Fordulóponthoz ért a magyar cégvilág?

14 ápr. 2016

Több éves csökkenést követően megtorpanni látszik a működő cégek számának visszaesése. Bár még mindig kevesebb működő cég van Magyarországon, mint egy évvel korábban, a változás mértéke kevesebb, mint fele a 2014 és 2015 első negyedéve között tapasztalhatónak, továbbá a 2016-os első negyedév végén több cég működött, mint 2015 végén.

2013 közepe óta először tapasztalhattunk emelkedést a működő cégek számában. Ez alatt a csaknem három éves időszak alatt több mint 36 ezerrel csökkent a magyarországi cégszám, majd a 2015. év végi 524 237-es mélypontot követően 2016 első negyedévének végére ez a szám már 525 ezer fölé emelkedett. Ahogyan az alábbi ábrán is látható, az enyhe javulás ellenére még mindig elmaradunk a korábbi évek (2014. és 2015.) azonos időszakainak cégszámaitól, bár a tény, hogy 2015 és 2016 első negyedéve között már csak 1,52%-kal mérséklődött a vállalkozások száma szemben az egy évvel korábbi 3,37%-kal, további javulást jelez előre.

Működő cégek számának alakulása 2014 - 2016 első negyedév

Pozitív várakozásokra adhat okot az új cégek számának minimális emelkedése is, illetve a cégmegszűnések számának visszaszorulása a 2015. első negyedéves adatokhoz képest. Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még a folyamat elején tartunk, így mind az új, mind pedig a meglévő partnerek körültekintő megválasztásának kulcsszerepe van a hitelezési veszteségek csökkentésében – világít rá Keleti József a Bisnode Magyarország Country Managere.

Új cégek számának alakulása 2014 - 2016 első negyedév

Közel harminc százalékos növekedés az ingatlan szektorban

A legtöbb új társaság az építőipari, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző és a kiskereskedelmi cégek közül került ki. 500-nál több új vállalkozás alakult még az ingatlan szektorban, a nagykereskedelemben, az adminisztratív és szolgáltató tevékenységet végző területeken. Fontos viszont kiemelnünk, hogy a kis- illetve nagykereskedelemben ezek a számok komoly visszaesést jelentenek az egy évvel korábbi cégalapítási számokhoz képest. A kiskereskedelemben 19,88%-kal kevesebb, míg a nagykereskedelemben 27,69%-kal kevesebb vállalkozás alakult, mint 2015. első negyedévében.

A CSOK élénkítő hatásának is köszönhető, hogy az új vállalkozások száma ingatlan szektorban 28,12%-kal, az építőiparban pedig 15,62%-kal bővültek előző év azonos időszakához viszonyítva. A kisebb cégszámokkal rendelkező ágazatok közül dinamikusan növekedett a piacra lépők száma a számítástechnikai, elektronikai és optikai terméket gyártó, a gépipari és a gumitermékek gyártó cégek körében (175%, 87,5% illetve 78,57%-kal), míg nagyobb csökkenés a papíripart jellemezte, ahol 22,22%-kal kevesebb új cég alakult, mint egy évvel korábban.

Csökkenő vállalkozási kedv a Közép-Dunántúlon

Ahogyan az alábbi táblázatban is látható kivétel nélkül minden megyében csökkentek a cégszámok. Regionális szinten 1% alatti csökkenés a dél-alföldi (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) és a nyugat-dunántúli (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) régiót jellemezte (0,67% és 0,99%). Kiugróan magas, 3,05%-os a vállalkozások számának csökkenése a Közép-Dunántúlon (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye

Működő társas vállalkozások számának alakulása megyénként 2015. április. 1. és 2016. április. 1. között

Az év elkövetkező hónapjaiban a működő vállalkozások száma várhatóan beáll majd egy stabil szintre, – ennek előjelei már a múlt év utolsó negyedévében, illetve az idei első negyedévben megfigyelhetők voltak – ám kétségtelen, hogy ebben a folyamatban inkább a cég törlések számának visszaesése játszik majd nagyobb szerepet, mint az cégalapítási kedv növekedése.