Interjú

Interjú: FarmCenter Kft.

Először arra kérem Önt, pár szóban meséljen a cégükről. Melyek, azok a fontosabb mérföldkövek, amiket kiemelne vállalkozásuk eddigi életéből?

1990-ben alakult a cég, idén vagyunk 25 évesek. Kezdet kezdetén tagja sem voltam a cégnek. A tevékenységünk permetezés technikai tanácsadás, alkatrész kereskedelem és gépforgalmazás. A korábbi 68 tulajdonos és egy kutatóintézet kivásárlásra kerültek, és most értem el oda, hogy a feleségem és én vagyunk az egyedüli tulajdonosok. Jómagam 1997 óta látom el a cég operatív igazgatását teljes mellszélességgel.

Mire a legbüszkébb cége életében? Van-e olyan nagyobb üzleti siker vagy olyan esemény, amit szeretne velünk megosztani?

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy családi tulajdonban van a cég, továbbá arra, hogy a kisebb- nagyobb hullámzások ellenére, a saját iparágában országosan elismert a vállalkozás. Külföldi partnereknél presztízs a nevünk. Nagyon sok visszatérő vásárlónk van, köztük több tanúsított cég is, pl: Axiál, KITE, stb.. Az országos elismertség, illetve a szakmai reputáció a legnagyobb sikerünk. Nem csak alkatrészért látogatnak el hozzánk a cégek és felhasználók, hanem szakmai tanácsadásért is.

Van-e /volt-e a közelmúltban fontos változás a cég életében?

Legfőbb változás a létszám feltöltése és stabilizálása. Büszke vagyok rá, hogy jelenlegi kollégáink saját nevelésűek, így a szakmai tudásuk és attitűdjük is professzionális.

Hogyan különböztetné meg magát főbb konkurenseitől? Mit gondol, partnerei számára mi az Ön fő előnye a versenytársaival szemben? Miért éri meg jobban Önnel együtt dolgozni?

41 éves szakmai múlt permetezés technikában! Így tudnám legrövidebben megválaszolni, ugyanakkor a szakmai tanácsadásunkkal emelkedünk ki, amivel speciális ismereteket, egyedi technikai alkalmazásokról adunk át ismereteket. Kiemelném a társadalmi szerepvállalásainkat közül is a ’Fenntartható Mezőgazdaság Követe’ címünket is, amelyet oklevél formájában kaptunk meg a toxikus anyagok és vegyszerszállításban elért eredményeinkért.

Minek köszönheti, hogy a magyar piacon, mint pénzügyileg megbízható cég van jelen? Mit gondol, mivel érdemelte ki ezt a minősítést?

Szívóssággal, kitartással, folyamatos önképzéssel, figyelve a világ változásaira, figyelemmel kísérve az újdonságokat. A termékpalettára akkor kerül fel valami, ha én 100%-osan tisztában vagyok vele, hogy az hogy működik, ezzel is megőrizve a hitelességünket. Folyamatosan fejlesztjük a raktári készleteiket is. Van egyfajta szlogenünk is, legalábbis az évek során ránk ragadt. Így szól: ’A Farmcenter Kft. a csodára egy kis türelmet kér, a lehetetlenre pedig 1-2 nap haladékot’.

Mit jelent az Ön számára a Bisnode tanúsítvány? Miért tartja fontosnak azt, hogy évről-évre kommunikálja a piacon pénzügyi stabilitását?

Alapvetően azért fontos, hogy sugározzuk kifelé is, hogy valóban megbízhatóak vagyunk, hiszen sok cég ugyanez mondja el magáról a piacon, mégsem tudják alátámasztani. Fontos, hogy ne csak szakmailag ismerjenek el bennünket, hanem hogy ezt egy független cégminősítő is megteszi. Kommunikáljuk ezt a külföldi partnerek felé is, feltüntettük honlapunkon is, illetve ha személyesen látogat el hozzánk egy partner, kézbe is kapja tőlünk a tanúsítványt.

Az Ön cége azon kevés cégek közé tartozik, amelyek már negyedik éve tartósan jogosultak erre a kiemelkedő minősítésre. Tesznek-e azért, és ha igen, akkor mit, hogy ezt a kiemelkedő státuszt hosszú távon fenn tudják tartani?

Rém egyszerű, a termékek utógondozásával. Sok szakmai kiállításon, konferencián, szakmai továbbképzésen vettünk részt az évek során, habár idén először hagytuk ki az AGROmashEXPO-n történő megjelenést. A növekedés sem mehet a minőség rovására, épp ezért sosem állt szándékomban indokolatlanul óriásira nőni.

Van-e olyan partnere, aki szintén rendelkezik Bisnode tanúsítvánnyal? Amikor potenciális üzletfelek között válogat, milyen szempontokat vesz figyelembe? Fontos számára hogy partnereinél is lássa a tanúsítványt?

Axiál Kft., Kite Zrt, Agro.bio Hungary Kft. és persze vannak kevésbé ismert partnerek is. Sokan keresnek meg minket, hogy az ő terméküket is vegyük fel a palettára. A termékkör bővülése pedig a vevőink számának növekedésével jár, hiszen egyre szélesebb körben tudjuk a keresletet kielégíteni. Amennyiben új vásárlóról van szó, akkor első időszakban előreutalásos vagy utánvétes fizetés lehetséges, később fizetési morál alapján változhat a helyzet. Aki egy kicsit is gyanús vagy megkérdőjelezhető, annak utánanézünk, természetesen nem csak kizárólag annak, hogy rendelkeznek-e Bisnode Tanúsítvánnyal, hanem egyéb adatoknak is.

Cégével jelen van a nemzetközi piacon? Mely országokkal áll üzleti kapcsolatban? Nemzetközi viszonylatban fel tudta már használni a tanúsítványt?

Több külföldi gyártó (amerikai, dán, belga, francia, német olasz, stb.) kiemelt képviseletét is ellátjuk, forgalmazzuk termékeiket. A nemzetközi partnerek megnézik, figyelembe veszik és tudomásul veszik a tanúsításunkat, úgy gondolom különösebb megjegyzések nélkül saját magukban kipipálják azt, hogy egy stabil, megbízható partnerrel van dolguk.

Mi a tanúsítványhoz köthető legpozitívabb élménye? Megosztana velünk egy történetet, amely a Bisnode tanúsítványhoz köthető?

A legkellemesebb élményem az volt, hogy nem csak jogosult lettem anno a Bisnode Tanúsítvány felhasználására, hanem arra, hogy idővel sikerült elérnünk a ’AAA’ (Tripla A) kategóriát, amire Magyarországon csupán a cégek 0,63 %-a lehet jogosult.

Végül a céggel kapcsolatos jövőbeli terveiről szeretnék érdeklődni, amennyiben ebbe enged belelátást: milyen tervei vannak a jövőre nézve? Külföldi terjeszkedés, tevékenység bővítése, stabilitás megőrzése?

Több újdonságon is gondolkodunk, többek között nevünkhöz fűződő baktérium adapterek és vetőgép adapterek fejlesztésére is koncentrálunk. Továbbra is prioritást élvez a minél hamarabbi teljesítése a felmerülő vásárlói igényeknek. Külföldön nincs már nagyon hova terjeszkednünk, ugyanis folyamatosan jelen vagyunk termékeinkkel főleg a szlovák és cseh piacon, illetve egész Európára kiterjed a termékkereskedelmünk. Végül, de nem utolsó sorban szeretném, ha év végére megújulna a weboldalunk, olyan formában, ahogy én azt elképzeltem.

Európa legelterjedtebb cégminősítése

Európa legelterjedtebb cégminősítése

Alapozza meg a hosszútávú bizalmat üzleti kapcsolataiban a Bisnode Tanúsítvány segítségével

  • Mutassa meg vállalkozása pénzügyi stabilitását, megbízhatóságát és alacsony kockázatosságát
  • Tartozzon Magyarország elit cégeinek 9,82%-ba, akik jogosultak a Bisnode Tanúsítványra

Értesüljön a legfrissebb gazdasági és üzleti hírekről