

Egy módosító javaslat szerint a munkáltató korlátlanul és adómentesen adhat majd sportrendezvényekre belépőt a munkatársainak. Azonban csak a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre szóló belépő, bérlet lesz támogatható.

Az egyik legnagyobb változás természetesen az élő- és a félsertés általános forgalmi adójának csökkentése lesz a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Hozzátette: a mostani döntés az élelmiszerek áfacsökkentésének első lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy jövőre további mérséklések lehetnek.

A szakminiszter kérdésekre válaszolva kifejtette: az egykulcsos szja-nak az idei lesz az első teljes éve, a számok világosan jelzik, hogy ez egy jól tervezhető adótípus lesz jövőben. A kormány nem készül arra, hogy felülvizsgálja az egykulcsos adórendszert – jelentette ki. Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a 2010-ben bekövetkezett filozófiai váltás az elmúlt hónapokban nagymértékben hozzá tudott járulni ahhoz, hogy a foglalkoztatásban és a munkára ösztönzésben az adórendszertől is támogatást kapjanak a munkaadók és munkavállalók.

A miniszter kérdésekre válaszolva beszélt arról is, hogy az idei eddigi adatok alapján átlagosan 740 ezer munkavállaló után igényelték a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményeit, s ez nagymértékben segíteni tudta, hogy a foglalkoztatás ne essen vissza. Az adókedvezményekkel kieső adóbevételekre vonatkozó kérdésre elmondta: azzal számolnak, hogy 2014-ben a gazdasági növekedés a duplája lesz az ideinek. “Erre jó okunk van, hiszen a harmadik negyedéves adat, az 1,7 százalékos növekedés azt mutatja, hogy az év második felében egy erőteljesebb növekedés lesz, és ez folytatódni fog 2014-ben” – mondta. A növekedés a miniszter szerint többletforrásokat teremt a bevételi oldalon, az infláció tényleges és várható értéke között pedig várhatóan nem lesz.

Forrás: Piac&Profit

 

 
 
Soós Tímea
Marketing & PR Manager
+36 1 815 8535