26 aug. 2020

Sajtóközlemény

A nagykereskedelem a legpontosabban fizető ágazat 2020 első félévében

 

Több mint kétötödével esett a számlák száma 2020 első félévében a tavalyi hasonló időszakhoz képest, a Bisnode cégcsoport adatai szerint. A számlák bő kétharmadát időben rendezték. A legpontosabban fizető ágazat a nagykereskedelem volt, a legpontosabban fizető országrész pedig Tolna megye, mindkét helyen a számlák csaknem négyötödét rendezték határidőre. Pénzükhöz leghamarabb az Információ, kommunikáció ágazatban jutottak a szállítók.

Jelentősen esett a kiállított és a kifizetett számlák száma is 2020 első félévében az előző év hasonló időszakához képest, előbbi 42, utóbbi 45 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly - derül ki a Bisnode cégcsoport június végi adataiból. A számlákat kiállító cégek és a kifizetett cégek száma harmadával esett vissza (30,7 és 33,5 százalékkal), ennek ellenére a számlák összértéke 0,74 százalékos növekedést mutat.

Az átlagos fizetési határidő kismértékben, 3,5 százalékkal csökkent (23,4 napra), és minimálisan, egy tized százalékkal nőtt az átlagos késedelem (kerekítve 15 napra). Ellentmondásosan alakult ugyanakkor az extrém késések aránya: a két hónapon túl rendezett számlák száma 2, a három hónapon túl rendezett számláké 7,4 százalékkal nőtt, miközben értékarányuk jelentősen csökkent: sorrendben 45,9 és 53,7 százalékkal. Az ilyen extrém késés ugyanakkor extrém ritka is: a számláknak 1,12 százaléka esetében fordul elő két hónapos és 0,58 százalékában a három hónapos késés, értékarányukat tekintve fél százalék körüli, illetve az alatti értékeket regisztrált a Bisnode.

Iparági bontásban vizsgálva a fizetési morált, nincs olyan ágazat, ahol ne fizették volna ki legalább a számlák 50 százalékát időben.

imageslrjv.png

A legpontosabban fizető ágazatok közé tartozik a Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár), a Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) és a Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, ahol a számlák értékének 86, 85, illetve 81 százalékát rendezték határidőre a megrendelők az idei év első félévében a Bisnode adatai szerint. A tavalyi hasonló időszakhoz képest legpozitívabb változást az Ingatlanügyletek területén észlelte a Bisnode, ahol 49 százalékkal nőtt az időben kifizetett számlák értékaránya.

 

A fizetési határidőt az Oktatás, a Művészet, szórakoztatás, szabad idő, illetve a Humán-egészségügyi, szociális ellátás és az Információ, kommunikáció ágazatokban szabták a legszűkebbre, mind a négynél  12 nap alatt követelték az ellenértéket. A legnagyvonalúbbak pedig a Papíripar, a Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás, illetve a Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatának cégei voltak, ahol sorrendben átlagosan 31,2, 36,9 és 41,6 napos határidővel is megelégedtek.

A számlák késedelmes kifizetése a legkevésbé a Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazatra volt jellemző, itt 9,6 nap volt az áltagos késedelem, a legnagyobb késéseket pedig a Művészet, szórakoztatás, szabad idő területén volt tapasztalható, ahol 25,7 napos átlagos késést regisztrált a Bisnode.

Extrém késések az ágazatokban minimálisan fordulnak elő, a többség esetében 1 százalék alatti azoknak a számláknak az aránya, amit 2-3 hónapos késéssel rendeznek. Akadt azonban három terület, ahol ez némileg magasabb értékek figyelhetők meg: az Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység – ahol a számlák értékének 5,4 százalékát csak 3 hónapos késéssel rendezték -, a Művészet, szórakoztatás, szabad idő – ahol a számlák 4,9 százalékát csak 2 hónapos, 3,8 százalékát három hónapos késéssel egyenlítették ki -, illetve a Bányászat, kőfejtés – ahol a számláknak 5,4 százaléka csúszott legalább két, és 3,5 százaléka legalább három hónapot.

Pénzükhöz a leghamarabb az Információ, kommunikáció ágazat cégei jutottak: átlagosan 25,4 nap alatt, tavalyhoz képest itt történt a legnagyobb javulás: több mint 8 nappal rövidült ez az idő. A legtöbb ideig a Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén vártak pénzükre a szállítók, 55,9 napot, ami így is csaknem két nappal rövidebb, mint amekkorát a tavalyi hasonló időszakban mért a Bisnode. A legnagyobbat a Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása ágazatban romlott ez az érték: 6,9 százalékot, ami itt egyébként 45,1 napos volt.

imagei5wu.png

A pénzhez jutási időt területi alapon vizsgálva Nógrád megyéé az elsőség, ahol átlagosan 32 nap alatt jutottak pénzükhöz a számlákat kiállító cégek, a legrosszabbul Somogy teljesített, ahol 49,4 napra volt szükség ehhez. Utóbbi csaknem kilenc napot rontott a tavalyi hasonló időszakhoz képest, előbbi bő 5 napot javított.

image8izf.png

A legrendesebben fizető cégek az idei első félévben a Tolna megyeiek, ahol a számlák 78 százalékát (értéküknek 86 százalékát, ezzel is elsők) rendezték határidő előtt. A leglassaban fizetők a somogyiak voltak, ahol a számláknak csak 49 százalékát (értéküknek 60 százalékát) egyenlítették ki időben a megrendelők. Ha a számlák értékarányát nézzük, akkor Baranya a sereghajtó, itt ez az érték 53 százalékos volt.

A legtürelmetlenebbek a Bács-Kiskun megyei szállítók voltak a Bisnode idei első féléves adatai szerint, ahol átlagosan 19,2, a legtürelmesebbek pedig a somogyiak, ahol 35,9 napos határidőt szabtak a számlák rendezésére. Az áltagos késedelem Fejér megyében volt a legnagyobb (19,6 nap), és Tolnában a legalacsonyabb (11,7). Az extrém késéseket nézve az átlagból Heves megye lóg ki, ahol a számlák értékének 3,8 százaléka csak két hónap multán teljesült, de megemlíthető még Nógrád is, ahol a számlák értékének 2,2 százalékára három hónapnál is többet kellett várniuk a szállítóknak.