Pontosabban fizető cégek, kisebb fizetési határidő

30 márc. 2020

 

 

A 2018-as hasonló időszakhoz képest a fizetési késedelem és az átlagos fizetési határidő is csökkent a magyarországi cégeket tekintve. Jó hír, hogy a vállalkozások kevesebbet késtek a számlák kifizetésével mint 2018-ban, vagyis javult a fizetési morál- derül ki a Bisnode cégcsoport 2019 év végi adataiból.

 

Az átlagos fizetési késedelem 14,2 nap volt, ami majdnem másfél napos javulás az előző évi 15,6 naphoz képest, miközben az átlagos fizetési határidő bő fél nappal csökkent: 24,3-ról 23,7-re. A hosszabb késések is csökkentek: a két hónapon túl megfizetett számlák értékaránya 46, a három hónapon túl megfizetetteké pedig 50 százalékkal volt alacsonyabb a 2018-asnál. Pozitív fejlemény, hogy a lejáratig kifizetett számlák értékaránya 69-ről 75 százalékra emelkedett, a Bisnode adatai szerint.

image2nz7.png

A legrendesebben fizető ágazatok közé sorolhatók azok, ahol a számlák értékének legalább háromnedegyét időben kifizették, ezek a nagykereskedelem (84%), a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) (86%), a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás (80%), illetve a humán-egészségügyi, szociális ellátás (75%). A legjobban teljesítő kiskereskedelmi ágazatban a számlák számát tekintve 78 százalékos ez az érték.

imagexlzal.png

A fizetési fegyelem szempontjából a legrosszabbul az építőipar (53%), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (51%), a papíripar (50%) teljesített, vagyis ezeknél alig több mint minden második számlát rendezték csak időben.

A legjobban teljesítők mind javítottak a 2018-as eredményeiken: a kiskereskedelem 2, a nagykereskedelemben 10, a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás 4, a humán-egészségügyi, szociális ellátás pedig 1 százalékpontot. A sereghajtók közül pedig mind rontott 2019-re: az építőipar 3, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1, a papíripar pedig 6 százalékpontot, derül ki a Bisnode adataiból.

A számlák kiegyenlítésére a legszűkebb átlagos határidőt az oktatás területén szabták: 11 napot, a leghosszabbat - 39 napot - pedig a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban hagytak a fizetésre. Az átlagos késedelem mértéke a kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazatban volt a legalacsonyabb, 10 nap, míg a művészet, szórakoztatás, szabad idő területén volt a legmagasabb, majdnem 23 nap.

Egy-két ágazatban még számottevő mértékben előfordulnak extrém sokára rendezett számlák, ilyen az építőipar és az ingatlanügyletek, ahol a számlák értékének 5-5 százalékát két hónap után, illetve 3-3 százalékát csak három hónap után rendezték, de ide sorolható a fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása is, ahol két hónapos késést szenvedett a számlák értékének 4, három hónapost pedig 5 százalékának rendezése - olvasható ki a Bisnode 2019-es adataiból.

Pénzükhöz a leghamarabb az oktatás területén juthattak a szállítók, itt átlagosan alig 29 napra volt erre szükség, míg a leghosszabb ideig a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén számlát kiállító vállalkozások voltak kénytelenek várni: átlagosan 54 napot. Ez két nappal több mint előző évben volt.

A pénzhez jutási időben területi alapon Bács-Kiskun megye vezet, ahol ez 34,2 nap volt, de ezzel sem nagyon ugrik ki a mezőnyből. A leghosszabb ideig, átlagosan 46 napig, Komárom-Esztergom megyében voltak kénytelenek várni a pénzükre a szállítók 2019 során.

A legrendesebben fizető hazai megyékben a számlák értékének több mint 80 százalékát rendezték időben, ezek Tolna (84%) Komárom-Esztergom (83%) és Csongrád (87%). A legkevésbé pontosan a Zala megyei számlákat rendezték, itt csupán 53 százalékukat fizették ki időben. Érdekes, hogy eközben Komárom-Esztergom megyében volt a legmagasabb az átlagos késés, majdnem 17 nap, míg a legalacsonyabb Győr-Moson-Sopron megyében: 2019 során 12 napos értéket regisztrált a Bisnode. Az áltagos fizetési határidőt 20 nappal Bács-Kiskun megyében szabták a legszűkebbre, 30 nappal pedig Somogyban a legbővebbre.

 

imageqjmtd.png

D&B Webshop

D&B Webshop

Külföldi és belföldi céginformációk és cégminősítések egyszerűen Webshopunkban

Ellenőrizze ügyfeleit és potenciális partnereit, hozzon adatokon alapuló, magabiztos és kockázatmentes döntéseket cége érdekében.

Letölthető eseti cégriportok:

Ha csak egy vállalkozás - legyen szó külföldi, akár belföldi szervezetről- kockázatosságát, pénzügyi helyzetét vagy hitelképességét szeretné megvizsgálni, akkor válassza a letölthető eseti cégriportokat. 

Online céginformációs rendszer:

Amennyiben egyszerre több cégelemzésre is szüksége van, válassza a hosszabb távú megoldást és vásároljon D&B Credit Reporter előfizetést.

Irány a Webshop