Íme a 4 feltétel, amit, ha teljesít, garantáltan stabilabb ügyfeleinek lesznek cégének

22 jún. 2018

Egyre több cégvezető figyeli a cégminősítők ajánlásait. Ez persze kétélű fegyver: egyrészről Ön is sok mindent megtudhat potenciális partnereiről, de ők is az Ön cégéről. Mit nézzünk pontosan, és hogyan érhetjük el, hogy a cégminősítő jó osztályzatot adjon cégünknek?

Ismeretlen cégek rendelése esetén a legtöbb vállalkozás az előreutalásos fizetési módot szeretné választani. A vásárló azonban ebbe a legtöbbször nem megy bele, hiszen meglehet, hogy az ő oldaláról sem áll fenn a bizalom. Ez pedig végül a megbízás kútba eséséhez vezethet.

Sokan azt a megoldást választják ebben az esetben, hogy megpróbálnak kicsit „nyomozni” a potenciális partner után. Átnézik a cég mérlegét, de az ilyen adatokból nehéz következtetéseket levonni a vállalkozások fizetési hajlandóságáról. 

4 dolog, amit figyel egy profi cégminősítő

Ezért van szükség olyan cégminősítésre, amely pontosan modellezi, mire is számíthatunk az adott cégtől. Ezért egy profi cégminősítő a következő 4 adatot alaposan átvizsgálja a cégminősítés folyamán:

 1. Demográfiai adatok 

Sokan nem tartják fontosnak, pedig sok mindenre következtethetünk abból, hogy az adott cég hány éves, hány munkatárssal működik, kik a tulajdonosok, mikor költözött utoljára. Fontos, hogy ne a teljes cégtörténetet nézzük ekkor, hiszen annak az átlagszámai tévútra vihetnek minket, inkább egy rövidebb, az utóbbi időszakra levetíthető időintervallumot vizsgáljuk.

 2. Pénzügyi adatok 

A pénzügyi adatokat már többen nézik éles szemmel. Itt megfigyeljük az adott cég likviditási rátáját, nyereségességét, ami utal arra, hogy milyen az adott vállalkozás fizetési morálja, sőt, azt is, hogy a közeljövőben kerülhet-e csődközeli állapotba. 

3. Negatív események

A negatív eseményeket azért érdemes figyelni, mert ha túl sok van belőlük az átvizsgálás alatt lévő cégnél, akkor annak figyelmeztető jelnek kell lennie. Ilyen negatív események többek között a munkaügyi bírságok, adósságok, NAV eljárások.

A modell ráadásul azt is megmutatja, hogy egy-egy eljárás milyen hosszan tartott. Egy pár napos ügy ugyanis nem jelenti azt, hogy azonnal le kell minősíteni az adott céget, ellenben egy több éve húzódó vizsgálat alá eső vállalkozással.

4. Fizetési hajlandóság

Bár az előző 3 szempont is utalhat egy cég fizetési hajlandóságára, de a leghatékonyabb megoldás mégis csak az, mikor pontosan látjuk, hogy az elmúlt időszakban volt-e késedelmes vagy elmaradt kifizetése az adott cégnek. Ebben az esetben a vizsgált cég partnerei szolgáltatják az adatokat a számlateljesítésekkel kapcsolatban. 

Ha a fenti 4 dologra figyel cége működése során, akkor leendő ügyfelei egy igazán kellemes, megbízható, profi cég képét látják vállalkozásáról. Ha pedig Ön figyeli potenciális partnereinek ezen adatait, akkor objektívebb döntéseket tud majd hozni.