Betekintés az adatok és az üzlet következő évtizedébe

17 márc. 2020

Bízhatunk az adatokban?

A személyes adatok a legértékesebb természeti forrássá váltak a manapság egyre inkább mesterséges intelligencia által irányított gazdaságban. Cégek világszerte bányásszák és rendszerezik az adatokat, hogy algoritmusokat tanítsanak, amelyek ennek köszönhetően mintázatokat érzékelnek, és előre jelezhetik az összes szektor gazdasági eredményét –az ingatlanpiactól és kiskereskedelemtől az oktatáson át a hadászatig.

2016 óta az adatalapú cégeknek világszerte át kellett értékelniük működésüket. Európában az Európai Unió (EU) Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) hatályba lépett. A GDPR megköveteli az EU tagállamokban működő cégektől – és mindazoktól, akiknek a székhelye máshol van, de európai uniós állampolgárokkal üzletelnek –, hogy a személyes adatok gyűjtéséről az adatok tulajdonosai, azaz a fogyasztók dönthessenek, és az adatgyűjtés ne alapértelmezett opció legyen.

Az adatokhoz való hozzáférés ebben a században legalább olyan fontos a gazdasági növekedéshez, mint a kőolajforrásokhoz való hozzáférés volt az előzőben.

iStock-1141760334.jpg

A holnap világa – ki a ködből, a fényre

Minden új technológiai korszak létrehoz egy bizonyos szintű zavartságot. Az „információ-túladagolás” kifejezést a 70-es években Alvin Toffler a „Future Shock” című könyvével tette népszerűvé. A hatalmas mennyiségű adathoz automatizált alapon való hozzáférés sokkal több információval szolgál számunkra, mint eddig bármi a történelemben.

„Nem tudod kezelni azt, amit nem tudsz mérni.” 

Peter Drucker, menedzsment szaktanácsadó, oktató és író

iStock-1057277428.jpg

Ipar 4.0, avagy az ipari kor nagykorúvá válik
 
Az ipari forradalom lecsengésével, az elmúlt évtizedek számítástechnikai vívmányai után, mára beléptünk az információ korába.
Elsőként az óriáscég az IBM ismerte fel, hogy a Big data-ban óriási lehetőségek rejlenek, majd a trendeket meglovagolva minden ipari szektorban felbukkant a mesterséges intelligencia használata és annak előnyei. Világszerte forradalmat indítottak a deep learning és a machine learning módszerek.

Az adatok hatása az iparra

Három szektor, amelyben az adatoknak már a kezdetekkor is nagy hatása volt

Kiskereskedelem

A kiskereskedőknek tudniuk kell kezelni a több forrásból származó adatokat. Az évek előrehaladtával, és azzal, hogy a cégeknek egyre nagyobb mennyiségű szervezetlen adathoz lesz hozzáférése, egyre nagyobb szükségük lesz arra, hogy hatékonyan építsenek fel olyan modelleket, amelyek az adatok segítségével látásmódot adnak.

Bankolás

Jelenleg egy hitel folyósításának engedélyezése kb. 8 másodperc alatt teljesül az okostelefononos alkalmazásokon keresztül. Abban a pár másodpercben 5000 értékelés készül az Ön hitelképességéről. Az MI-t használók adatokat bányásznak a hitelkérőről, ami számos viselkedésbeli tulajdonságot fedhet fel, amelyek a fizetési képességet is befolyásolhatják.

Közlekedés

Ez az évtized elintézi, hogy az önvezető járművek kikerüljenek az utakra, tengerekre, és a levegőbe, gyorsabban, mint gondolnánk. A technológia tökéletesítésre, az irányelvek pedig bevezetésre kerülnek.