Hová teszik a pénzüket a DRB bankcsoport ügyfelei?

28 ápr. 2015

A DRB bankcsoport vállalati ügyfélportfóliójának 77%-a rendelkezik jelenleg másik hitelintézetnél is számlával, 57%-uk az elmúlt másfél hónapban kényszerült új számlavezetőt választani magának.

A Bisnode elemzése kiderítette melyek a legkedveltebb bankok a DRB pórul járt vállalati ügyfeleinek szemében.

Másfél hónappal a Buda-Cash brókerház és az érdekeltségi körébe tartozó DRB bankcsoport bankjainak bukását követően a Bisnode Magyarország Kft. gyorselemzésében a bankcsoport vállalatai ügyfeleinek új bankszámlanyitási preferenciáit vizsgálta.

A DRB bankcsoport bankjainál összesen 7639 vállalkozás vezetett számlát március elején, amikor az MNB visszavonta a brókerbotrányban érintett 4 bank engedélyét. A 7639-ből csaknem 5700 cég kizárólag a DRB bankcsoport ügyfele volt, más banknál nem vezetett számlát. Elemzésünkből kiderült, hogy a DRB bankcsoport vállalati ügyfélállományának mindössze 57%-a nyitott új bankszámlát valamely hitelintézetnél a vizsgált másfél hónapos időszakban. Elsőre ez a szám rendkívül alacsonynak tűnhet, ám ha figyelembe vesszük, hogy azoknak a vállalkozásoknak, akik nem nyitottak új bankszámlát március eleje óta, csaknem a fele már rendelkezett korábbról más hitelintézeteknél aktív bankszámlával, máris sokkal szebb képet kapunk.

 

Az új bankszámlát nyitó vállalkozások körében végzett vizsgálatunk során kiderült, hogy a számlanyitások számát tekintve az OTP Bank Nyrt. volt a legnépszerűbb a korábbi DRB ügyfelek körében, több mint 1250 új bankszámlával. A K&H Bank Zrt. 840 új számlájával került a második helyre, a dobogó harmadik fokát pedig a Raiffeisen Bank Zrt. szerezte meg 360 új bankszámlával.

A három legnépszerűbb bank nem okozott nagy meglepetést, hiszen országos viszonylatban is ők uralják a dobogó 3 fokát a március óta nyitott vállalati bankszámlák terén. A nagy meglepetés a kilencedik és tízedik helyet elérő takarékszövetkezetek voltak (HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet és Szigetvári Takarékszövetkezet), akik a DRB károsultak körében jelentős – 3-3%-os – népszerűségnek örvendtek, jócskán meghaladva ezzel az országosan elért 1% körüli részesedésüket a számlanyitások számát illetően.

Az elemzésből az is kiderült, hogy míg a vizsgált időszak alatt nyitott összes bankszámla 27%-át adják a volt DRB-csoport vállalati ügyfeleinek új számlái, addig ennél a két takarékszövetkezetnél az összes új számlanyitás 70 (Szigetvári Takarékszövetkezet) illetve 86%-át (HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet) a korábbi DRB ügyfelek tették ki.

A 10 országosan legnépszerűbb bank

 

A számlanyitások számán felül érdemes azt is megvizsgálni, hogy a különböző jellemzőkkel rendelkező cégek mely bankokat részesítették előnyben. Az elemzésből látható, hogy a DRB ügyfelek közül elsősorban a kis-és közepes árbevételű vállalkozások választották az OTP Bank Nyrt-t számlavezetőnek, míg az 500 millió Ft éves árbevétel feletti vállalkozások körében már a K&H Bank Zrt. vette át az első helyet.

Legnépszerűbb bankok a volt DRB ügyfelek körében

 

Hasonló népszerűségnek örvendett az OTP a maximum 50 alkalmazottat foglalkoztató cégek körében, míg az 50 fő feletti vállalkozásoknál ugyancsak a K&H végzett az élen, az OTP a Raiffeisen Bank Zrt. mögé szorult a dobogó harmadik helyére.