Újabb áttörés az adatbázisokból előállítható okos adatok kapcsán

14 aug. 2019

A Bisnode Magyarország Kft. új, minden eddiginél pontosabb KKV indikátort fejlesztett ki, amellyel a jelenleg nyilvánosan elérhető cégadatokból a piacon egyedülálló mélységig képes vizsgálni a vállalatok tulajdonosi szerkezetét és a cégtulajdonosok közötti kapcsolódásokat.

A tulajdonosi adatok lefedettsége magyarországi viszonylatban a Bisnode-nál a legnagyobb, így a minden eddiginél pontosabb módszer egész céghálók, külföldi és akár állami érdekeltségek felderítését is lehetővé teszi. Ennek következtében a kiterjesztett adatbázis alapján dolgozó algoritmus a jogszabályban meghatározott előírásokhoz leginkább közelítő legpontosabb méretbesorolást nyújtja. A jelenlegi érvényben lévő szabályozások alapján az alkalmazottak száma, forgalom, mérlegfőösszeg, tulajdonviszonyok, partnerségek és kapcsolódások alapján történik a hazai KKV-k besorolása. Számtalan esetben merülhet fel a kérdés, hogy egy vállalat besorolását mennyire lehet pontosan és naprakészen követni. Kevesen tudják, hogy mekkora súlya lehet annak, ha egy kisvállalkozásként besorolt cégről kiderül, hogy valójában egy nagy anyacég tulajdonába tartozik, esetleg állami érdekeltségei is vannak.

Az újonnan kifejlesztett algoritmus képes a komplex cégháló vizsgálatára, beleértve a külföldi tulajdonosi érdekeltségek feltérképezését is, amelyre a jelenlegi fejlesztésnél részletesebb vizsgálati módszert eddig nem alkalmazott senki a hazai piacon.

A Magyarországon bejegyzett vállalkozások családfáinak visszafejtése, ezáltal a külföldi szálak felderítése és az így kapott még pontosabb adatbázis létrejötte viszont nagy mértékben hozzájárul az eddigieknél sokkal okosabb adatok, döntéstámogató modellek és információk megalkotásához.

Az a cégvezetés, amely ezeket az információkat is felhasználva megfontoltan és piaci változásokat folyamatosan monitorozva hozza meg üzleti döntéseit, jelentős mennyiségű kapacitást, időt és pénzt takaríthat meg hosszú távon.

Az új fejlesztés a Bisnode összes termékében aktiválásra került, így minden ügyfelünk számára elérhetővé vált a konkurencia vagy a saját partneri hálózat még részletesebb elemzése és feltérképezése.

 

Jubelnder Mann

Értesüljön a legfrissebb gazdasági és üzleti hírekről