Bisnode adatbázis + Pegazus Díj = A legdinamikusabban fejlődő magyar kkv-k

08 dec. 2017

Idén immár kilencedik alkalommal részesültek Pegazus Díjban Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai: a rangos elismerést idén is összesen harminc kiváló gazdasági teljesítményt nyújtó kis- és középvállalkozás kapta meg. A vállalkozások képviselői kedd este a Four Seasons Gresham Palotában tartott gálán vehették át a díjakat, amelyeket a hagyományoknak megfelelően idén is feltörekvő és piacvezető kategóriában, három földrajzi régió szerint ítéltek oda az adományozók.

Az idei díjazottak a legkülönbözőbb iparágakat képviselik: megtalálhatók közöttük gép- és berendezésgyártó, műanyag- és faipari, élelmiszeripari, nyomdaipari, illetve informatikai tevékenységet végző társaságok csakúgy, mint kábeltévés vagy egészségügyi szolgáltatást nyújtó cégek. Közös jellemzőjük ugyanakkor, hogy az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el, valamennyien legalább öt éve alapított, magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások, amelyek jó likviditási mutatókkal rendelkeznek, és 2016-ban pozitív eredményt értek el (legalább EBITDA-szinten, vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtt).

A Pegazus Díjat évente osztja ki az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektető vállalata, a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója, valamint a Dentons, a világ legnagyobb ügyvédi irodája.

„A Pegazus Díjjal azokat a sikeres, dinamikus kis- és  középvállalkozásokat állítjuk reflektorfénybe, amelyek tehetségük és jó stratégiájuk révén jó úton haladnak ahhoz, hogy a legnagyobb, befutott cégek közé kerüljenek - mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója a díjátadó rendezvényen. – Meggyőződésünk, hogy kiváló példáik bemutatása és elismerése is hozzájárul a hazai gazdaság fő bázisát jelentő kkv-szektor továábi fejlődéséhez.”

„Az idei év olyan szempontból is különleges, hogy a harmincból hét díjazott immár másodszor szerepel a Pegazus Díj nyertesei között – jelentette ki Edward Keller, a Dentons ügyvédi iroda partnere. – Mindez azt mutatja, hogy megfelelő hosszú távú stratégiával egy vállalat magasabb fejlettség mellett is képes kiemelkedő növekedést produkálni. A mostani kedvező gazdasági környezet is jó hátteret teremt az újabb és újabb határok sikeres áttörésére, akár organikus úton következik ez be, akár friss tőkét és módszereket biztosító befektetők bevonásával.”

 

"A növekedés fenntartásának egyik legfontosabb feltétele a megfelelő kockázat- és kintlévőség-kezelés. A Pegazus Díjjal kitüntetett vállalkozásokat ezért cégminősítő megoldásainkkal segítjük abban, hogy magatartásukkal pénzügyi kockázatot jelentő partnereik kiszűrésével hosszabb távon is profitábilis növekedési pályán maradjanak.”

Keleti József ● Country Manager ● Bisnode Magyarország Kft.

Az eseményen az eddigiekhez hasonlóan idén is a „Piacvezető” és a „Feltörekvő” kategóriákban, összesen 30 magyarországi kis- és középvállalatot ismer el díjjal vagy oklevéllel a szakmai zsűri. A legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák. 

 

A „Feltörekvő” kategóriában azok a vállalatok szerepelnek, amelyek árbevétele 2016-ban 1 milliárd és 2,5 milliárd forint között mozgott. E kategória győztesei:

Régió

Cég

Tevékenység

Nyugat-Magyarország

Termoplast Kkt.

Hőre lágyuló műanyagok fröccsöntése

Közép-Magyarország

Digic Pictures Kft.

Animációs filmek készítése

Kelet-Magyarország

Javipa Kft.

Csomagolóanyagok és -eszközök előállítása

 

A „Piacvezető” kategóriába olyan cégek kerültek, amelyek árbevétele 2016-ban már meghaladta a 2,5 milliárd forintot. E kategória győztesei

Régió

Cég Tevékenység

Nyugat-Magyarország

Flexmont Kft.

Szerelés-automatizálás, egyedi gépek és berendezések gyártása

Közép-Magyarország

Prime Rate Kft.

Teljes körű nyomdai tevékenység

Kelet-Magyarország

Nádudvari Élelmiszer Kft.

Tej- és húskészítmények gyártása

 

Minőségi adatok - a Bisnode szerepe a 2017-es Pegazus Díjban

Az eseményen három régió – Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, és Kelet-Magyarország – legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásait díjazták. A helyezettek kiválasztásánál az adott cégek növekedési rátája, az elmúlt években mutatott növekedés intenzitása, valamint a vállalkozások átláthatósága szerepelt szempontként. Idén is két cégméret szerinti kategóriában (a cégek 2016-os árbevételei alapján 500 millió és 2,5 milliárd forint között; illetve 2,5 milliárd forint felett) kaphattak Pegazus Díjat a legdinamikusabb vállalatok. A díjra jelölt cégeket objektív szempontok, nyilvános cégadatok alapján választják ki, pályázni nem lehet.

A Bisnode által rendelkezésre bocsátott nyilvános cégadatok alapján a helyezések végső sorrendjéről az Enterprise Investors szakértői gárdája döntött, figyelembe véve számos kritériumot és a cégek átláthatóságát is. Fentiek alapján tehát a Pegazus Díjat olyan, a feldolgozóiparban vagy a szolgáltatások területén működő vállalkozás nyerhette el, amelyik

  • magyar többségi tulajdonban van
  • legalább öt éve alapították és jelenleg is aktív
  • kielégítő likviditással rendelkezik
  • árbevétele 2016-ban 1 milliárd forint felett volt
  • a 2016-ra vonatkozó EBITDA érték pozitív volt, valamint
  • a 2014-2015 és 2015-2016 időszakokban az adott régió többi cégéhez képest a legnagyobb növekedést érte el.

Természetesen alapvető feltétel volt még, hogy a vállalkozás nem tartozhatott a díjat adományozó cégek és azok tulajdonosai érdekeltségi körébe.

 

Fotó: http://pegazusdij.hu/

Értesüljön a legfrissebb gazdasági és üzleti hírekről