Cikk

A lehetetlentől - adat vezérelt döntéshozatallal- a lehetségesig

12 júl. 2019

Hogyan válik egy megvalósíthatatlannak tűnő ötlet valósággá? Elon Musk és a hozzá hasonló emberek hogyan teszik lehetségessé a látszólag lehetetlent?

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa és ötletgazdája 2015-re várost alapítana a Marson. Musk, a mérnök és álmodozó ezidáig minden álmát valóra váltotta. Mi a titka? Egy dolog biztos. Akár az első milliárdjának megkeresésén fáradozott, akár rakétatudománnyal foglalkozott, mindig is értett az adatokhoz. Az adatok az intelligens döntéshozatal alapját képezik, másszóval a döntéshozatali folyamat adatokon és tényeken alapul.

A lehetetlen megismerése

Egy közismert személyiség 1962-ben a texasi Houstonban lévő stadionban tartott beszédében olyan célkitűzést jelentett be, amely akkoriban szinte érthetetlen technikai készségeket igényelt. Hogyan lesz kézzelfogható eredmény egy szimpla ötletből, hogyan válik a megvalósítás lehetségessé?

Álmok és tervek

John F. Kennedy a fiatal amerikai elnök, nem azért akart embert küldeni a világűrbe mert úgy gondolta, hogy lehetséges. Hanem azért, mert biztos volt benne, hogy lehetséges. Az ember űrbe küldése már régóta foglalkoztatta a nagyhatalmakat, az USA és a szovjetek közötti űrverseny pedig éveken át kitartóan zajlott. Az űrverseny miatt nyomás alatt álló Egyesült Államok az elsődlegesen tervezett űrutazás helyett végül egy nagyobb célt, mégpedig az ember holdra küldését tűzte ki célul.

imageffdth.png

 

Végül 1969-ben, elsőként a történelem során, az amerikai Neil Armstrong megtette az első néhány lépést a holdon. Láthatta a Kínai Nagy Falat a holdról?

Vágyálmok megvalósítása adatok és tények segítségével

Nem Kennedy volt az, aki Armstrongot eljuttatta a holdra, hiszen ő nem volt sem tudós, sem pilóta, sem pedig mérnök. Az álom valóra váltásán mintegy 400 000 ember dolgozott 10 éven keresztül és a projekt megvalósításába fektetett többmillió munkaóra tette lehetővé, hogy a kezdeti álmok és tervek valósággá váljanak. Mindez nem sikerült volna egy kulcsfontosságú összetevő, az ADAT nélkül.

Tények és adatok, adatok és tények

A tények adatokon alapulnak. Adatok tették lehetővé, hogy anno az Apollo 11, 76 óra alatt megtegyen 240 000 mérföldet, ezzel egy látszólag lehetetlen küldetést megvalósítva. A NASA adatokat használt annak a teóriának a megcáfolására is, hogy a Nagy Fal nem látható sem az űrből, sem pedig a holdról. Alapadatok és tények nélkül, Kennedy tanácsadói nem buzdították volna az elnököt stadionbeli beszédének megtartására.

Big Data-ból okos adat

A rendelkezésre álló nagy mennyiségű adat felhasználásával szinte minden végrehajthatóvá és megoldhatóvá válik, amit korábban lehetetlennek tartottak. Elődeink álmai soha nem válhattak volna valóra adatok felhasználása nélkül.

imagegf209.png

 

A Bisnode által generált okos adatok elősegítik a lehető leggördülékenyebb és leghatékonyabb üzleti döntéshozatalt. Ezek az okos adatok pedig pontosan megmutatják, hogy adott ötletekből, helyzetekből és tervekből hogyan lehet kihozni a legtöbbet.

Értesüljön a legfrissebb gazdasági és üzleti hírekről