Egyre kevesebben vállalkoznak

22 júl. 2015

Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma.Több mint 20 %-kal kevesebb cég alakult az idei év első 6 hónapjában, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Egyre kevesebben gondolják, hogy cégalapítással stabil jövedelmet tudnak elérni.

Az alacsony cégalapítási szám és a cégmegszűnések alapításokat meghaladó száma azt eredményezi, hogy egyre kevesebb vállalkozás működik hazánkban. Területileg az összes megyében csökkent a cégek száma, a legjobban a főváros és Pest megye vállalkozásai tartják magukat, ugyanis a legkisebb mértékben itt csökkent a működő társas vállalkozások száma. 

A magyar gazdaságban 2011-ig nőtt az újonnan alapított vállalkozások száma, ezután azonban évről évre egyre kevesebb cég alakult. Amennyiben a 2014 első félévében alakult új cégek számát vetjük össze az idei első hat hónapban alakult társas vállalkozások számával, akkor azt láthatjuk, hogy több mint 22 %-kal kevesebb cég alakult az idén, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Ebből arra következtethetünk, hogy – amennyiben a trend tovább folytatódik –, a 2015-ös cégalapítási szám ismét rekord alacsony lesz. 2015 első félévében alig több, mint 12 500 új vállalkozást alapítottak, míg 2014 azonos időszakában ez a szám még több mint 16 ezer volt. Ha a cégalapítások vonatkozásában nagy jogszabályi változások nem lesznek, akkor 2015-ben várhatóan 24 ezer új társas vállalkozást alapítanak majd, ami jóval alacsonyabb, mint a tavalyi közel 30 ezres szám.

A cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás, valamint az élelmiszergyártás terén jön létre. Ezek a szektorok nem állnak túl jól a cégeket érintő fizetésképtelenségi eljárások tekintetében, mely arra utal, hogy sokan – miután korábbi vállalkozásaikat csődbe vitték –, hasonló profillal új céget alapítanak.

A 2009-ben módosított 2006. évi IV. törvény szigorította ugyan a tartozásokat maguk után hagyók cégalapítását, ezt sok esetben kijátsszák a vállalkozások. Utólagos fizetés engedélyezésekor ezért érdemes nemcsak a jelenlegi vállalkozások kockázatosságát megvizsgálni, hanem azt is, hogy a tulajdonos vagy a vezető milyen más cégekben volt érdekelt korábban, és azok milyen módon szűntek meg.

Újonnan alapított társas vállalkozások száma 2014 és 2015 első félévében

Az elmúlt években a működő társas vállalkozások száma is csökkenésnek indult. Nem történt ez másképpen idén július 1-je és 2014. július 1-je között sem. Míg a hónap elején bő 535 ezer működő céget regisztráltak, addig tavaly ilyenkor valamivel több, mint 542 500-at, azaz egy év alatt 1,38 %-kal csökkent az összes vállalkozás száma.

Működő társas vállalkozások száma 2014 és 2015 első félévében

Az egyértelműen csökkenő cégszám mellet maradt még néhány iparág, ahol az országos trend ellenére nőtt a vállalkozások száma, azonban ezekben a szektorokban is csak minimális növekedés tapasztalható. Ezen iparágak az élelmiszergyártás, a mezőgazdaság, a vegyipar, az ipari gép, berendezés, eszköz javítása és a gépjármű-kereskedelem.

A cégszám-növekedés azonban ezekben a szektorokban sem haladta meg a 1 %-ot. Arányaiban leginkább a textiliparban, a papíriparban és az építőiparban csökkent a működő vállalkozások száma, mely csökkenés 2014. július 1-ről 2015. július 1-re a 2,5 %-ot is meghaladta.

A Bisnode adataiból az is kiderül, hogy a cégeket megyei bontásban már kivétel nélkül az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Heves és Nógrád megyében történt, ahol a 4 %-ot is meghaladja a cégszám-csökkenés.

Pest megyében és a fővárosban volt a legkisebb ennek mértéke, ahol 1 %-nál is kisebb mértékben csökkent a cégek száma. Az országos átlag alatti értékekkel ezen kívül csak Somogy megye, Tolna megye és Bács-Kiskun megye büszkélkedhet.

Működő társas vállalkozások száma és számának változása megyénként 2014. júl. 1. és 2015. júl. 1. között

Hosszabb távon is biztosan csökkenő cégszám jellemzi majd a magyar gazdaságot. Mivel jól látszik, hogy azokban a szektorokban, ahol sok cég szűnik meg, arányaiban sok is alakul, így feltételezhető, hogy sokan egy vállalkozás lezárása után újabbat alapítanak. Keleti József a Bisnode csoport Country Managere azt javasolja, hogy minden szerződéskötés előtt vizsgálják meg, hogy leendő üzleti partnerük korábbi cége(i) miért szűnt(ek) meg.

Amennyiben a megszűnés oka valamilyen negatív esemény, csőd vagy felszámolás, mindenképpen érdemes fokozott óvatossággal eljárni. Nemcsak a tulajdonos korábbi vállalkozásait ajánlatos megnézni, hanem azt is, hogy a vezetők hol töltöttek be korábban jelentős pozíciókat.