27 ápr. 2021

Minden megyében nőtt a cégek száma tavalyhoz képest

Több mint két százalékkal több cég működött Magyarországon 2021 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest. Alig akadt olyan ipari ágazat, ahol, ne bővült volna a vállalkozások száma, de az összes megyében is emelkedett ez az érték - derül ki a Dun & Bradstreet legfrissebb negyedéves adataiból.

Nőtt a cégek száma 2021 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, az időszak végén működő 495 549 vállalkozás 2,2 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. Több mind negyedével több új céget alapítottak, közel felével (48,2 százalék) csökkent a megszűnő cégek, 6,4 százalékkal a felszámolások, 22 százalékkal a végelszámolások és 89 százalékkal a kényszertörlések száma – derül ki a Dun & Bradstreet március végi adataiból.

Az iparágakat tekintve összesen nyolc területen csökkent a cégek száma (Textilipar; Fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása; Gumitermék gyártása; Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása; Oktatás; Művészet, szórakoztatás, szabad idő; Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; Papíripar), az összes többiben több vállalkozás működött, mint az egy évvel korábbi időszakban.

A legnagyobb, 8,8 százalékos növekedést az építőiparban regisztrálta a Dun & Bradstreet, az ágazatban ezzel 4470-nel több ( összesen 55 220 vállalkozás működött), mint 2020 első negyedévében. Az arányaiban legnagyobb 2,85 százalékos esés a papíriparban volt megfigyelhető, ahol 95-tel csökkent a cégek száma, de számszerűleg vizsgálva az oktatási ágazatban volt a legnagyobb az esés, ahol 177-tel kevesebb a cég működött a vizsgált időszak végén (ez 1,85 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve).

imagel4oun.png

A cégalapítási kedv is nyolc ágazatban csökkent: a legnagyobb arányban (55,6 százalékkal) a Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás területen esett vissza az újonnan alapított cégek száma. Ugyanakkor három ágazatban is három számjegyű volt a növekedés aránya: az Egyéb feldolgozóipari tevékenység területén 210 százalékkal, a Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás területén 200 százalékkal, a Pénzügyi, biztosítási tevékenység területén pedig 155,7 százalékkal több új cég létrejöttét regisztrálta a Dun & Bradstreet március végéig a tavalyi hasonló időszakoz képest.

Az arányaiban hatalmasnak tűnő növekedés azonban csalóka: a Közigazgatás védelem, kötelező társadalombiztosítás területén már néggyel több újonnan alapított cég is elég volt a fenti kiemelkedő értékhez, míg az Egyéb feldolgozóipari tevékenységnél ez 21-gyel, a Pénzügyi, biztosítási tevékenységnél pedig 246-tal több új alapítást jelentett.  Darabszámra a legtöbb új vállalkozás az építőiparban jött létre idén március végéig: 2139. Ez 581-gyel (37,3 százalékkal) több mint tavaly.

A legtöbb cég a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén szűnt meg (785), a felszámolások száma az Építőiparban (292) volt a legmagasabb, csődből viszont csupán hat ágazatban (Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, Papíripar, Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása, Építőipar, Információ, kommunikáció, Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység) regisztrált egy-egy darabot az idei első negyedévben a Dun & Bradstreet. A legtöbb végelszámolás (865) és kényszertörlés (59) a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatban volt, de mindkét érték jelentős csökkenést mutat tavalyoz képest.

A cégek számának alakulását területi alapon vizsgálva az látható, hogy továbbra is külön kategóriát képvisel a főváros és Pest megye a többi megyéhez képest. Budapesten működött az összes hazai cég 39, Pest megyében pedig 16 százaléka, szám szerint 191 631, illetve 78 200. A fővárosban működő vállalkozások száma 1,8 százalékkal, a Pest megyeieké pedig 2,9 százalékkal bővült tavalyhoz képest.

imagey33ft.png

A megyék közül is mindegyikben több cég működött az év első három hónapjában, mint a tavalyi hasonló időszakban, arányaiban a legnagyobb 3,8 százalékos változást Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálta a Dun & Bradstreet. A megyéket a főváros és Pest megyétől külön vizsgálva egyébként Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb működő vállalkozás (19 111), a legkevesebb pedig Nógrádban (4422).

A cégalapítási kedv is a fővárosban volt a legmagasabb, ahol 3644 új vállalkozást hoztak létre, a sereghajtó ebben is Nógrád megye volt 96-tal.