20 nov. 2020

 

Kevesebb számlát állítottak ki a magyarországi vállalkozások 2020-ban

Esett a kiállított számlák száma– derül ki a Bisnode Cégcsoport idei harmadik negyedéves adataiból, emellett 2020 első kilenc hónapjában csökkent a fizetési határidő.

Harmadával esett a kiállított számlák száma 2020 harmadik negyedévében az előző évi hasonló adatokhoz képest, mindezt több mint ötödével kevesebb cég állította ki. Előbbi 29, utóbbi 22 százalékkal kevesebb, mint 2019 harmadik negyedévében volt, de 31 százalékkal esett a kifizetett számlák száma is 2020 első kilenc hónapjában a Bisnode Magyarország október végi adatai szerint.

Valamennyit csökkent a fizetési határidő (6 százalékkal 22,6 napra) és nőtt az átlagos fizetési késedelem (4 százalékkal, 15,4 napra), a késve fizetett számlák számában ugyanakkor csak kisebb mértékben regisztrált csökkenést a Bisnode (a 60 napon túliak esetében 8,5, a 90 napon túliaknál 0,2 százalékosat).

Iparági bontásban vizsgálva -a határidőre kifizetett számlák darabarányát-, nem találunk olyat, ahol ez 55 százalék alá esett volna. Tehát a fizetési határidő lejártáig az összes iparágan kifizették a számlák több mint 55 százalékát. A legkevésbé a Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban rendezték határidőre a számlákat: 55 százalékuk ellenértéke érkezett be időre. A legpontosabban fizető ágazat ezúttal a Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása lett, amely a kifizetett számlák darabarányát tekintve toronymagasan vezet: 94 százalék. Ezzel egyébként 28 százalékos javulást mutatott tavalyhoz képest.

Az átlagos fizetési határidőt az Oktatás, valamint az Információ, kommunikáció területén szabták a legszűkebbre - 12 napra -, és 41 nappal a Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban voltak a legmegengedőbbek.

Legtöbbet a Bányászat, kőfejtés, illetve a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén késtek a számlák kifizetésével: 26 napot, a legkisebb mértékű késést - 11 napot - pedig a Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár), a Gumitermék gyártása, valamint a Textilipar területén regisztrálta a Bisnode. A pénzhez jutási idő az oktatási ágazatban volt a legalacsonyabb – 26 nap –, és a Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásánál a legmagasabb: 54 nap.

imagej95wt.png

A pénzhez jutási időt területi alapon vizsgálva Bács-Kiskun és Nógrád megy vezet 32 nappal, és Somogy zárja a sort 49-cel.

A legrendesebben fizető megye ezúttal is Tolna lett, ahol a számláknak 89 százalékát rendezték időben, miközben a legrosszabbul teljesítő Somogy lett, ahol a számláknak csak 62 százalékát rendezték időben.

A fizetést leginkább Bács-Kiskunban siettették, ahol 19 nap volt az átlagos fizetési határidő, míg a leglazább Somogy volt 33 nappal. Az átlagos késedelem Tolnában volt a legmagasabb - 22 nap -, míg Békésben a legalacsonyabb: 12.

 

image47ooh.png

D&B Webshop

D&B Webshop

Külföldi és belföldi céginformációk és cégminősítések egyszerűen Webshopunkban

Ellenőrizze ügyfeleit és potenciális partnereit, hozzon adatokon alapuló, magabiztos és kockázatmentes döntéseket cége érdekében.

Letölthető eseti cégriportok:

Ha csak egy vállalkozás - legyen szó külföldi, akár belföldi szervezetről- kockázatosságát, pénzügyi helyzetét vagy hitelképességét szeretné megvizsgálni, akkor válassza a letölthető eseti cégriportokat. 

Online céginformációs rendszer:

Amennyiben egyszerre több cégelemzésre is szüksége van, válassza a hosszabb távú megoldást és vásároljon D&B Credit Reporter előfizetést.

Irány a Webshop