18 febr. 2020

Koronavírus: hatása a világgazdaságra

A koronavírusról szóló hírek hetek óta uralják a címlapokat. A föld lakosságára nézve a vírus terjedése tragikus következményekkel jár, de kihatása van a globális gazdasági folyamatokra is. Kína számtalan vállalatot szolgál ki világszerte exporttevékenységével, amelynek következtében az ország arra kényszerül, hogy biztosítsa saját ellátási láncát annak érdekében, hogy ne kerüljön a jelenleginél is szorultabb helyzetbe.

Ebben a cikkben megtalálhatja a koronavírus megjelenésével kapcsolatos legfontosabb információkat és számos tippet olvashat az ellátási lánc védelmével kapcsolatosan.

A témában a Dun & Bradstreet egy átfogó jelentést tett közzé, amely kiemeli a koronavírus elterjedésének a globális gazdaságra gyakorolt ​​lehetséges hatásait. A jelentés célja, hogy segítse a kínai üzleti partnerekkel rendelkező vállalatokat az üzleti életben, valamint az ellátási láncra gyakorolt ​​kockázatok és hatások felmérésében. A jelentés mögött a Dun & Bradstreet közgazdászai és elemzői állnak. Adatokat, megállapításokat és ajánlásokat tartalmaz a kockázatértékeléshez, ha az ellátási láncban a koronavírus elterjedése következtében fennakadások vannak.

A legfontosabb tények összefoglalva

A vírus megjelenése

A koronavírus 2020 januárjában Kína egyik központi tartományának (Hupej) központjából, Vuhanból indult, majd gyorsan elterjedt a régióban és hamarosan Kína 18 másik tartományában is észleltek új megbetegedéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben, a Covid-19 hivatalos nevet adta a vírusnak.

A hatóságok reakciója

A kínai kormány arra kényszerítette az éreintett tartomány számos vállalatát, hogy állítsák le a termelést és zárják be kapuikat, amely intézkedésnek már most érzékelhető, jelentős hatása volt a kínai gazdaságra és minden olyan vállalatra, amely kínai beszállítókkal rendelkezik.

Az érintett régiók

A Dun & Bradstreet adatai szerint a kínai vállalatok több mint 90% -a - vírus elterjedésének következtében- gazdasági intézkedésekkel súlytott régiókban található. Körülbelül 50 000 leányvállalatról és fióktelepről van szó és Guangdong, Jiangsu, Zhejiang, Peking és Shandong tartományok teszik ki a teljes foglalkoztatás 50% -át és a kínai gazdaság értékesítési volumenének 48% -át.

Kínának -mint exportországnak- globális szinten több, mint 51 000 vállalatnak, köztük 163 db Fortune-1000-es (árbevétel alapján rangsorolt 1000 legnagyobb amerikai vállalat) van egy, vagy több első körös (Tier 1-es) beszállítója az érintett régiókban. Világszerte legalább 5 millió vállalat (beleértve a 938 db Fortune-1000-es céget is) rendelkezik egy vagy több második körös (Tier 2-es) beszállítóval az érintett tartományokban.

Az érintett ágazatok

A koronavírus negatív hatásainak leginkább kitett öt ágazat a szolgáltatások, a nagykereskedelem, a gyártás, a kiskereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások területe. Ezekben az ágazatokban, az érintett tartományokban működő vállalatok több mint 80% -a tevékenykedik. A szolgáltatások, a nagykereskedelem és a gyártás az összes vállalat kb. 65% -át teszik ki.

Az előrejelzések

Még túl korai lenne pontosan felmérni a koronavírus kitörésének a világgazdaságra gyakorolt ​​hatását. A múltban kitört járványok tapasztalatai azonban hozzájárulnak a régió rövid és középtávú gazdasági helyzetére vonatkozó különféle forgatókönyveinek kidolgozásához. Ez lehetővé teszi a kockázatok és a vállalkozásokra gyakorolt ​​lehetséges következmények felmérését.

Hogyan védjük meg az ellátási láncot?

A koronavírus terjedésenek gazdaságra gyakorolt hatása mind Kínában, mind világszerte  továbbra sem világos. Ezért a Dun & Bradstreet javasolja a Kínával összeköttetésben álló összes társaságnak, hogy hajtsa végre a következő intézkedéseket a kockázatok lehető legkisebb mértékűre való csökkentése érdekében.

Rövid távú intézkedések

  • Dolgozzon ki kockázat alapú értékelési folyamatot, amely figyelemmel kíséri az ellátási lánc termelékenységét befolyásoló összes kockázatot.
  • Ellenőrizze beszállítóinak a szállítóit. Győződjön meg arról, hogy ezeknek a cégeknek sem lehet negatív hatása cége zökkenőmentes működésére.
  • Monitorozza az ellátási láncot folyamatosan. Győződjön meg róla, hogy tisztában van a Tier 1-es és Tier 2-es beszállítói okozta lehetséges kockázatokkal. Ezzel biztosítva teljes rálátást az ellátási láncra.
  • Keressen alternatív beszállítókat, amelyek székhelye nem az érintett régiókban található. Így diverzifikálhatja ellátási láncát, és ezzel lehetővé teheti, hogy ne függjön egyetlen szállítótól vagy földrajzi régiótól sem.

Hosszú távú intézkedések

  • Készítsen irányelveket és vészhelyzeti terveket az ellátási lánc menedzsment számára. Keressen alternatív szállítókat a különféle földrajzi régiókból, a zavartalan működés érdekében. Fontolja meg a kettős beszerzést is a szállítási lánc kritikus alkotóelemei számára.
  • Rendszeresen ellenőrizze stratégiáját és mindig vegye figyelembe a változásokat a vállalaton belül és a környezetében is.
 
 
A jelentésről készült webinárt, az alábbi linkre kattintva tekintheti meg ingyenesen 
 
A videó egy ingyenes regisztráció után érhető el. A videó nyelve angol.
 
 
 

A jelentés PDF formátumban

Töltse le a teljes jelentést ingyenesen PDF formátumban. A jelentés változatos grafikákon és táblázatokon keresztül mutatja be a jelenlegi gazdasági helyzetet és a vírus kitörésének hatásait.

A jelentés nyelve angol.

Kattintson és töltse le a jelentést

 

 

D&B Webshop

D&B Webshop

Külföldi és belföldi céginformációk és cégminősítések egyszerűen Webshopunkban

Ellenőrizze ügyfeleit és potenciális partnereit, hozzon adatokon alapuló, magabiztos és kockázatmentes döntéseket cége érdekében.

Letölthető eseti cégriportok:

Ha csak egy vállalkozás - legyen szó külföldi, akár belföldi szervezetről- kockázatosságát, pénzügyi helyzetét vagy hitelképességét szeretné megvizsgálni, akkor válassza a letölthető eseti cégriportokat. 

Online céginformációs rendszer:

Amennyiben egyszerre több cégelemzésre is szüksége van, válassza a hosszabb távú megoldást és vásároljon D&B Credit Reporter előfizetést.

Irány a Webshop