Nem tudunk lépést tartani a szigorúbb számlafizetési határidőkkel

05 okt. 2017

Kevesebb számlát sikerül időben kifizetnie a magyarországi cégeknek, ám ha már késünk, legalább kevesebbet, mint korábban. Átlagosan 15,5 napig várakoztatjuk ügyfeleinket a határidő lejárta után amennyiben nem azok közé tartozunk, akik időben teljesítik kötelezettségeiket.

A legfrissebb adatok alapján úgy tűnik nem tudták tartani a lépést a vállalatok a szigorodó fizetési határidőkkel 2017 első félévében, így 4,37 százalékponttal romlott a határidőben fizetett számlák aránya Magyarországon az egy évvel korábbi azonos periódushoz képest.

Határidőben és késve fizetett számlák arányának alakulása 2015, 2016 és 2017 első félévében

Országosan a számlák 61,5 százaléka került időben kifizetésre a vizsgált periódus ismert adatai alapján, ami az elmúlt két év kiemelkedően jó – 66 százalék körüli – eredménye után egy jelentősebb visszaesésnek mondható, hiszen több mint két százalékponttal süllyedt a 2014-es szint alá a mutató. A negatív jelenség fő okai között állhat, hogy az átlagos fizetési határidő a tavalyi lazítás után ismét szigorodott és 26,7 napra csökkent. Azonban ha megnézzük a 2015-ös év adatait akkor ez önmagában nem kellene hogy ilyen visszaesést okozzon, hiszen két évvel ezelőtt csak minimálisan volt tágabb a határidő mégis jóval több számla került időben kifizetésre, tehát vélhetően a vállalatok magatartása is változott az elmúlt időszakban -  tette hozzá Keleti József a Bisnode Magyarország Country Managere.

Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye cégei kapják a leghosszabb fizetési határidőt üzletfeleiktől számláikra. Esetükben a számla kiállítása és lejárata között átlagosan több mint 30 nap telik el. Az első kettő esetében viszont így is jóval az országos átlag alatt alakultak a határidőben kifizetett számlák arányszámai, rendre 55,5 és 57,7 százalékos mért számokkal. A legkisebb – 23 nap körüli – átlagos számlafizetési határidőkkel pedig Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megye vállalkozásainak kell számolniuk, közülük viszont csak Baranya teljesített átlagon alul a határidő betartása tekintetében.

Hol is történt jelentősebb módosulás?

A Bisnode adatai alapján az időben fizetés aránya a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat területén a legmagasabb, míg a legalacsonyabb értékek a bútorgyártás iparágában voltak tapasztalhatók. Ezek a területek egy évvel korábban is hasonlóan teljesítettek, ám a szállítás, raktározás TEAOR száma alá tartozó tevékenységek számlafizetési szokásait illetően ugyanezt nem mondhatjuk el, mivel 11 százalékpontot romlott az iparági teljesítmény ilyen tekintetben. Szintén több százalékpontos negatív változás történt a textilipar, a kiskereskedelem, a gumitermék gyártása, és az építőipar ágazataiban.

Területileg tovább vizsgálva a szóródást és a teljesítményeket, széthúzást tapasztalhatunk, ugyanis erősebben eltávolodott egymástól a legjobban és legrosszabbul teljesítő magyar megye a késve fizetések tekintetében.

Megyék, ahol a határidőben fizetett számlák aránya a legalacsonyabb volt 2017 első félévében

Sorrend

Megye

Határidőben fizetett számlák aránya 2016 első félévében

Határidőben fizetett számlák aránya 2017 első félévében

1.

Vas megye

62,11%

54,78%

2.

Zala megye

71,71%

55,12%

3.

Somogy megye

60,27%

55,50%

4.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

67,77%

57,73%

5.

Nógrád megye

61,57%

58,11%

 

A 2017 első felében legjobban teljesítő Heves megye 71,34 százalékos mutatóval közel van a tavalyi év azonos időszakában első helyezett Zala megye 71,71 százalékához, azonban a negatív lista élén végző Vas megye, több mint 5 százalékponttal múlta alul a tavalyi sereghajtót. Érdekesség még, hogy úgy került a negatív lista dobogójára három legkeletibb megyénk, hogy a korábban már említett Zala a legjobban fizető éllovasok közül csúszott le idáig, 16,58 százalékpontos visszaesés után.

Pozitív változás is történt az év júniusáig tartó időszak fizetési szokásainak tekintetében. Az átlagos fizetési határidő szűkülése és a nem időben kifizetett számlák arányának növekedése mellett ugyanis csökkent az átlagos késedelem. Bár az utólag rendezett számlák átlagos késedelme 2016 első két negyedévében különösen magas volt, az idei érték a 2015-ös 15,7 napos várakozási időnél is alacsonyabb. Érdemes megjegyezni azonban, hogy a 90 napnál is hosszabb nemfizetéssel kiegyenlített számlák értéke és darabszáma nem csökkent. Arányuk viszont szerencsére továbbra is elenyésző.

Az átlagos fizetési határidő és késedelem alakulása (napokban)

Mikor is juthatunk tehát a gyakorlatban a pénzünkhöz?

A Bisnode rendszeresen vizsgálja az átlagos pénzhez jutási idők területi és iparági megoszlásait a magyar gazdaságban. A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a gépiparban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékeket gyártó cégek körében lehet kalkulálni, ám még egy évvel korábban mindhárom terület, 2017 első félévében csak az utolsóként említett elektronikai piac érte el a 40 napos átlagos határidőt. A legrövidebb terminusban részesülő ágazatok pedig a művészet, szórakoztatás, szabadidő és bútorgyártás területén működő cégek 15 napos számlakiegyenlítési kötelezettséggel.

Nem meglepő tehát, hogy a leggyorsabban épp az utóbbi iparágban lehetett pénzhez jutni a 2017 júniusáig tartó időszakban. A pozitív lista élére nem azért került ez a szektor, mert alacsony átlagos késedelmet produkált: a 28 napos pénzhez jutási idő az előbbiek alapján jól látszik, hogy 13 napos késedelmet jelent. Ennél rövidebb csúszással fizettek a vállalatok szállítóiknak hét iparágban is; ezek az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, textilipar, fafeldolgozás, fonottáru gyártása, kiskereskedelem, szállítás, raktározás, oktatás és egyéb szolgáltatás területei.

Iparágak, melyekkel szemben a leggyorsabban lehet pénzhez jutni 2016 és 2017 első félévében

Sorrend Ágazat Átlagos pénzhez jutási idő késő cégek esetén (napokban) 2016 első félévében Átlagos pénzhez jutási idő késő cégek esetén (napokban) 2017 első félévében
 

Bútorgyártás

36

28

2.

Egyéb szolgáltatás

33

30

3.

Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása

68

31

4.

Oktatás

32

32

5.

Gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása

46

32

 

Természesetesen ezeket a számokat a kiindulási, eredeti határidőkkel együtt érdemes vizsgálni, ugyanis értelemszerűen könnyebben elérjük a 13 napos csúszást egy olyan iparágban, ahol eleve szigorúbbak voltak a fizetési határidő feltételei, így lehetséges az, hogy az bútorgyártásban még az 50 százalékot sem éri el a lejárat előtt fizetett számlák aránya. Fenntartásokkal kell tehát kezelni ezeket az eredményeket és komplex módon, további mutatókkal kiegészítve lehet csak megfelelően felhasználni a kapott adatokat. A tavalyi évhez hasonlóan a toplistán maradt a fafeldolgozás és oktatás iparága is, és becsatlakozott hozzájuk két újabb terület, melyek esetében a késők is átlagosan 30 nap körüli fizetéssel abszolválják kötelezettségüket.

Iparágak, melyekkel szemben a legtovább tart pénzhez jutni 2016 és 2017 első félévében

Sorrend

Ágazat

Átlagos pénzhez jutási idő késő cégek esetén (napokban) 2016 első félévében

Átlagos pénzhez jutási idő késő cégek esetén (napokban) 2017 első félévében

1.

Papíripar

59

56

2.

Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása

63

55

3.

Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás

55

54

4.

Gépipar

58

52

5.

Ingatlanügyletek

54

50

 

A negatív lista sem hozott különösebben meglepő eredményeket, a kiinduló legnagyobb fizetési határidővel rendelkező iparágaknál a leghosszabb az átlagos pénzhez jutási idő is. A tavalyi évhez képest viszont kisebb sorrendi változások történtek, így a legkésőbb fizető iparág is átlagosan 56 napon belül rendezi tartozását, ami jelentősen jobb az egy évvel korábban mért negatív csúcsnál. Az ingatlanügyletek a gépjárműipart leváltva felkerült a negatív listára, viszont a lejáratig fizetett számlák aránya 60 százalék fölött maradt itt is; igaz 29 napos átlagos késedelemmel messze a legrosszabb eredményt produkálták az itt késők.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár a vizsgált időszakban átlagosan kevesebb számlát fizettek ki határidőn belül Magyarországon, mint a korábbi években, a későkkel szemben mégsem kellett annyit várni az összeg kiegyenlítésére mint 2015-2016-ban. Mindemellett szokásosan szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az adatok elemzésekor sosem szabad figyelmen kívül hagynunk az iparági sajátosságokat, valamint azt a tényt, hogy az egyes ágazati, illetve regionális karakterisztikák mellett a konkrét potenciális üzletfelek fizetési szokásait és működési sajátosságait is célszerű megvizsgálnni.

Értesüljön a legfrissebb gazdasági és üzleti hírekről