Gazdasági elemzés

Monitoring? Persze! Monitoring!

25 jún. 2018

Alapadat monitoring, negatív eseményfigyelés, kockázati monitoring, csődfigyelés. Csak néhány fogalom a kockázatkezelés világából, de mit is jelentenek ezek a kifejezések a gyakorlatban?

Folyamatos, ismétlődő vagy időszakonkénti követése, ellenőrzése, megfigyelése valamely folyamatnak.  Talán így lehetne a legegyszerűbben meghatározni a monitoring jelentését. (Itt jegyeznénk meg, hogy aki Facebook-ot használ, szintén használ egyben monitoring szolgáltatást is, hiszen a bekövetett oldalakkal vagy személyekkel kapcsolatos változást mindenki nyomon tudja kísérni).

A pénzügyi kockázatkezelés területén azonban más jelentéstartalomról van szó, hiszen abban az esetben, amikor egy vállalkozás (legyen az mikro méretű vagy akár multinacionális nagyvállalat) egy másik vállalkozással tervezi üzleti kapcsolatát (legyen a beszállító, szolgáltató, vagy akár új ügyfél) rendkívül hasznos, ha tájékozódik az adott cégről vagy vállalkozóról elérhető információkról, adatokról. Mire gondolunk? 

  • milyen tulajdonosi háttérrel rendelkezik
  • ezek a tulajdonosok kapcsolódnak-e olyan más vállalkozásokhoz, amelyek csődbe mentek, felszámolás vagy végelszámolás indult ellenük
  • hogyan fizeti a számláit üzleti partnereinek 
  • milyen pénzügyi kockázattal jár a vele történő üzletkötés

Ilyen, sőt még ezeknél sokkal bővebb információkhoz egy jobb internet+TV előfizetési éves díjért bármikor hozzá lehet férni. Ám mi történik akkor, ha nincs idő, energia ezeket a változásokat egyenként, cégenként ellenőrizni?

Nos ekkor jöhet a monitoring. 

Mivel bármely magyar vállalkozásról igényelhető változásfigyelés, ezért csak azt kell tudni,  hogy kire / mely cégre, szervezetre vagyunk kíváncsiak és utána már csak az adatok dolgoznak a háttérben. Amint bármilyen olyan esemény történik egy vállalkozás életében, mely az

  • alapadatait (cégnév, székhely, képviseletre jogosultak, tulajdonosok, stb.)
  • pénzügyi kockázatát érinti
  • vagy működését negatívan befolyásoló esemény történik (felszámolás, végelszámolás, csőd),

arról email-ben értesülhetünk heti vagy napi rendszerességgel, így csak - az esetlegesen beavatkozást vagy óvatosságot igénylő - fontosabb információkat kapjuk meg.

Értesüljön a legfrissebb gazdasági és üzleti hírekről