A magasépítők a legrizikósabbak az építőiparban

12 aug. 2015

Az elmúlt időszakban egyre több hír jelent meg arról, hogy javul az építőipar helyzete, melyet az új erőre kapó ingatlankereslet is segít. Jó hír, hogy az elmúlt időszakban a felszámolások és kényszertörlések száma is csökkent, és 2015 végére további csökkenés várható.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az iparág bedőlési aránya még így is jóval magasabb, mint a legtöbb szektor esetében. Amennyiben a mély-, a magasépítőket és az építőipari szakmunkásokat külön-külön vizsgáljuk, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy a magasépítők a legrizikósabbak, itt ugyanis a cégek bedőlési aránya közel 5 %, azaz egy éven belül 100 cégből 5 szűnik meg fizetésképtelenség miatt, ami az országos érték közel duplája.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az elmúlt években lényegesen csökkent az építőiparban a lánctartozások mértéke. A szövetség legfrissebb felmérése alapján a 3 éve még 400 milliárd forintnyi lánctartozás a felére csökkent, és bár a cégek követeléseik húsz százalékához most sem jutnak hozzá időben, azok nagy részét behajthatónak minősítik.

A helyzet javulásának a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint az is az oka, hogy az építőipari regisztráció bevezetésének köszönhetően az ágazatban sikerült az alvócégeket bezárni, továbbá létrejött a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv, mely az építészeti-műszaki tervezési, építési és kivitelezési szerződések teljesítéséből adódó vitákkal kapcsolatban el tud járni.

A KSH júliusban közzétett tájékoztatója szerint májusban az építőipar termelése 2,3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál, és az első öt hónapban az építőipari termelés 7,7%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az adatok tehát pozitív trendeket mutatnak, és az ingatlanok után megnövekvő kereslet remélhetőleg tovább kedvez majd a szektornak. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a vendéglátás után az építőipar a második legnagyobb bedőlési arányú szektor, azaz a cégszámhoz viszonyítva rengeteg cég kerül csődeljárás vagy felszámolás alá. A Bisnode, nemzetközi cégminősítő ezért feltérképezte az építőipar teljesítményét. Az elemzés a magas és mélyépítéssel, valamint az építőipari szakmunkákkal foglalkozó cégek teljesítményét vizsgálja.

Az építőipar minden területén fogynak a cégek

Az elmúlt években – a többi iparághoz hasonlóan – az építőipari vállalkozások száma is csökkent. Jelenleg közel 50 ezer vállalkozás van építőipar főtevékenységgel bejegyezve, de számuk évről évre kevesebb annak ellenére, hogy a kiskereskedelmi szektor és a szolgáltató szektor (Szakmai, tudományos, műszaki főtevékenységgel bejegyzett cégek) után az építőipar az egyik legnagyobb ágazat Magyarországon.

Az elmúlt években az építőipar minden területén csökkent a cégek száma. A mélyépítés tekinthető a legstabilabbnak, szerkezetileg ugyanis itt történt a cégek számának legkisebb mértékű csökkenése. A magasépítésben 2015-ben több mint 5 %-kal csökkent a vállalkozások száma, míg 2015 elején az építőipari szakmunkák terén majdnem ugyanennyivel, azaz 4,76 %-kal kevesebb vállalkozást regisztráltak, mint egy évvel korábban, derül ki a Bisnode adataiból.

Működő társas vállalkozások számának alakulása az építőipar különböző területein

Kevés felszámolás várható 2015-re

Amennyiben az év első hét hónapjára jellemző adatokból a 2015-ös felszámolási és végelszámolási számokat megbecsüljük, azt láthatjuk, hogy nagyrészt pozitív tendenciák jellemzik az építőipar összes területét a felszámolások és a végelszámolások tekintetében. A jelenlegi adatok alapján csupán az építőipari szakmunkát végző cégek végelszámolásának számában várható növekedés 2014-ről 2015-re, az összes többi területen előreláthatólag csökkenés következik be mind a felszámolások, mind pedig a végelszámolások tekintetében.

Az év első 7 hónapjára jellemző alacsony kényszertörlési adatok alapján számuk várhatóan az év végére sem növekszik meg. Amennyiben az építőiparban nem történik drasztikus szabályozási beavatkozás vagy hirtelen keresletcsökkenés, az építőiparban várhatóan jóval stabilabb cégszerkezet kialakulása várható, melyet az ÉVOSZ és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai is alátámasztanak.

Az építőiparban a legtöbb céget tavaly a magasépítés területén számolták fel, szám szerint több mint 1200-at, míg a mélyépítés terén nagyságrendileg 250 felszámolás történt. A 2015-ös év a magasépítés és az építőipari szakmunka területén várhatóan hasonló felszámolási számokat hoz majd, a jelen becslések szerint ugyanis valamivel több, mint 700 felszámolás várható mindkét területen. Idén már közel 200 céget végelszámoltak az építőipari szakmunkával foglalkozó vállalkozások közül, míg tavaly összesen 250 körül volt a végelszámolások száma. Ebből következik, hogy nagy valószínűséggel idén több végelszámolást indítanak majd ezen a területen, mint az ezt megelőző évben.

Felszámolások számának várható alakulása 2015-ben

Végelszámolások számának várható alakulása 2015-ben

2015-ben várhatóan a cégek száma is csökkenni fog, ami nem meglepő, mivel a többi iparágban is ez a trend jellemző. 2014-ben a teljes építőiparban még több, mint 3000 cég alakult, ebből a legtöbb a magasépítés területén. 2015-re a tavalyinál várhatóan valamivel kevesebb, 2700-2800 új cég alakulása várható. Ha az építőiparon belül a tendencia marad, a legnagyobb mértékben az építőipari szakmunkát végző új cégek száma fog csökkenni, de még itt is 1000 feletti új cég alakulása várható 2015-re.

Új cégek számának várható alakulása 2015-ben

A bedőlési arányok tekintetében a mélyépítéssel foglalkozó vállalkozások fizetésképtelenné válásának aránya 2,67%, tehát az országos bedőlési index (2,65 %) körül mozog, derül ki a Bisnode adataiból. Az építőipari szakmunkával foglalkozó vállalkozások bedőlési indexe 2,93 %-os értékkel mérsékelten ugyan, de meghaladja az országos átlagot, míg a magasépítők esetében ez a szám 4,60 %-os értékkel jóval magasabb az országos középértéknél. Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere kiemelte, hogy az építőiparra jellemző pozitív trendek üdvözölendők, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szektor hosszú ideig vezette a legkockázatosabb iparágak listáját, jelenleg is kizárólag a vendéglátás előzi meg kockázatosság tekintetében. Minden üzletkötés előtt alapos cégminősítést javasol a szakember, amihez szerencsére ma már nem kell bonyolult matematikai műveleteket végezni, és minden egyes információt külön-külön feldolgozni, hanem egy mutatószámba sűrítve láthatják a cégek üzleti partnerük kockázatosságának mértékét.

Bedőlési arányok alakulása 2015. augusztus 1-jén az építőipar különböző területein

A legnagyobbak utakat építenek

A Bisnode elemzésből kiderül továbbá, hogy a szektorban tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített, több mint 547 milliárd forintos forgalma az ágazat 2014-es teljes árbevételének alig több mint 15 százalékát adja, és felülreprezentáltak közöttük a mélyépítéssel foglalkozó vállalkozások. A 10 legnagyobb építőipar cég mindegyike nyereséget könyvelt el 2014-ben, összesített adózás előtti eredményük a 26 milliárd forintot is meghaladta.

Javuló tendencia jellemzi az építőipart, de a magas bedőlési arányok miatt továbbra is alapos körültekintés szükséges a szektor szereplőivel való üzletkötés esetén, különösen a magasépítés területén tevékenykedő cégek esetében. Itt ugyanis egy éven belül 100-ból közel 5 cég bedől, ezért szerződéskötés esetén elengedhetetlen egy alapos cégminősítés a biztonságos üzletkötéshez. Az eddigi adatok alapján a 2015-ös év javulást hoz a szektorban, csökken a felszámolások, kényszertörlések száma, és keresletélénkülés is jellemzi a piacot.

A Bisnode csoport azokat a társas vállalkozásokat elemezte, amelyek főtevékenységként (TEÁOR-szám: 41, 42 és 43 kezdetű) valamilyen építőipari ágazatot tüntettek fel.