Gazdasági elemzés

Több számlát rendeztek határidőre, de a hazai cégek harmada így is késve fizet

01 dec. 2018

Javult a fizetési hajlandóság Magyarországon 2018 első kilenc hónapjában. Az iparágakat tekintve is látható a kedvező folyamat – elsősorban a papíripar területén -, ám voltak renitensek: a krónikusan rosszul teljesítő építőipar idén sem javított.

Területi megoszlás tekintetében idén októberig a legrendesebben a Fejér megyei cégek fizettek, míg Somogy továbbra sem mozdult ki sereghajtó pozíciójából. A fizetési határidők kissé rövidültek, ami az átlagos késedelem szerencsére nem számottevő növekedését okozta.

Tavalyhoz képest kétszeres növekedést mutat a határidőre kifizetett számlák arányának javulása Magyarországon, a Bisnode 2018 harmadik negyedéves adatai alapján. Ez az érték a 2017 októberi 64,88-ról idénre 67,86 százalékra nőtt, vagyis jócskán felülmúlta a tavaly megfigyelt 1,44 százalékos javulást.

Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy négy százalékkal emelkedett az átlagos késedelem (14,8 napról 15,3 napra), amiben feltehetően közrejátszik, hogy az átlagos fizetési határidőt is csökkentették a megbízók: 2018 októberében 25 nap volt, ami 6 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 26,6 nap.

A fizetési határidőkben csupán három ágazatban - mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat; textilipar; szállítás, raktározás - volt megfigyelhető csekély növekedés, az iparágak nagy többségében ez csökkent, a legnagyobb mértékben - 6 nappal - a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásával foglalkozó cégeknél. A leghosszabb határidőt továbbra is a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozások kapják, a 41 napos érték az utóbbi egy évben nem változott.

Az általában csökkenő határidők tekintetében nem meglepő, hogy nem javult a fizetési késedelem mértéke. A fizetésre kötelezett cégek idén átlagosan 15,53 napot késtek a fizetéssel, ami 4,6 százalékkal magasabb, mint tavaly októberben. A lejárat után rendezett számlák nagy többségét ugyanakkor 60 napon belül rendezik a társaságok.

A gazdasági ágazatokat tekintve a leginkább késők az oktatási ágazatban működő cégek voltak, amik átlagosan 33 napos késéssel rendezték a számláikat, második legrosszabbul ezen a téren a pénzügyi, biztosítási területen aktív cégek muzsikáltak, átlagosan 32 napos késéssel, a harmadik helyre pedig, 24 napos késéssel, az ingatlanügyletek kerültek.

A legkrónikusabban későn fizető cégek ugyancsak a pénzügyi, biztosítási területen működtek. Ezek az összes számla több mint 4 százalékát egyenlítették ki két hónapos, és 3,14 százalékát három hónapos csúszással, amivel mindkét kategóriában sereghajtók. Az ágazat rossz eredményében a fizetési határidők tavalyhoz képest négy napos rövidülése is közrejátszhatott, ennek fényében talán érthető, hogy miért ilyen komoly a visszaesés az egy évvel korábbi értékekhez képest: a 60 napon túl rendezetlen számlák esetében több mint négyszeres, a 90 napon túliak esetében több mint ötszörös a romlás.

A legkevesebbet és legkevesebbet késő ágazatok 2017 - 2018 között

 

A legkevesebb 60 napon belül kifizetetlen számlával a vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártásával, kokszgyártással és kőolaj-feldolgozással foglalkozó cégek, a legkevesebb 90 napon túl kifizetetlennel pedig a kiskereskedelem területen működő cégek rendelkeztek. Előbbi (vegyi anyag… stb.) ágazat annak ellenére is javított az átlagos fizetési késedelmén, hogy itt 3 nappal rövidültek a fizetési határidők: a 2017 októberi 18 napról, 12 napra csökkent a késedelmes fizetés, így egy sor másik iparággal - bányászat, kőfejtés; fafeldolgozás; számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása - holtversenyben a második legjobb eredményt érték el. Az első ezen a területen a kiskereskedelmi ágazat lett idén, 11 napos átlagos késéssel.

Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, amik számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre. A legrosszabb eredményt az építőipar mutatta, itt csupán a számlák alig több mint felét (51%) fizették ki időben. Az iparágak többségéről ugyanakkor elmondható, hogy javult a fizetési hajlandóságuk tavalyhoz képest (legnagyobbat, 9,1 százalékot a fafeldolgozás esetében), tette hozzá Keleti József a Bisnode Country Managere. Az átlagot tíz romló értékeket mutató ágazat húzta le, amik közül a legnagyobb mértékben (61,8-ról 53 százalékra) a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó cégek rontottak.

Fizetési morál alakulása ágazatonként 2017 - 2018 között

Földrajzi szempontból Fejér megyében volt a legjobb a fizetési hajlandóság, az itt működő vállalkozások számláik 73,6 százalékát fizették ki időben. A megyék többségében 70 százalék közelében alakult ez az érték, a legjelentősebb negatív eltérés Somogy megyében figyelhető meg, ahol csupán számláik 54,3 százalékát rendezték időben az itt működő társaságok. Az egy évvel korábbihoz képest három megye - Somogy, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok - kivételével csaknem minden megyében javult a morál legalább pár százalékponttal, még a rendre gyengén teljesítő főváros is tudott javítani 3 százalékot. A legnagyobb 8,9 százalékos javulást, Nógrád megye, a legnagyobb 3,5 százalékos romlást pedig Somogy mutatta.

Fizetési morál alakulása megyénként 2017 - 2018 között

A fizetési határidőkben egész komoly területi eltérés figyelhető meg. Míg a Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégek nagyvonalúan, átlagosan több mint 30 napot biztosítanak számláik kiegyenlítésére, Nógrád megyében iparkodhatnak a megbízók: itt három hetük van fizetni.

Fizetési határidők megyénként 2018

 

A legkevesebbet késő ágazatok 2017 és 2018 között

Értesüljön a legfrissebb gazdasági és üzleti hírekről