22 febr. 2021

Javult a fizetési morál, 2020-ban több számlát rendeztek időben, mint 2019-ben
Kevesebb cég, kevesebb számlát állított ki 2020-ban az előző évhez képest, de javult a fizetési morál: a kiállított számlák közel háromnegyedét időben rendezték, és kisebb mértékű lett az átlagos késés is. Csaknem egyező arányban esett 2020 során a cégek és a kiállított számlák száma is előző évhez képest.
Esett az átlagos késedelem is: 15-ről 14 napra, igaz, a fizetési határidő is emelkedett egy nappal a 2019-es adatokhoz képest. A fizetési morál javulását jelzi, hogy jelentősen csökkent az extrémül késve fizetett számlák aránya: a két hónapon túli késések esetében egy százalék alá, a három hónapon túli késések esetében fél százalék alá. A lejáratig kifizetett számlák aránya is emelkedett, és megközelítette a 75 százalékot.
Iparági bontásban vizsgálva a határidőre kifizetett számlák legalább 56 százalékát minden iparágban kifizették. A leglazábban a Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ágazatban kezelték a fizetési határidőt, itt a számlák csupán 56,5 százaléka esetében érkezett meg időben az ellenérték. Ez már csak azért is érdekes, mert közben itt volt a leghosszabb, 41 nap, az átlagos fizetési határidő. Ez alapján szinte magától értetődik, hogy a pénzhez jutási idő is itt volt a legmagasabb: 56 napos.
A legpontosabb fizető ágazat továbbra is a Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása lett, amely toronymagasan vezet, mivel a számlák 94 százalékát rendezték időben. Előnye 10 százalékos a második helyen álló Kiskereskedelem (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) területtel szemben is.
Az alábbi diagrammon egyértelműen látható a 2019-es és 2020-as fizetési morál alakulása, azaz a lejáratig kifizetett számlák darab aránya az első és az utolsó három ágazat tekintetében. Érdekességképpen a covid által legsúlyosabban érintett ágazatok is ábrázolásra kerültek.
image1y0m.png

Az átlagos fizetési határidőt a Humán-egészségügyi, szociális ellátás, az Egyéb szolgáltatás, illetve a Művészet, szórakoztatás, szabad idő területein volt a legrövidebb: 13-13 nap. A legtöbbet is az utóbbi ágazatban késtek, átlagosan 22 nappal lépték túl a határidőt. A leggyorsabban a Gumitermék gyártása és a Kiskereskedelem területén rendezték a számlákat, mindkettőnél csak 11 napos átlagos késést regisztrált a Bisnode.

Pénzükhöz a leggyorsabban – 27 nap alatt – az Egyéb szolgáltatások területén jutottak a szállítók. A pénzhez jutási idő egyébként összesen hat ágazatnál volt kevesebb, mint egy hónap, az előbbin kívül a Bútorgyártás, a Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása, az Információ, kommunikáció, az Oktatás valamint a Humán-egészségügyi, szociális ellátás esetében.
A pénzhez jutási időt területi alapon vizsgálva Nógrád megye vezet 35 nappal, és Somogy zárja a sort 48-cal. Somogy a sereghajtó a fizetés pontosságát nézve is, itt csak a számlák 64 százalékát rendezték időben. A legpontosabban Tolna megyében fizettek, ahol a számlák 89 százalékának ellenértéke érkezett be határidőre, de úgy tűnik, hogy aki késett, az sokat késett, mert itt volt a legmagasabb – 18 nap – az átlagos késés ideje. A legkevesebb késés 12 nap volt, ez Zala, Vas, Nógrád, Békés és Bács-Kiskun megyében is megegyezett. Több megyében is megegyezett az átlagos legalacsonyabb fizetési határidő is, ami 2020 negyedik negyedévének végén 23 nap volt Budapesten, Pest megyében, Baranyában, Csongrád-Csanádban és Nógrádban. A legmegengedőbbek a somogyi vállalkozások voltak, akik 35 napos átlagos fizetési határidőt szabtak megrendelőiknek.
D&B Webshop

D&B Webshop

Külföldi és belföldi céginformációk és cégminősítések egyszerűen Webshopunkban

Ellenőrizze ügyfeleit és potenciális partnereit, hozzon adatokon alapuló, magabiztos és kockázatmentes döntéseket cége érdekében.

Letölthető eseti cégriportok:

Ha csak egy vállalkozás - legyen szó külföldi, akár belföldi szervezetről- kockázatosságát, pénzügyi helyzetét vagy hitelképességét szeretné megvizsgálni, akkor válassza a letölthető eseti cégriportokat. 

Online céginformációs rendszer:

Amennyiben egyszerre több cégelemzésre is szüksége van, válassza a hosszabb távú megoldást és vásároljon D&B Credit Reporter előfizetést.

Irány a Webshop