Még nem látszik a cégek számán a koronavírus miatti nagy leállás

30 ápr. 2020

Kevesebb cég működött Magyarországon 2020 első negyedévében, mint az egy évvel korábbi időszakban, de a csökkenés mértéke nem ugrik ki jelentősen az előző pár év hasonló időszakának adataihoz képest, vagyis a koronavírus-járvány miatti nagy leállás még nem érződik a számokon – derül ki a Bisnode március végi adataiból.  Az ágazatok közül csupán egyben nőtt a cégek száma tavalyi adatokhoz képest, területileg viszont egyetlen megye sem volt – beleértve a fővárost is – ahol ne csökkent volna ez az érték.

Két százalékkal csökkent a cégek, húsz százalékkal nőtt a csődök és 57 százalékkal a végelszámolások száma 2020 első negyedévében az egy évvel korábbi értékekhez képest – derül ki a Bisnode cégcsoport adataiból 2020 első negyedévének végén.

Az értékek nem térnek el jelentősen a korábbi évek során megfigyelhető trendtől, vagyis az új típusú koronavírus okozta járvány miatti leállás még úgy tűnik, nem érezteti a hatását. Még korai is lenne ilyet kijelenteni, a járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó gazdasági intézkedések a vizsgált időszak végén léptek életbe, vagyis kevés idő telt el, hogy jelentős befolyással legyenek az értékekre.

blobid0.png

 

A cégek számának csökkenésénektrendjét az is befolyásolta, hogy ugyan kisebb mértékben, mint a tavalyi év hasonló időszakában, de így is 9519 (14% -kal kevesebb mint tavalyi év első negyedévében) szűnt meg, 1306 céget számoltak fel (16% -kal kevesebb mint tavalyi év első negyedévében) és 4200 kényszertörlés történt (5% -kal kevesebb mint tavalyi év első negyedévében) 2020 első negyedévében.

A cégalapítási kedv sem javult tavalyi első három hónaphoz képest: három százalékkal kevesebb új céget hoztak létre. Ez szám szerint alig több mint 7500 új vállalkozást jelent, miközben 9500 másik megszűnt, több mint 1300-at felszámoltak, végelszámolással több mint 4600, kényszertörléssel pedig 4200 cégnek kellett szembenéznie az idei első negyedévben. Csőd mindössze hat esetben indult, ami eggyel több, mint tavaly ilyenkor.

Mindezeket összesítve tavalyhoz képest 7900-zal kevesebb, összesen 486 962 működő cég volt Magyarországon 2020 március végén, a Bisnode adatai szerint.

A cégek száma mindössze egyetlen iparágban – az építőiparban – nőtt, közel 1200-zal, amit 2 százalékos növekedést jelent. Az összes többi ágazatban csökkent a működő cégek száma tavalyi első negyedévhez képest.

Arányait tekintve a legnagyobb mértékű csökkenés két ágazatban regisztrálták: a fafeldolgozás ( 4%) és a papíripar ( 5%) területén , előbbiben összesen 2389 utóbbiban 3388 cég működött. Abszolút értékben a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazata szenvedte el a legnagyobb visszaesést: itt 1710-zel kevesebb cég (összesen 80 320 darab, az iparágak közül a legtöbb) volt aktív, mint 2019 első negyedévében. Ez 2 százalékos csökkenést jelent.

A cégalapítási kedv sem buzgott túlságosan egyik ágazatban sem. A legtöbb új céget az építőiparban alapították, de az 1553 új alapítás 12-vel kevesebb, mint 2019 első három hónapjában. Ugyan tizenhárom olyan iparág volt, ahol több új céget alapítottak, mint az előző év hasonló időszakában, de ez a többség esetében alatta marad vagy alig haladja meg a tíz új céget. A többihez képest kiemelkedő emelkedést mutat ezen a téren a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területe, amelyben 906 új céget alapítottak: ez 130-cal több mint a tavalyi hasonló időszakban.

Ez a terület másban is élen állt az első negyedévben: itt szűnt meg szám szerint a legtöbb cég (1329), és itt indult a legtöbb végelszámolás (1318). A legtöbb felszámolás és kényszertörlés ugyanakkor az építőiparban indult: 259 és 661 alkalommal. Csőd útján mindössze négy iparágban szűntek meg cégek: a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása területén egy, textiliparban egy, az építőiparban és a nagykereskedelemben (kivéve: jármű, motorkerékpár) 2-2-t regisztrált a Bisnode.

 

Ha az adatokat földrajzi szempontból értékeljük, akkor a főváros és Pest megye egy-két nagyságrenddel magasabb értékekkel emelkedik ki a többi közül, ezért talán érdemes lehet a megyék eredményeit külön is megnézni.

Azt biztos, hogy a legtöbb cég 2020 első negyedévében Budapesten működött, összesen 189 399, a második helyen pedig Pest megye áll 75 817-tel. A két térség gazdaságának méretét jelzi, hogy a harmadik helyen álló Bács-Kiskun megyében mindössze 18 886 cég működött. Így magától értetődő, hogy a fővárosban alapították a legtöbb új céget (3486), itt szűnt meg a legtöbb cég is (4436), itt indult a legtöbb felszámolás (598), a legtöbb végelszámolás (2027), illetve a legtöbb kényszertörlés (2517). 

Magyarországon 2020 első negyedévében egyetlen olyan területi egység volt, ahol bővült  a cégek száma az előző év hasonló időszakához képest. Nógrád megye volt az egyetlen, ahol tavalyhoz képest idén több cég működött, mégpedig 22-vel. Így a megyében összesen 4285 vállalkozást regisztráltak 2020 első 3 hónapjában. A legnagyobb mértékű, 3 százalékos csökkenést Budapesten regisztrálta a Bisnode, ez azt jelenti, hogy több mint 5000-rel csökkent a cégek száma itt 2019 első három hónapjához képest.

A megyéket külön értékelve látjuk, hogy míg a legtöbb vállalkozás Bács-Kiskunban működött, addig a cégalapítási kedv Hajdú-Biharban volt a legnagyobb, ahol 254 új céget alapítottak 2020-ban március végéig. A legtöbb cégmegszűnést (375) és kényszertörlést (173) Borsod-Abaúj-Zemplénben, a legtöbb felszámolást (75) Szabolcs-Szatmár-Beregben, a legtöbb végelszámolást (165) pedig Baranyában regisztrálta a Bisnode.

A cégalapítási kedv tavalyhoz képest tíz megyében is nőtt, a leginkább Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahol ugyanakkor a 20 százalékos bővülés valójában csupán 40-nel több új alapítású vállalkozást jelent. Így nem csoda, hogy a fővárosi és Pest megyei negatív adatokat - a fővárosban 8, Pest megyében 3 százalékkal kevesebb új céget alapítottak, ami szám szerint 5435-tel, illetve 997-tel kevesebb mint a tavalyi hasonló időszakban - nem tudta ellensúlyozni az egyes megyékben a Bisnode által észlelt bővülés.